Γλυκό ψυγείου με μαρμελάδα

Ένα κλασικό «μαμαδίστικο» γλυκό με τα μπισκότα, φτιαγμένο ειδικά για την περίοδο της Σαρακοστής, με γάλα αμυγδάλου για αθώα απόλαυση.

Γλυκό ψυγείου με μαρμελάδα

Ένα κλασικό "μαμαδίστικο" γλυκό με τα μπισκότα, φτιαγμένο ειδικά για την περίοδο της Σαρακοστής, με γάλα αμυγδάλου για αθώα απόλαυση.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

180λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 12 μερίδες

Για την κρέμα

  •  1½ κιλό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  •  150 γρ. ζάχαρη
  •  130 γρ. κορν φλάουρ
  •  Ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  2 κάψουλες βανίλια

Για το στήσιμο

  •  2 πακέτα μπισκότα τύπου digestive
  •  Λίγο γάλα αμυγδάλου
  •  500-600 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
  •  Χυμό από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα 1 κιλό γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και ανακατεύοντας με σύρμα ενσωματώνουμε σταδιακά το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές λείο υγρό μείγμα.

  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Διατηρούμε μια μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνειά του. Ανακατεύουμε διαρκώς, για να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο του σκεύους.

  3. Στο μεταξύ, ξεκινάμε το στήσιμο του γλυκού. Βουτάμε μπισκότα, ένα ένα, στο γάλα και τα αραδιάζουμε σε μια στρώση σε ένα ταψί διαστάσεων 32 x 25 εκ. περίπου.

  4. Μόλις η κρέμα κάνει τις πρώτες φουσκάλες και πάρει βράση, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τη βανίλια. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.

  5. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα πάνω στα μπισκότα, με προσοχή για να μη χαλάσει η στρώση. Κάνουμε από πάνω άλλη μια στρώση με μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα και ολοκληρώνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

  6. Σκεπάζουμε το γλυκό με μεμβράνη κουζίνας η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας. Το αφήνουμε για λίγη ώρα στον πάγκο μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να παγώσει.

  7. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα και, αν θέλουμε, την αραιώνουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνουμε απαλά και με προσοχή τη μαρμελάδα πάνω από το παγωμένο γλυκό, κουταλιά κουταλιά, επικαλύπτοντας όλη την επιφάνεια και σερβίρουμε.

Μικρά Μυστικά

Η μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι είναι ιδανικές για αυτό το γλυκό γιατί πέρα από τη γεύση τους, του χαρίζουν και υπέροχο χρώμα.

Απόρρητο