Εκδήλωση για την ελληνική βρώσιμη ελιά
Αλοιφώδη τυράκια (Σταμνοτύρι, Γκερεμέζι, Αληστον) από το τυροκομείο Καϊδαντζή στον Μαραθώνα
Ένα από τα αγαπημένα μας βιολογικά ελαιόλαδα, συνδυασμός κορωνέικης και αθηνολιάς.
Ο πάγκος της με τράβηξε με την ποικιλία του και τις «πρασινάδες» του. Ολα τα μυρωδικά της εποχής, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, ρόκα, σέσκουλα, βρούβες, γλιστρίδες, ολόφρεσκα, «της ώρας». Δίπλα ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια μελιτζάνες, παντζάρια, λάχανα, καρότα, κολοκύθες. Καλλιεργεί βιολογικά όλα τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά με δικούς της σπόρους. Ετσι εξηγείται η ποικιλομορφία των ζαρζαβατικών. […]
Ανάλογα με το υβρίδιο, είναι στρογγυλή ή οβάλ και πάντα έχει λίγο περισσότερο λυκοπένιο από τις άλλες ντομάτες. Κατά τα άλλα, δεν έχει διαφορά στην καλλιέργεια. Τις συγκεκριμένες τις εντοπίσαμε στη λαϊκή αγορά της Κηφισιάς στον πάγκο του βιολογικού αγροκτήματος «Διαμάντι». Ο ιδρυτής του, Χριστόφορος Διαμάντης, είναι ο πρώτος έλληνας πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής, με Νο 1 […]
Το αβγοτάραχο συνοδεύεται από αλκοόλ τύπου ουίσκι και βότκα ή ρακή και ούζο. Λίγες εκατοντάδες κιλά παράγονται ετησίως, εξ ου και η ακρίβεια του προϊόντος. Ενας συνεταιρισμός, η «Αναγέννηση» στο Μεσσολόγγι, παράγει το μοναδικό ΠΟΠ αβγοτάραχο, που θα το βρείτε στους «Αφούς Βασιλόπουλους». Το αβγοτάραχο του Στέφου, επίσης πολύ καλό, που βγαίνει και σε καπνιστό […]
Η Ικαρία είναι διάσημη παγκοσμίως ως ένα από τα 5 μέρη στον κόσμο μαζί με την Οκινάουα της Ιαπωνίας, τη Loma Linda στην Καλιφόρνια, τη Σαρδηνία και τη Νicoya στην Costa Rica, για τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Και το ακόμη καλύτερο είναι ότι όχι μόνο ζουν πολλά χρόνια, αλλά ζουν υγιείς μέχρι το τέλος. […]
Από το πιο διακεκριμένο terroir της Ελλάδας, την Σαντορίνη, με τρισχιλιόχρονη παράδοση στο κρασί, αυτό το εξαιρετικό ξίδι από ασύρτικο σταφύλι που φέρει το όνομά της και παράγεται από την εταιρεία «Gaia». «Παντρεύει» δύο σπουδαίες οξοποιητικές παραδόσεις, την γαλλική (έντονο και πικάντικο) και την ιταλική (έντονο και γλυκό) Mετά τους οξοποιητές (τα ειδικά δρύινα βαρέλια) […]
Μπορεί να μην είμαστε Γαλλία, όπου το τυρί είναι θρησκεία και όπου η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κανόνες της δεν έχουν καμία «πέραση», μπορεί να μην έχουμε το όνομα της παρμεζάνας και της μοτσαρέλας, αλλά πάντως έχουμε και εμείς πάθος για το τυρί και ιστορία χρόνων. Φέτα εξαιρετική, τη δική του, θα προμηθευτούμε από τον […]
