Ζακυνθινός μπακαλιάρος μπουργέτο
Κυριακή των Βαΐων σήμερα και στο τραπέζι μπαίνει το ψάρι. Μια ανάσα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, η σεφ Κρίστυ Καραγεώργου από το εστιατόριο Prosilio, ανατρέχει σε μια αγαπημένη, παραδοσιακή ζακυνθινή συνταγή για μπακαλιάρο.

Κυριακή των Βαΐων σήμερα και στο τραπέζι μπαίνει το ψάρι. Μια ανάσα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, η σεφ Κρίστυ Καραγεώργου από το εστιατόριο Prosilio, ανατρέχει σε μια αγαπημένη, παραδοσιακή ζακυνθινή συνταγή για μπακαλιάρο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 3-4 μερίδες
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 60 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο σε φέτες
- 10 γρ. πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 5 γρ. καπνιστή πάπρικα
- 400 γρ. πατάτα σε χοντρά καρέ
- 200 γρ. φρέσκια ντομάτα σε καρέ
- 100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης ψητή, σε καρέ
- 600 γρ. ζωμό λαχανικών
- 400 γρ. μπακαλιάρο φιλεταρισμένο σε μερίδες
- 10 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι για λίγα λεπτά, να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το τσίλι, την καπνιστή πάπρικα και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε τις πατάτες την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης και το ζωμό λαχανικών.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να γλασάρει η σάλτσα.
Αλατίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και από τις δυο πλευρές και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Κλείνουμε με το καπάκι και τον αφήνουμε να μαγειρευτεί για 6-7 λεπτά περίπου.
Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Μικρά Μυστικά
Ιδανικά, ο μπακαλιάρος μπουργέτο σερβίρεται με αλιάδα, η οποία στη Ζάκυνθο χτυπιέται παραδοσιακά σε γουδί.