Αν δει κανείς συνολικά την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία την τελευταία πενταετία θα διαπιστώσει ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά αστάθμητων παραγόντων (από την COVID-19 και τις πολεμικές συρράξεις έως την άνοδο της Κίνας ως ενός εξαιρετικά επιθετικού παίκτη και τη νέα διακυβέρνηση Trump) που, συνδυαστικά και με την εξαιρετικά αυστηρή – σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο – περιβαλλοντική ατζέντα της ΕΕ, έχουν δημιουργήσει ένα κράμα συνθηκών τις οποίες κάλλιστα θα αποκαλούσε κανείς «τέλεια καταιγίδα».
Οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει οι συγκεκριμένες συγκυρίες συν μερικές ακόμα, όπως για παράδειγμα η μικρότερη από το αναμενόμενο αποδοχή του κοινού για τα αμιγώς ηλεκτρικά, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού στην προϊοντική στρατηγική πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών, δοκιμάζοντας τις αντοχές των τμημάτων στρατηγικής και σχεδιασμού τους.

Ετσι, δεν αποτελεί ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε ακόμα και καθιερωμένα μοντέλα που «μόλις» εμφανίστηκαν να οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες εκ νέου στα σχεδιαστήρια και στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης, άλλα να καθυστερούν ή να αλλάζουν προσανατολισμό στην πορεία εξέλιξής τους και άλλα να παραμένουν ίδια και απαράλλακτα για περισσότερο διάστημα από το σύνηθες, θύματα των συνεχώς μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων των εταιρειών.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν αυτοκινητοβιομηχανίες (όσο και μοντέλα αυτοκινήτων) που ακολουθώντας εξαρχής μια πολυσυλλεκτική και τολμηρή στρατηγική, έχουν κατά κάποιον τρόπο καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τον αλγόριθμο των μεταβαλλόμενων συνθηκών, στοιχείο που τους επιτρέπει να ακολουθήσουν μια «στρωτή» πορεία εξέλιξης για τα προϊόντα τους χωρίς πισωγυρίσματα και αναθεωρήσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τους.
Ιδανική αφετηρία
Το Opel Mokka θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα τυπικά δείγματα μιας σειράς επιτυχών επιλογών από όσους συνέλαβαν την ιδέα του, μια ιδέα που επέτρεψε τόσο στην Opel όσο και στο μοντέλο να ακολουθήσει την τακτική οδό βελτιώσεων και πλέον να επανέρχεται στο σήμερα, πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακά ενήμερο και καλύτερο από ποτέ αλλά, κυρίως, έχοντας αποκτήσει ένα σαφές στίγμα στο αυτοκινητιστικό στερέωμα και στην εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία των B-SUV, τόσο ως σχεδιαστική όσο και ως τεχνολογική «προσωπικότητα».
Για όσους η προϊοντική αλληλουχία των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελεί (δικαίως) γρίφο, πριν υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της προσφάτως ανανεωμένης εκδοχής του, ίσως αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι το Mokka ήταν εκείνο το μοντέλο που το 2020 έθεσε τις βάσεις για το σημερινό «πρόσωπο» της φίρμας, διαχωρίζοντας τον σύγχρονο, εξωστρεφή και πολύπλευρο εαυτό της από την τετράγωνη, αυστηρή και μάλλον λίγο «μουντή» λογική του παρελθόντος.

Αν και δεδομένα η λέξη τύχη ελάχιστη σχέση έχει με την πολύπλοκη διαδικασία εξέλιξης ενός βιομηχανικού προϊόντος, αν έπρεπε να συνοψίσουμε τον χαρακτήρα του Mokka σε μια κλισέ φράση θα ήταν «η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς». Ακόμα και με τους πιο υποκειμενικούς όρους θα δυσκολευόταν πολύ κανείς να υποστηρίξει ότι το Mokka δεν αποτελεί ένα μοντέλο που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, δικαιώνοντας απολύτως την επιλογή και την τόλμη της Opel.
Ετσι, αν και τον τελευταίο καιρό λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εταιρείες που κατά την ανανέωση των μοντέλων τους αναθεωρούν τη σχεδίαση περισσότερο από ό,τι επιβάλλει η συγκεκριμένη διαδικασία, στην περίπτωση του ανανεωμένου Mokka η Opel, γνωρίζοντας απολύτως το αισθητικό «γκελ» του μοντέλου της, απέφυγε άσκοπες κινήσεις εντυπωσιασμού και υλοποιώντας τις σημαντικές αλλαγές στους τομείς που εν τέλει έχουν περισσότερη σημασία.
Επί της ψηφιακής ουσίας
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, το νέο Mokka υιοθετεί μια αναθεωρημένη εκδοχή του Opel Vizor (όπως ονομάζεται η χαρακτηριστική όψη των μοντέλων της γερμανικής φίρμας) που το εναρμονίζει με τo νέο Opel Frontera και χάρη στη νέα φωτεινή υπογραφή των μπροστινών φώτων LED υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο τον νεανικό χαρακτήρα του.
Δίνοντας περισσότερη έμφαση στη λεπτομέρεια από ό,τι ίσως επιβάλλει η κατηγορία όπου ανήκει το μοντέλο, η γερμανική φίρμα υλοποίησε στοχευμένες αλλαγές στο εσωτερικό που να αντικατοπτρίζουν αυτές της εξωτερικής εμφάνισης, όπως για παράδειγμα με το νέο τιμόνι, ενώ φρόντισε και τις πιο ουσιαστικές πτυχές του θαλάμου επιβατών.

