«Γερνάς!» μου πέταξε η κόρη μου όταν της είπα ότι ακόμη δεν έχω δοκιμάσει την κουζίνα του City Bistro. Σε αντίθεση με εμένα, εκείνη έχει κάνει στέκι της το φιλόξενο εστιατόριο της Στοάς Σπυρομήλιου, το οποίο εδώ και έναν χρόνο πέρασε στα χέρια του Χρύσανθου Πανά και – εξυπακούεται – του εξαιρετικού σεφ Νίκου Σκλήρα. […]
Τώρα τελευταία, η σύζυγός μου το έχει παρακάνει με την προσπάθειά της να τρώμε υγιεινά. Είναι γεγονός ότι η πίεσή μου είναι κάπως ανεβασμένη, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να τρεφόμαστε με φαγητό που παραπέμπει σε… νοσοκομείο. Γι’ αυτό κι εγώ πήρα την κατάσταση στα χέρια μου. Οχι, δεν είμαι ανόητος να αρχίσω να ρίχνω […]
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε η Σπονδή! Από τότε, δηλαδή, που άρχισε η εκπαίδευση των Ελλήνων στην υψηλή γαστρονομία. Γιατί, κακά τα ψέματα, ο ιστορικός του μέλλοντος που θα θελήσει να μελετήσει τις συνιστώσες οι οποίες διαμόρφωσαν τον γαστρονομικό πολιτισμό μας θα πρέπει να θέσει το 1996 […]
Θα ήταν ασεβές, εγώ που δεν είμαι ειδήμων αλλά ένας απλός λάτρης του κρασιού, να κάνω αναλύσεις για το ιστορικό οινοποιείο του Σπυρόπουλου. Το λέω λοιπόν από την αρχή ότι δεν έχω καμία πρόθεση να παραστήσω κάτι που δεν είμαι αλλά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον ιδιαίτερα γοητευτικό αμπελώνα που βρίσκεται στο οροπέδιο […]
Υπάρχει κάτι στην τέχνη τού οινοποιείν που με συγκινεί ιδιαίτερα. Ισως είναι εκείνη η αρχέγονη σύνδεση με τη γη, ίσως η σοφία και η υπομονή που απαιτούνται για να δημιουργήσει κανείς καλό κρασί, ίσως πάλι να είναι το ίδιο το αποτέλεσμα των κόπων του αμπελουργού που δεν με αφήνει ασυγκίνητο. Το έχω επαναλάβει ότι δεν […]
«Πού θα πάμε τα κορίτσια μας στις 14 Φλεβάρη;». Ο αιώνια ρομαντικός Κώστας ζητούσε προτού καλά καλά τελειώσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων να φροντίσουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη γιορτή των ερωτευμένων. Μάταια τον πείραξα ότι έχουμε περάσει (και εμείς και τα κορίτσια μας) την ηλικία που πρέπει να γιορτάζουμε τον άγιο των ερωτευμένων. «Ισα […]
Το ΒΗΜΑGourmet ήταν χορηγός επικοινωνίας στις Ημέρες Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη… Και φυσικά, πέρασα από εκεί για να δω παλιούς γνωστούς και να συναντήσω νέους παραγωγούς από την Πελοπόννησο, που ήταν εφέτος η τιμώμενη περιοχή. Δεν αρκεί ο χώρος σήμερα να αναφερθώ σε όλα τα καλούδια που συνέλεξα, αλλά δεν θα μπορούσα να […]
Είχαμε προγραμματίσει μια μικρή απόδραση στην Κύθνο τον περασμένο μήνα, αλλά τα σχέδιά μας ναυάγησαν. Οι καλοί μας φίλοι όμως, η Νατάσσα και ο Αυγουστίνος, που μας είχαν προσκαλέσει, πραγματοποίησαν την εκδρομή στο νησί. Για να μας παρηγορήσουν που χάσαμε το ωραίο ταξίδι, επιστρέφοντας ήρθαν κατευθείαν στο σπίτι μας από το λιμάνι και μας έφεραν […]
Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη φορά που δοκίμασα λάδι από το Κολυμπάρι Χανίων, αλλά η στιγμή εκείνη παραμένει αποτυπωμένη στη μνήμη μου. Φοιτητής ακόμη, είχα επιλεγεί να λάβω μέρος σε ένα καλοκαιρινό εκπαιδευτικό συνέδριο που θα γινόταν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το θέμα του συνεδρίου δεν είχε καμία σχέση με τις […]
Το γεύμα έφτανε στο τέλος του, όταν ο Δημήτρης, γείτονας του Κώστα και της Ελλης και σταθερό μέλος της παρέας, χτύπησε το πιρούνι στο ποτήρι του για να τραβήξει την προσοχή μας. «Μετά από συνεννόηση με τους οικοδεσπότες, έφερα το κρασί που θα συνοδεύσει τα τυριά μας» ανακοίνωσε με επισημότητα και συνέχισε: «Θέλω να δώσετε […]
