Οπως και οι φίλοι, οι πόλεις αλλάζουν με τα χρόνια, μετασχηματιζόμενες στη ροή του χρόνου και στα γυρίσματα της τοπικής τους ιστορίας. Οι αλλαγές αυτές, αργές και σταδιακές, δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους ίδιους τους κατοίκους τους, ούτε και από εκείνους που τις επισκέπτονται συχνά. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους επισκέπτες που επιστρέφουν […]
Η εναγώνια και λυσσαλέα αναζήτηση για υγιεινά φαγητά είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Σχετικές αναφορές βρίσκουμε σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα. Oφείλουμε, όμως, να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τουλάχιστον από τις αρχές και μέχρι λίγο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα, η λέξη «υγιεινό» δεν αναφερόταν σε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές […]
Οι μοναδικές εμπειρίες από μια κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο, στην οποία προσκλήθηκα να μιλήσω στις αρχές Οκτωβρίου, ενδυνάμωσε την πεποίθησή μου ότι το φαγητό δεν είναι κτήμα κάποιου «έθνους», αλλά ορίζεται κυρίως από τον τόπο και τη γεωγραφία του. Τα μέρη γύρω από τη Mare Nostrum, τη «Θάλασσά μας», όπως γλαφυρά αποκαλούσαν τη Μεσόγειο οι […]
Στη νουβέλα του Ιταλo Καλβίνο «Palomar» ο ήρωας κάνει φιλοσοφικές παρατηρήσεις για τον κόσμο μας, αναζητώντας τις βασικές αιτίες για τα πολύπλοκα φαινόμενα της καθημερινής ζωής. Ο κύριος Πάλομαρ, μεταξύ άλλων, επισκέπτεται ένα τυράδικο στο Παρίσι, όπου παρατηρεί ότι τα τυριά λίγο διαφέρουν από τα εκθέματα του Λούβρου, καθώς όλα συνοδεύονται από ετικέτες με μια […]
Καθώς η κατανάλωση ψαριών στις αναπτυγμένες χώρες διαρκώς αυξάνεται, υποβοηθούμενη και από τη βιομηχανικού τύπου αλιεία και την παγκοσμιοποίηση, το Slow Fish – η διεθνής συνάντηση με θέμα τα ψαρικά στη διατροφή που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Γένοβα – φιλοδοξεί να βρει μια συνισταμένη, δίνοντας βήμα τόσο σε επαγγελματίες της γαστρονομίας όσο και σε […]
Δεν μου φαίνεται περίεργο το ότι η χώρα μας βρίσκεται ψηλά, κοντά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας σε συγκριτική μελέτη του μη κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού Oxfam που κατατάσσει 125 χώρες ανάλογα με την ποιότητα και τη δυνατότητα των πολιτών να τρέφονται καλά καταναλώνοντας σωστά φαγώσιμα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα τoυ Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και άλλα οικονομικά […]
«Δεν ήξερα αν θα έβρισκα φίλους να πληρώσουν 600 δολάρια για ένα δείπνο και είμαι ενθουσιασμένος που τελικά κατάφερα να φέρω 18» είπε στην εβδομαδιαία, οικονομική ραδιοφωνική εκπομπή του ο Αντι Σάλα. Αμερικανός με καταγωγή από το Ιράκ που είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Ουάσιγκτον ήταν ο οικοδεσπότης στο φετινό φιλανθρωπικό δείπνο που μαγειρέψαμε […]
Ξεχάσαμε την αρχαία λέξη, αλλά έχουμε επιδοθεί με μανία στην καλλιέργεια της τρούφας, του υπόγειου μανιταριού που οι πρόγονοί μας ονόμαζαν «ύδνον» και πίστευαν ότι βγαίνει εκεί όπου οι κεραυνοί του Δία χτυπάνε τη γη. Οι επιστήμονες λένε πως οι τρούφες, τα παράσιτα που συμβιώνουν με τις ρίζες της βελανιδιάς και ορισμένων θάμνων, φύτρωναν στη […]
Η λίστα με τα είδη που επιτρέπεται να πουλάνε τα κυλικεία στα σχολεία είναι εντυπωσιακή: «Φρέσκα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης (…), φυσικό χυμό φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του άμεσα […]
Από τη δεκαετία του ’80 και μετά (στις ΗΠΑ) η γαστρονομία έχει υποκαταστήσει το σεξ» επισημαίνει ο γλωσσολόγος, καθηγητής του Στάνφορντ, Νταν Ζουράφσκι στο βιβλίο του «The Language of Food: A Linguist Reads the Menu» (εκδ. Norton, 2014). Κι άλλοι το έχουν πει κατά καιρούς, αλλά εδώ η άποψη τεκμηριώνεται με στοιχεία: ο Ζουράφσκι και […]
Πήγαινα τακτικά στην Κεντρική Αγορά για ψώνια, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 που κατοικούσα στην Ακρόπολη. Ηταν το μόνο μέρος όπου έβρισκα φρέσκες πέστροφες να κάνω truite aux amandes («πανέ» με αμύγδαλα), καθώς τότε πειραματιζόμουν με τη γαλλική κουζίνα. Εκτός από εξαιρετικά ψάρια, μύδια και θαλασσινά, έπαιρνα από την Αγορά και βοδινές καρδιές […]