Φάβα σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με χαρουπόμελο

Ο σεφ του εστιατορίου ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι, Γιάννης Βουλγαράκης, μας προτείνει μια διαφορετική εκδοχή της φάβας, που μαγειρεύεται στο φούρνο και συνοδεύεται από σοταρισμένα μανιτάρια.

Γιάννης Βουλγαράκης
Φάβα σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με χαρουπόμελο

Ο σεφ του εστιατορίου ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι, Γιάννης Βουλγαράκης, μας προτείνει μια διαφορετική εκδοχή της φάβας, που μαγειρεύεται στο φούρνο και συνοδεύεται από σοταρισμένα μανιτάρια.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

10λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

150λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  500 γρ. βραστερή φάβα Φενεού
  •  200 γρ. ξερό κρεμμύδι
  •  1 ποτήρι ε.π. ελαιόλαδο
  •  Αλάτι
  •  250 γρ. λευκά μανιτάρια σε φέτες
  •  Χυμό από 1 λεμόνι
  •  1 κ.σ. χαρουπόμελο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τη φάβα σε άφθονο τρεχούμενο νερό και τη βάζουμε στην κατσαρόλα. Τη σκεπάζουμε με 3 δάχτυλα νερό και την αφήνουμε να βράσει, ξαφρίζοντας όσο χρειαστεί για να καθαρίσει η επιφάνεια του νερού.

  2. Τη μεταφέρουμε στη συνέχεια σε ένα σκεύος που να μπαίνει στο φούρνο – ιδανικά, σε βαριά μαντεμένια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, μισό ποτήρι νερό και μισό ποτήρι ελαιόλαδο.

  3. Σκεπάζουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε τη φάβα στο φούρνο, στους 160°C, για 2 ώρες. Τέλος, την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλάτι.

  4. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ωραίο, σκούρο χρώμα. Σβήνουμε με το λεμόνι και το χαρουπόμελο.

  5. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα και ανοίγουμε στο κέντρο της μια μεγάλη λακκούβα την οποία γεμίζουμε με τα σοταρισμένα μανιτάρια.

Μικρά Μυστικά

Ξεπλένουμε καλά τη φάβα και την ξαφρίζουμε προσεκτικά, ώστε να βγάλει όλες τις ακαθαρσίες της και να πάρουμε ένα νόστιμο αποτέλεσμα στο τέλος.

Απόρρητο