Ανεπιστρεπτί έχει περάσει η εποχή του χασάπικου και κοντεύει να περάσει και η εποχή του κρεοπωλείου. Σήμερα η τάση είναι οι μπουτίκ κρεάτων. «Παλαιωμένα» κρέατα, περίεργες ράτσες, αλλιώτικες κοπές. Στα περισσότερα βρίσκουμε και άλλα ντέλι προϊόντα, τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά και σάλτσες. Εξαιρετικοί οι «Ευβοιότοποι» με βιολογικό κρέας από τη φάρμα τους. Βρήκα ακόμη και βιολογικά […]
Στην βιολογική λαϊκή του Π. Ψυχικού συνάντησα την Ασημίνα Χρυσούλα. Ο πάγκος της με τράβηξε με την ποικιλία του και τις «πρασινάδες» του. Ολα τα μυρωδικά της εποχής, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος, ρόκα, σκέσκουλα, βρούβες, γλιστρίδες, όλόφρεσκα «της ώρας». Δίπλα ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια μελιτζάνες, πατζάρια, λάχανα, καρόττα, κολοκύθες, λίγο περίεργα, λίγο ακανόνιστα, λίγο στραβοχυμένα. Καθόλου πανομοιότυπα […]
Μικρό αλλά πλούσιο παντοπωλείο-μανάβικο στο Ηράκλειο Κρήτης, με ψαγμένα προϊόντα. Ενδιαφέρων πάγκος τυριών, όχι μόνο με κρητικά τυριά αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, π.χ. αρσενικό Νάξου και λαδοτύρι Μυτιλήνης, επαναστατική κίνηση για τα κρητικά δεδομένα! Μυρωδάτα μπαχαρικά σε ικανή ποικιλία, ζυμαρικά, βιοτεχνικά επίσης απ’ όλη την Ελλάδα. Eλαιόλαδο (εννοείται) αλλά και ωραία αρτοποιήματα […]
Πρόβειο, με την πετσούλα του, το γιαούρτι της Αγγελικής Καραγιάννη, φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο με το γάλα των δικών της 300 προβάτων. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ Ενωση Δασικών Συνεταιρισμών και στο Smıle Market στην Αρναία, στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Κομνηνών 1, και σε πολλές λαϊκές αγορές στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική. Τηλ. […]
Κόντεψαν να εξαφανιστούν από την αγορά και τώρα βρίσκουμε και βιολογικά. Τα φιρίκια, το νοστιμότερο ίσως ελληνικό μήλο, κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στις λαϊκές και στα καταστήματα. Από την Μακρυνίτσα, τα συγκεκριμένα που βρήκαμε στις 4 Εποχές, που τα εμπορεύεται η εταιρεία «Αειφόρος Γη» είναι του βιοκαλλιεργητή Γιάννη Μέλου. Ολο γλύκα και άρωμα. Αειφόρος […]
Παλιά εταιρεία η Λαβάς, 20 χρόνια στην αγορά. Από το 2005 στα χέρια του Δονάτου Κατσιμάνη συνεχίζει να φτιάχνει το ιδανικό φύλλο για τα πολίτικα και μικρασιάτικα μπουρέκια αλλά και κάθε είδος πίτας. Ιδανικά το τηγανίζετε για 1 λεπτό με ελάχιστο άσπρο βούτυρο και λίγη γέμιση της αρεσκείας σας. Γίνεται διάφανο και αέρινο. Πωλείται στα […]
Όπως μας είπε ο Σπύρος Χρυσούλας, ο βιοκαλλιεργητής που την παράγει, έχει ένα σωρό… μειονεκτήματα. Παρ’ ότι είναι γηγενής ποικιλία είναι ευπαθής και επιρρεπής στις αρρώστειες. Επί πλέον είναι μικρής απόδοσης και πολύ ψιλόφλουδη. Δεν την προτιμούν οι παραγωγοί, ούτε καν οι βιολογικοί. Ναι μεν …αλλά εμείς την προτιμούμε γιατί έχει γεύση…ντοματένια, (ήταν η έκφραση […]