Θα θυμάστε βέβαια εκείνο το στρατιωτικό «Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Ε, λοιπόν, αυτό μου καρφώθηκε στο μυαλό από την περασμένη Δευτέρα το βράδυ καθώς γύριζα από το Βαρούλκο Seaside, το εστιατόριο του αγαπημένου φίλου Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο. Τώρα, θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν να έχω περάσει μια βραδιά […]
Διανύω την 7η δεκαετία της ζωής μου και μέχρι πολύ πρόσφατα ήμουν απόλυτα πεπεισμένος ότι ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν ζηλεύουν. Εφέτος το Πάσχα όμως άρχισα να αναρωτιέμαι και η αιτία δεν ήταν παρά μια ανακαινισμένη κουζίνα! Ολα άρχισαν με την ευγενική πρόσκληση του Κώστα και της Ελλης να περάσουμε το Πάσχα στο […]
Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Μόλις είχε ανοίξει τις πύλες του στο κοινό που συνωστιζόταν για να θαυμάσει τα ειδώλια της συλλογής του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή. Στα σχεδόν 30 χρόνια που έχουν περάσει από τότε είναι αμέτρητες οι φορές που […]
Ε, ναι! Ο τίτλος ακούγεται λίγο υπερβολικός και θα ήταν ψέμα να ισχυριστώ ότι στο σπίτι πίνουμε σαμπάνια κάθε μέρα. Ομως μεταξύ τού να ανοίγουμε μια σαμπάνια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τού να την πίνουμε κάθε μέρα υπάρχει και η μέση οδός: αυτή που θέλει τον ευγενή αφρώδη οίνο στο τραπέζι του φαγητού μας […]
Την Αναστασία Λαμπρία δεν τη γνωρίζω προσωπικά. Γνώριζα όμως την εξαιρετική δουλειά της ως εκδότριας, καθώς τα βιβλία των εκδόσεων Ποταμός ξεχωρίζουν από μακριά με την ιδιαίτερη αισθητική τους και πολλά από αυτά κοσμούν και τη δική μου βιβλιοθήκη. Χάρηκα πολύ λοιπόν όταν μια μέρα βρήκα να με περιμένει στο περιοδικό ένα βιβλίο που υπέγραφε […]
Ενα γευστικό ταξίδι στα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πάμε μακρύτερα από το Σύνταγμα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι οινοπαραγωγοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» μας προσκάλεσαν στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να γευτούμε παλιές και νέες ετικέτες στη γιορτή γευσιγνωσίας με τον εύγλωττο […]
«Πού θα τσικνίσουμε εφέτος;» ρώτησε το αγαπημένο μου έτερον ήμισυ που αρέσκεται στον έγκαιρο προγραμματισμό και εγώ που δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα είναι εφέτος το Πάσχα και φυσικά οι Απόκριες την κοίταξα απορημένος. Ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημά της μου ήρθε εντελώς αβίαστα: «Στον Καραβίτη, φυσικά! Πού αλλού;». Πρέπει να ομολογήσω ότι εξαιτίας των […]
Ξέρω ότι προδίδω την ηλικία μου, αλλά έχω μια εμμονή με τις γαρίδες κοκτέιλ! Ναι, εκείνες που σερβίρονταν σε ποτήρι του μαρτίνι στα πάρτι των 70s και των 80s. Περιδιάβαζα στους διαδρόμους του Lidl με τα κατεψυγμένα, όταν εντόπισα μια «κορόνα» γαρίδων. «Couronne de crevettes» έγραφε η συσκευασία της σειράς Deluxe, που με την κυκλική […]
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα μιας γαλοπούλας που θα είναι νοστιμότατη, πολύ μαλακή, καθόλου στεγνή και που θα μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν; Αυτό ήταν το όνειρό μου όταν ξεκίνησα τις βόλτες μου στις υπεραγορές. Και εκεί, στον πρώτο πάγκο των αλλαντικών που βρέθηκε μπροστά μου, είχα την αναλαμπή! Παρακολουθώντας τον υπάλληλο να κόβει σε […]
Να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: δεν ήταν δικό μου το εύρημα αλλά της συζύγου μου, η οποία, εν όψει εορτών, αρέσκεται να βρίσκει μικρά δώρα για να έχουμε σε περίπτωση που βρεθούμε με απρόσμενους επισκέπτες. Ετσι ανοίγοντας ένα συρτάρι της κουζίνας μια μέρα ανακάλυψα έναν μικρό χριστουγεννιάτικο θησαυρό. Κουτιά με μπισκότα από τα […]