Mια πρόσφατη γελοιογραφία του ΚΥΡ διανθιζόταν με τα λόγια: «Η αστροναύτης Σούνι Γουίλιαμς κατά την επιστροφή της από το διάστημα πληροφορείται ότι Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ». Η υγεία της είχε ήδη διαταραχθεί από τους πολλούς μήνες παραμονής της στο διάστημα και μετά… προσγειώθηκε για τα καλά!

Σε ένα μυθιστόρημά του γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο Βέρνερ φον Μπράουν, πατέρας της πυραυλικής τεχνολογίας, οραματίστηκε την μετάβαση του Ανθρώπου στον Αρη, πλανήτη του οποίου οι ανθρωποειδείς κάτοικοι έχουν αναπύξει πολιτισμό που στηρίζεται στον επικεφαλής ενός συμβουλίου των «Δέκα», τον ονομαζόμενο «The Elon», ο οποίος διατηρεί την απόλυτη εξουσία στον κόσμο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ απαιτεί να κατακτήσει τον κόσμο όλο, και με εμπορικό πόλεμο απειλεί την ανθρωπότητα. Επιμένει για να πείσει τους λαούς ότι ο νόμος του ισχυρού πρέπει να κυριαρχήσει στην Γη, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες του σχεδίου του. Σύμβουλος και πρωταγωνιστής στο έργο του για να κερδίσει την προεδρία, και να φέρει την Απελευθέρωση της Αμερικής, ήταν ο Ελον Μασκ, που αποτελεί, ως φαίνεται, τον «Ενα» έναντι των «Δέκα» του οράματος του Βέρνερ φον Μπράουν!

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, αισθάνομαι ότι το όραμα του Βέρνερ φον Μπράουν τείνει να γίνει πραγματικότητα επί Τραμπ, οπότε εμείς θα πρέπει να μετακομίσουμε στο… διάστημα! Η κοινωνία παγκόσμια αδυνατεί να κατανοήσει τους πολιτικούς χειρισμούς, και οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν χάσει το κύρος τους, μη εμπνέοντας πλέον εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Η Τεχνολογία, εξάλλου, στην εποχή μας, προχωρεί με άλματα, και ο μέσος πολίτης μένει άναυδος μπροστά στα επιτεύγματα. Το Chat GPT της Τεχνητής νοημοσύνης αγωνίζεται για να είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα του ανθρώπου, ίσως και να τον… υποκαταστήσει, όπως τα γενόσημα, τα πρωτότυπα φάρμακα! Πιστεύω όμως, ότι τα προβλήματα της ζωής δεν λύνονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, γιατί η ζωή δεν μπαίνει σε… υπολογιστή.

Ζούμε σε μια κοινωνία αβεβαιότητας, που το αυτονόητο ακούγεται τρελό! Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: «πού βαδίζουμε;». Μήπως και οι πιο ηλικιωμένοι αντί να βρεθούν μοιραία στα ουράνια, μεταλλαχθούν σε επίγεια ρομποτάκια; Η… ελπίδα, ευτυχώς, πεθαίνει τελευταία!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.