Αν έχετε μια μικρή εξοικείωση με την ηλεκτροκίνηση θα έχει υποπέσει στην αντίληψή σας η ολοένα και συχνότερη χρήση της φράσης «αρχιτεκτονική 800 Volt» αναφορικά με τα νεότερα μοντέλα του ηλεκτρικού είδους τα οποία εφοδιάζονται με μεγάλες μπαταρίες (από 70 έως 123 kWh) και παρ’ όλα αυτά εγγυώνται εξαιρετικά περιορισμένους χρόνους φόρτισης με την προϋπόθεση, φυσικά, σύνδεσης σε έναν ισχυρό ταχυφορτιστή DC.
Η παραπάνω φράση αφορά το voltage της μπαταρίας ενός ηλεκτροκίνητου και τα 800 Volt απο[1]τελούν το νέο ζητούμενο για την αυτοκινητοβιομηχανία για μια σειρά διαφορετικών όσο και απολύτως χρήσιμων στην καθημερινή ζωή λόγων.
Αρχικά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχουν εταιρείες και μοντέλα που προσφέρουν ήδη τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική των 800 Volt, μεταξύ των οποίων οι Porsche, Audi, Mercedes-Benz, ΚΙΑ, Hyundai, Tesla και Lucid (900V).
Υψηλότερο voltage μπαταρίας εκτός από ταχύτερη φόρτιση σημαίνει επίσης μεγαλύτερη αποδοτικότητα, δηλαδή μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Με δεδομένο ότι η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και οι απώλειες σε θερμότητα είναι ανάλογες με το τετράγωνο της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος, απλουστευτικά, υψηλότερο voltage σημαίνει και μικρότερες απώλειες θερμότητας άρα και ενέργειας καθώς και μεγαλύτερη ευκολία σε ό,τι αφορά τη θερμική διαχείριση.

Στο ερώτημα γιατί οι κατασκευαστές δεν χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σε μεγαλύτερους αριθμούς, η πρώτη προφανής απάντηση είναι η απουσία ικανού αριθμού ταχυφορτιστών DC μεγάλης ισχύος προκειμένου η παρουσία της συγκεκριμένης τεχνολογίας να έχει αντίκρισμα.
Η δεύτερη έγκειται στην ίδια τη σχεδίαση του κυκλώματος καθώς απαιτείται ο πλήρης ανασχεδιασμός του σε σχέση με τις αρχιτεκτονικές των «συνηθισμένων» 400 Volt όσο και των επιμέρους εξαρτημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια, κάτι που αυτονόητα συνεπάγεται υψηλότερο κόστος εξέλιξης.
Παρ’ όλα αυτά, τα 800 Volt αποτελούν μια παράμετρο που τελεί υπό εξέλιξη για όλες σχεδόν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να καμφθεί το ζήτημα απουσίας υποδομής εξελίσσεται ένα νέο είδος διαιρούμενης υβριδικής υλοποίησης όπου αν και συνολικά η μπαταρία έχει voltage 800 V, αποτελείται από δύο «τμήματα» 400 V, διευκολύνοντας τη διαδικασία φόρτισης εφόσον δεν είναι διαθέσιμος ταχυφορτιστής DC υψηλής ισχύος.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι θεωρητικά σε αυτοκίνητα με αρχιτεκτονική 800 Volt, χρόνος πέντε έως επτά λεπτών παραμονής σε έναν φορτιστή 350 kW μπορεί να αναπληρώσει ενέργεια που ισοδυναμεί σε 100 χλμ. διαδρομής.

Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το Tesla Cybertruck, ακόμα και τα σύγχρονα αυτοκίνητα παραγωγής με αρχιτεκτονική 800 Volt δεν μπορούν να υποστηρίξουν φόρτιση με ισχύ 350 kW καθώς αυτή ανέρχεται σε έως και 270 kW.