«Εδώ και καιρό η οργή μου ήταν σιωπηλή, τα μάτια μου ανίκανα να κουνηθούν, όμως αυτή η μέρα της 14ης Ιανουαρίου μου έδωσε δυνατά συναισθήματα, έκλαψα» λέει ο τυνήσιος σκηνοθέτης Μουράντ Μπεν Σεΐκ για τη μέρα του πολιτικού θανάτου του τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλι. Ηταν η μέρα που ο λαός της Τυνησίας ξεκίνησε την επανάσταση που θα έδινε τέλος σε μια δικτατορία 24 χρόνων και η μέρα που θα πυροδοτούσε εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο που κωδικοποιήθηκαν ως Αραβική Ανοιξη.
«Μου έχουν μείνει δύο εικόνες στο μυαλό» συνεχίζει ο Μπεν Σεΐκ. «Δύο νέοι αξιωματικοί, πιθανότατα σπουδαστές της αστυνομικής ακαδημίας, που οι μεγαλύτεροι τους είχαν αναθέσει να μπλοκάρουν τη δίοδο που συνδέει τη λεωφόρο Μπουργκίμπα με τους διαδηλωτές. Μπρος στο πλήθος, που τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο, αυτοί οι δύο άνθρωποι άρχισαν να κλαίνε και κατάλαβαν ότι η θέση τους είναι από την άλλη πλευρά του οδοφράγματος. Αυτή την εικόνα την κουβαλώ πάντα μέσα μου, το κλάμα τους, αυτοί που υποτίθεται ότι ήταν οι εχθροί της στιγμής, απελευθέρωσαν τα δικά μου δάκρυα».
Με την κάμερα στο χέρι και μέσα στην καρδιά των γεγονότων ο Μπεν Σεΐκ γύρισε το 74λεπτο ντοκυμαντέρ «No more fear», του οποίου η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών σήμανε και το τέλος της 11χρονης απουσίας της Τυνησίας από τη μεγάλη οθόνη.
Ο Μπεν Σεΐκ λέει ότι εμπνεύστηκε τον τίτλο του ντοκυμαντέρ από ένα σύνθημα που είχε γραφτεί στους τοίχους της Τύνιδας κατά τη διάρκεια της επανάστασης. «Το σύνθημα συμβολίζει το τείχος του φόβου που κατέρρευσε στην Τυνησία» λέει. «Είναι η επανάσταση της πίστης ενός λαού: «Ποτέ ξανά δεν θα φοβηθούμε»! Αυτή η φράση συνοψίζει τον τρόπο σκέψης των Τυνησίων: τη σκέψη της νεολαίας, που έκανε την πρώτη επανάσταση της ψηφιακής εποχής, όπως επίσης των μεγαλυτέρων που αψήφησαν τον φόβο για να αντισταθούν στον ζυγό της δικτατορίας».
Τρεις οι βασικοί ήρωες του ντοκυμαντέρ «Νο more fear» που γυρίστηκε στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στην Τύνιδα, στο επίκεντρο της εξέγερσης: η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ράντια Νασράουι, η μπλόγκερ Λίνα Μπεν Μένι και ένας ακόμη απλός πολίτης, ο Κάρεμ Τσέριφ. Για τον σκηνοθέτη «όλοι τους εκπροσωπούν τους Τυνήσιους που υπερασπίστηκαν τις γειτονιές τους ενάντια στους πλιατσικολόγους και στους ελεύθερους σκοπευτές».
Η σπουδαιότητα των γεγονότων έκανε το έργο του Μπεν Σεΐκ ακόμη πιο δύσκολο καθώς έπρεπε να τραβήξει με την κάμερα την αστυνομία και τους ανθρώπους που έτρεχαν για να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα.
INFO: Το ντοκυμαντέρ «No more fear» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την εταιρεία ΝΕW STAR.