Τις επόμενες ημέρες το in.gr, μετά από 18 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας
Το τείχος της ακρόπολης του Βλοχού ήταν γνωστό στους αρχαιολόγους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα. Τώρα όμως οι έρευνες, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και του Σουηδικού Ινστιτούτου, φέρνουν στο φως εντυπωσιακά στοιχεία για τον «άγνωστο» οικισμό, που φαίνεται πως κατοικήθηκε από την αρχαϊκή εποχή ώς τα βυζαντινά χρόνια.
Την απεμπλοκή σε πολύ μεγάλο βαθμό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από τη χορήγηση αδειών παραχώρησης χρήσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων για τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, αλλά και για την κινηματογράφηση, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Πρόταση νόμου που προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατέθεσαν 12 βρετανοί βουλευτές από διάφορα κόμματα, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 11 Ιουλίου, 200 ετών από την έναρξη ισχύος της πράξης με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά, επικυρώνοντας τη βίαιη αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν.
Μπορεί η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit να επηρεάσει την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα; Φαίνεται πως μπορεί, και μάλιστα αρνητικά για τη χώρα μας, δεδομένων των δηλώσεων του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ στον Guardian.
Στο τέλος του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, καθώς εξασφαλίστηκε, μέσω του ΕΣΠΑ (2014-2020) η χρηματοδότηση ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση του έργου.
Μούμια άνδρα, τρομακτικής ομοιότητας με τον σπουδαίο ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, στη διάσημη αυτοπροσωπογραφία του, βρέθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο, κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας.
Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μπορεί και να κερδίσει. Ακόμα όμως κι αν χάσει, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αυτή είναι, συνοπτικά, η θέση των τριών δικηγόρων που εξέτασαν την υπόθεση, ανάμεσά τους και η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι, και η οποία διατυπώνεται σε ένα πόρισμα 142 σελίδων.
Ένα νέο μουσείο προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο στο Ιράκ. Είναι το πρώτο που δημιουργείται 13 χρόνια μετά την εισβολή αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων (2003) και του οποίου τα εγκαίνια θα αποτελέσουν ελπιδοφόρο μήνυμα-απάντηση στα εγκλήματα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Δύο σημαντικές διακρίσεις που αναγνωρίζουν το έργο των ελλήνων επιστημόνων στην προστασία και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η χώρα στα βραβεία Europa Nostra 2016. Ειδικότερα, στη λίστα των βραβείων περιλαμβάνονται τα έργα αποκατάστασης του βυζαντινού ναού του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης και του παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγ.Γερμανό Φλώρινας.
Αγάλματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, προτομές του Ιουλίου Καίσαρα, περίτεχνα σκαλισμένες σαρκοφάγοι, συνολικά 620 αριστουργήματα από μάρμαρο, ορείχαλκο και αλάβαστρο, βρίσκονται εδώ και δεκαετίες απομονωμένα, μέσα στο υπόγειο αριστοκρατικής έπαυλης στην Ιταλία. Όλα ανήκουν στην «άγνωστη» συλλογή Τορλόνια, μέρος της οποίας θα έρθει -επιτέλους- στο φως.
Σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, δηλώνοντας -έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου- ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα «είναι τιμητική».
Την επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στις χώρες προέλευσής τους ζητεί ο αρθρογράφος του Guardian Τζόναθαν Γκλένι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ήλθε ο καιρός οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που πήραν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη».
Ανεπανόρθωτες ζημιές προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 24ωρων στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Μααρέτ αλ-Νουμάν, ένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία της Συρίας, όπου προστατεύονταν μοναδικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά. Το μέγεθος των καταστροφών αποκαλύπτεται σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Συρίας. Δείτε το βίντεο
Οι μαζικές καταστροφές μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν το 1954 στην υιοθέτηση της Σύμβασης της Χάγης για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.
Την επαναλειτουργία του Θεάτρου της Ρεματιάς στις 6 Ιουνίου, με την έναρξη του ετήσιου Φεστιβάλ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μιλώντας στο in.gr, λίγες ημέρες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του χώρου από εμπρησμό. Παράλληλα, πριν την επίσημη επαναλειτουργία του, το θέατρο θα φιλοξενήσει -πιθανότατα στις 3 Ιουνίου- μία μεγάλη συναυλία, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
Την υπογραφή της Μάργκαρετ Άτγουντ φέρουν τα χειρόγραφα του πρώτου βιβλίου που θα μπει στο θησαυροφυλάκιο της «Βιβλιοθήκης του Μέλλοντος» και το οποίο εμείς δεν θα διαβάσουμε ποτέ, αφού θα εκδοθεί μαζί με άλλους 99 τίτλους το ...2114.
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ημερησίως, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προστατευθούν οι 2.000 ετών σπάνιες νωπογραφίες στα σωζόμενα κτήρια του χώρου.
Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.
Το αστέρι του Μονέ λάμπει και πάλι στις δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα στη Νέα Υόρκη. Έξι έργα του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, που βρίσκονται σε συλλογές ιδιωτών, θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο Sotheby's τον Μάιο, ενώ τον ίδιο μήνα και ο οίκος Christie's προγραμματίζει δημοπρασία ενός έργου του.