Αυτός πλέον επωφελείται από επενδύσεις με ανακυκλωμένες πρώτες ύλες ενώ βελτιωμένη είναι και η εργονομία χάρη και στις περισσότερες δυνατότητες του συστήματος infotainment που έχει εξαλείψει ορισμένους φυσικούς διακόπτες από την ανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα, προς όφελος ενός συνεκτικού και πιο θελκτικού design. Περνώντας στα ουσιώδη για τη σύγχρονη εποχή, οι πιο εκτεταμένες αλλαγές αφορούν το δίπτυχο infotainment και ψηφιακού πίνακα οργάνων. Κατά πρώτον οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήδη από το βασικό εξοπλιστικό επίπεδο Mokka, το γερμανικό SUV διαθέτει δύο οθόνες με διαγώνιο 10 ιντσών για τη φιλοξενία των παραπάνω συστημάτων.
Η δε έγχρωμη οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης έχει ενισχύσει τη χρηστικότητά της καθώς βασίζεται σε widgets και προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας συντομεύσεων, μη διαφέροντας σε χρήση από ένα τυπικό smartphone. Η δε διασύνδεση του προσωπικού τηλεφώνου του οδηγού φορτώνει αυτόματα τις επιλογές του και το εξατομικευμένο προφίλ του αλλά και επιτρέπει μέσω της εφαρμογής MyOpel ορισμένες εξ αποστάσεως διευκολύνσεις.

Συνδυαστικά και με το προαιρετικό σύστημα φωνητικών εντολών που υποστηρίζεται από ChatGPT, η διαχείριση των ρυθμίσεων και η διάδραση γίνεται πιο απλή όσο και συνεχώς βελτιούμενη, όπως επιβάλλει η συνθήκη λειτουργίας της AI, ενώ οι ενημερώσεις για το σύστημα πλοήγησης γίνονται αυτόματα Over-The-Air.
Στην ηλεκτρική έκδοση του Mokka το σύστημα πλοήγησης προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χάραξης διαδρομών με βάση τους σταθμούς φόρτισης. Στα εξοπλιστικά στοιχεία του γερμανικού SUV, ανάλογα με την έκδοση, συγκαταλέγονται επίσης κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, καθώς και σύστημα επαγωγικής φόρτισης για smartphone. Επίσης, πλην αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι οι διαστάσεις του Mokka δεν έχουν μεταβληθεί, ούτε εξωτερικά ούτε εσωτερικά, εξακολουθεί να υπόσχεται μια ιδιαίτερα άνετη (για ένα SUV με μήκος 4,15 μ.) μετακίνηση στους επιβάτες τού πίσω καθίσματος ενώ ο όγκος του πορτ μπαγκάζ παραμένει επίσης σε 350 λίτρα.

Ορθολογισμός και προσιτότητα
Την ίδια προσέγγιση αναβαθμίσεων ακολουθεί και η γκάμα κινητήριων συνόλων του νέου Mokka που παραμένει πολυσυλλεκτικό καθώς είναι διαθέσιμο σε έκδοση βενζίνης, Hybrid 48V και φυσικά την πλήρως ηλεκτρική. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αντί των 100 ίππων στην πρότερη εκδοχή του μοντέλου, η βασική έκδοση βενζίνης, που εφοδιάζεται με turbo κινητήρα 1,2 λίτρου και μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, αποδίδει 136 ίππους ενώ συνδυαστικά και με την προωθητική ενέργεια της Opel η αρχική τιμή της οριοθετείται σε €19.900.
Ενδιάμεσος σταθμός στην γκάμα, η εξηλεκτρισμένη έκδοση Hybrid 48V όπου τον παραπάνω κινητήρα των 136 ίππων και το νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων συνοδεύει επικουρικό σύστημα 48V και ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ 28 ίππων, προσφέροντας σαφή πλεονεκτήματα σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τις συστάσεις, η έκδοση Hybrid μπορεί να ολοκληρώσει έως και το 50% μιας αστικής διαδρομής σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας βασιζόμενη αποκλειστικά στο ηλεκτρικό «hardware», ενώ ίσως περισσότερο ενδεικτικό είναι ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται σε 108 γρ./χλμ. – έναντι 127 γρ./χλμ. στην περίπτωση της «απλής» έκδοσης βενζίνης.
Στην κορυφή της γκάμας, η «σταθερή» έκδοση Mokka Electric επωφελείται από μπαταρία 54 kWh εξασφαλίζοντας αυτονομία έως και 403 χλμ., ενώ ο ηλεκτροκινητήρας των 156 ίππων και 260 Nm ροπής συνδυαστικά με τα δεδομένα οδηγικά χαρακτηριστικά των EV εγγυάται ότι το επιπλέον βάρος των συστοιχιών που τοποθετούνται στο δάπεδο δεν αλλοιώνουν τη δυναμική, ως προς όλες τις παραμέτρους της, εικόνα του γερμανικού SUV.