Νέες ποινικές διώξεις και κλήσεις σε απολογία για συνολικά 16 άτομα, μη πολιτικά πρόσωπα, που σχετίζονται με την μη έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης 717 που αφορούσε την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότησης του σιδηρόδρομου, ενδέχεται να ασκήσει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας, επαναφέροντας το θέμα των ευθυνών για την εν λόγω σύμβαση που έχει συζητηθεί σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη και σε ό,τι αφορά τον τότε υπουργό Μεταφορών.

Οι ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας που είχαν αναλάβει το έργο της εκτέλεσης της κρίσιμης για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου σύμβασης, ενώ τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η βασική κατηγορία για την οποία καλούνται είναι η απιστία, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, και η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι πληρώθηκαν χρήματα στην κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο της σύμβασης 717, δίχως να έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις της και τα χρήματα αυτά δόθηκαν με έγκριση του τότε υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Αλλωστε για την διερεύνηση της ποινικής ευθύνης του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή για το συγκεκριμένο σκέλος (απιστία), το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είχε στείλει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να κινηθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Μετά ταύτα, όπως τονίζουν νομικές πηγές, η όποια ποινική ευθύνη του τότε υπουργού δεν μπορεί πλέον να διερευνηθεί, θέτοντας οριστικά εκτός ελέγχου την απόδοση σε αυτόν οποιαδήποτε ποινικής ευθύνης με βάση τη δικογραφία που είχε αποστείλει το κλιμάκιο στη χώρα μας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Ως εκ τούτου πλέον, μόνον τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορεί να διωχθούν, ήδη πήραν προθεσμίες για να παράσχουν εξηγήσεις, ενώ ο τότε υπουργός δεν είναι δυνατόν να ερευνηθεί, προς το παρόν και με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για το συγκεκριμένο θέμα.

Ποιοι θα λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απιστίας

Ειδικότερα σύμφωνα με τα κατηγορητήρια του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη χώρα μας, οι 16 φέρονται ποινικά ελεγχόμενοι γιατί παρείχαν άμεση συνδρομή στον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατά την διάρκεια τέλεσης της πράξης της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς όπως σημειώνεται οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ φέρονται να είχαν εισηγηθεί θετικά υπέρ της χορήγησης αποζημίωσης στην Κοινοπραξία ΤΟΜΗ-ALSTOM TRANSPORT λόγω θετικών ζημιών για το χρονικό διάστημα από 01-08-2018 έως 31-03-2020, συνολικού ποσού 2,7 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν, χωρίς όμως να έχει εκτελεστεί το έργο της 717, που αν είχε εκτελεστεί, θα είχε συντελέσει στην αποτροπή της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Πάντως, όπως τονίζουν οι ίδιες νομικές πηγές, το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι, πως για το αδίκημα της απιστίας θα λογοδοτήσουν μόνον τα μη πολιτικά πρόσωπα και όχι ο τότε υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.