Πώς ο ιδρυτής της SoftBank, ο οποίος ξεκίνησε από το περιθώριο της ιαπωνικής κοινωνίας, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, καταστράφηκε οικονομικά στη φούσκα των dot.com και αναδύθηκε ξανά, για να χτίσει μια αυτοκρατορία.
Τέσσερεις εκπρόσωποι των Νεοελληνικών Σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν στο περιθώριο του 28ου Συμποσίου της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (MGSA) για όψεις των δραστηριοτήτων και το μέλλον του κλάδου.
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Αναγνώστου, καθηγητή της Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, για τις κατευθύνσεις και τους στόχους των νεοελληνικών σπουδών εκτός Ελλάδας
Η βιογράφος του «μεγάλου αδικημένου» της Ελληνικής Επανάστασης μιλάει στο ΒΗΜΑ.
Η συμβολή του κλιματισμού στην υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τις ιδέες των πρωτοπόρων του μοντερνισμού για το φως, τον αέρα και την προσαρμογή των κτιρίων στο φυσικό περιβάλλον.
Μια ιδιότυπη προσέγγιση των Μαρξ, Βάγκνερ και Νίτσε θέτει υπό διαφορετικό φως τις προσωπικότητές τους αναδεικνύοντας μέσω αυτών τις ριζικές ανατροπές της εποχής τους.
Μια συζήτηση με την ιστορικό και πρύτανι του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, για τη Μεταπολίτευση, τη διαδρομή της πεντηκονταετίας 1974-2024, την πρόσληψή της από την έρευνα και τη διασύνδεσή της με τις διεθνείς εξελίξεις.
Είκοσι χρόνια πριν, στις αρχές του 2004, το ριάλιτι σόου «The Apprentice» θα επισκεύαζε τη φθαρμένη δημόσια εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντάς του τον δρόμο για τη μετέπειτα πολιτική του καριέρα.
Πώς η πολιτική κουλτούρα της αρχαίας Κίνας καθόρισε τη δισχιλιετή πορεία και την κληρονομιά της.
Γνωστά συγγραφικά ονόματα και νέες φωνές, σύγχρονα μυθιστορήματα και καινούργιες μεταφράσεις, πρωτότυπες μελέτες και συνθετικά έργα σε μια επιλογή από το εκδοτικό πανόραμα των επόμενων μηνών.
Από τη φιλία και τη συνεργασία, στις παρασκηνιακές διαμάχες και στην ανοικτή σύγκρουση μέχρις εσχάτων, ο πόλεμος του επικεφαλής της Disney, Μπομπ Αϊγκερ, με τον επίγονό του, Μπομπ Τσάπεκ, εν μέσω πανδημίας και ραγδαίων μεταβολών του τηλεοπτικού τοπίου, είχε συνέπειες που ταλανίζουν ακόμη την εταιρεία, με φόντο ένα ανελέητο γαϊτανάκι σεναρίων διαδοχής.
Η πρώτη αγγλόφωνη επιλογή από τη μακρά δημιουργική πορεία του Διονύση Σαββόπουλου τον κάνει γνωστό σε ένα ξένο κοινό υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα σημαντικές διαστάσεις του έργου του.
Μια συζήτηση με τον γνωστό έλληνα ποιητή για τη μνήμη και τον εαυτό, τα πρόσωπα και τα κείμενα, την ανάμειξη της ημερολογιακής γραφής με τη λογοτεχνία
Η έκπτωση της γαλλικής πολιτικής τάξης στη διάρκεια του πολέμου της Ινδοκίνας αναλύεται στο βιβλίο «Μια αξιοπρεπής έξοδος».
Πώς αποτυχημένες εξαγορές, οικονομικές λαθροχειρίες και η χρηματοπιστωτική κρίση έφεραν την ιταλική Monte Dei Paschi, την αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, στο χείλος της καταστροφής.
Η μελέτη του ινδικής καταγωγής αμερικανού οικονομολόγου Εσουάρ Πρασάντ αναλύει τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της μετάβασης από το υλικό στο άυλο χρήμα.
Η μονογραφία του ιστορικού Δημήτρη Καμούζη αναδεικνύει τις πολιτικές πρακτικές και τον ρόλο της εθνοκεντρικής ηγεσίας της Κωνσταντινούπολης στα κρίσιμα χρόνια 1918-1922 και στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής
Γιατί διακεκριμένοι εκπρόσωποι της τεχνολογικής κοινότητας προχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες σε πρωτοφανείς δημόσιους διαπληκτισμούς με αφορμή τη μονομαχία μεταξύ Τραμπ και Χάρις για την αμερικανική προεδρία.
Τα όρια, τα κριτήρια, οι προσωπικότητες. Το εύρος, η διαδρομή, τα ορόσημα. Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα συζητούμε με τον ιστορικό της Ακαδημίας Αθηνών για την ιδρυτική στιγμή και την πορεία της.
Μια εκδήλωση για το ζωγραφικό έργο της Μαρίνας Ψάλτη που εμπνέεται από τη σινοϊαπωνική αισθητική και τη δυτική τέχνη της πρώιμης νεότερης Ευρώπης