Γιαπράκια με κουκιά

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, μας δίνει μια φοβερά πρωτότυπη εκδοχή ενός αγαπημένου πιάτου, το οποίο συμπυκνώνει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης.

Νίκος Χριστοφόρου
Γιαπράκια με κουκιά

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου, μας δίνει μια φοβερά πρωτότυπη εκδοχή ενός αγαπημένου πιάτου, το οποίο συμπυκνώνει μέσα του όλα τα αρώματα της άνοιξης.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

50λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες

  •  500 γρ. αμπελόφυλλα
  •  300 γρ. κουκιά
  •  150 γρ. πλιγούρι
  •  2 ντομάτες τριμμένες
  •  1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  •  1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •  1 κ.σ. κύμινο
  •  1/2 φλιτζ. νερό
  •  1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  2 κλωναράκια θυμάρι
  •  Φέτες λεμονιού
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζουμε για 3 λεπτά τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν. Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με λίγα αμπελόφυλλα, θυμάρι και φέτες λεμονιού.

  2. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κουκιά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πλιγούρι, τις ντομάτες, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκο–, το κύμινο, το νερό, αλάτι, πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

  3. Απλώνουμε στον πάγκο ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε στο κέντρο του λίγο από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε γιαπράκι. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

  4. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα σε στρώσεις, με την ένωση προς τα κάτω και στριμωχτά το ένα στο άλλο. Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο που θα λειτουργεί ως βάρος για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.

  5. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγομαγειρεύουμε τα γιαπράκια μέχρι να μαλακώσει το αμπελόφυλλο και να μελώσει όμορφα η γέμιση.

Μικρά Μυστικά

Μη λυπηθείτε τα φρέσκα μυρωδικά σε αυτή τη συνταγή. Αυτά δίνουν ξεχωριστό άρωμα στα γιαπράκια.

Απόρρητο