Η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο», διευκρίνισε η γερμανική κυβέρνηση
Μοιάζει με mission impossible, αδύνατη αποστολή. Η συμφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συνεχίζει να μένει μετέωρη.
Είναι και πάλι θέμα πρώτης γραμμής. Δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, το brexit και το προσφυγικό, η Ελλάδα ξαναμπήκε στο επίκεντρο της γερμανικής δημοσιότητας. Αυτό συνοδεύεται τελευταία από μια ευμενέστερη στάση των κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, έναντι της Αθήνας.
Το ταξίδι του στην Κούβα, πριν λίγες εβδομάδες, του έκανε προφανώς καλό. Ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε από εκεί φανερά αλλαγμένος – σαν να είχε βγει από μια πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ: φρεσκαρισμένος, ανανεωμένος, μαχητικός. Έτσι τον βλέπουν πολλοί παρατηρητές στο Βερολίνο, ιδίως ύστερα από την απόφασή του, να κάνει παροχές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε συνταξιούχους και […]
Κάθε πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου η πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για οικονομικά θέματα της γερμανικής κυβέρνησης
Η συνέντευξη τύπου κυλούσε ομαλά, οι διοργανωτές απαντούσαν με άνεση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Όλα έδειχναν, ότι η παρουσίαση του ελληνικού κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, που πρόκειται να εγκαινιασθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2016 από το νεοσυσταθέντα Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, θα έκλεινε χωρίς παρατράγουδα.
Η ελληνική κυβέρνηση γιορτάζει ακόμη το δημοψήφισμα της Κυριακής, οι δανειστές όμως ακονίζουν τα μαχαίρια. Αυτή η εικόνα κυριαρχούσε τη Δευτέρα στη γερμανική δημοσιότητα. Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα «θα αποδειχθεί σύντομα πύρρειος», εκτιμούσε το περιοδικό «Der Spiegel». Η ενίσχυση της θέσης του στην Ελλάδα δεν έχει ανάλογο αντίκρισμα στην Ευρώπη. Το αντίθετο μάλλον – προκαλεί το δικό της «όχι».
Οι Έλληνες ψηφίζουν, οι Ευρωπαίοι κάνουν λογοπαίγνια. Αυτή η εικόνα κυριαρχούσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουλίου στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες την ώρα που οι έλληνες ψηφοφόροι απαντούσαν στις κάλπες με «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα που τους τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Η νέα γλωσσική δημιουργία είναι gremain, η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Μπλόφες, εξορκισμοί, απειλές, πιέσεις: Αυτό σφράγιζε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο την ατμόσφαιρα στο Βερολίνο. Ύστερα από το αρχικό σοκ που προκάλεσε η εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης επανέκτησαν τον έλεγχο των κινήσεων και πέρασαν στην αντεπίθεση κάνοντας χρήση κάθε μέσου – θεμιτού και αθέμιτου.
Σαν να ήταν βαμμένο με αίμα: Έτσι έμοιαζε το ντοκουμέντο με τις ελληνικές προτάσεις που επέστρεψαν οι δανειστές στην ελληνική αντιπροσωπεία γεμάτο με σβησίματα και προσθήκες με κόκκινο μελάνι. Το ντοκουμέντο αυτό, προσθέτει η «Süddeutsche Zeitung», περιέχει στην καθαρογραμμένη πλέον μορφή του «απαιτήσεις, τις οποίες η Αθήνα δεν μπορεί να ικανοποιήσει με τίποτα».
Τα ταξίδια των πολιτικών στο εξωτερικό δεν είναι πάντα ακίνδυνα. Ιδίως όταν οι αντίπαλοι των ταξιδιωτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να εξεγερθούν εναντίον τους. Όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο, κατά την πρόσφατη παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ιαπωνία Η καγκελάριος «απειλείται από την εξέγερση των επικριτών της Ελλάδας» ήταν την Τρίτη ο τίτλος της «Handelsblatt».
«Ναι» στην παράταση, «όχι» στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το πρωί της Πέμπτης στο Βερολίνο.
Νέος κόλαφος για την Αθήνα: Η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, έχει χάσει την ισχύ της.
Υπομονή και αναμονή: Αυτές οι δυο κλασικές «αρετές» χαρακτηρίζουν τη στάση του Βερολίνου έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Συνήθως είναι η πρώτη που σπεύδει να συγχαρεί έναν νεοεκλεγμένο πρωθυπουργό στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα όμως, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ίσως η τελευταία ευρωπαία πολιτικός, που δεν είχε αποστείλει τα συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του.
«Σκληρή λύση». Έτσι χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο την είδηση για το νέο κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου στην Ελλάδα. «Περιμέναμε πολλά, αλλά όχι κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.
Η αποκάλυψη ενός κοινού μυστικού: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά επίσημη, ή ανεπίσημη επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι το πιο εύφλεκτο υλικό στις ελληνογερμανικές σχέσεις: Το κατοχικό δάνειο ανάβει όλο και συχνότερα φωτιές ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.
Ο Γιόσκα Φίσερ έχει δυο προβλήματα με την ελληνική Αριστερά. Το πρώτο είναι ψυχολογικό – δεν μπορεί να προφέρει σωστά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του. Το δεύτερο πρόβλημα, που εξηγεί και το πρώτο, είναι πολιτικό.
Η ιστορία δεν είναι πάντα συνεκτική αφήγηση. Είναι και συρραφή ανεκδότων. Σαν αυτά που χρησιμοποίησε ο Τέο Βάιγκελ τη νύχτα της Πέμπτης στη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής DGPA στο Βερολίνο για να απαντήσει στο ερώτημα: «Διχάζει το ευρώ την Ευρώπη;». Ο πρώην γερμανός υπουργός οικονομικών (επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ) έδωσε την απάντηση πάλι με ένα […]