«Πολιτική απόφαση», χαρακτήρισε την ετυμηγορία του γαλλικού δικαστηρίου η ηγέτης της ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, επιβάλλοντάς της, μεταξύ άλλων την ποινή της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε έτη.

Στην πρώτη της συνέντευξη στο TF1 λίγες ώρες μετά την απόφαση η Μαρίν Λεπέν επεσήμανε ότι είναι σκόπιμα σχεδιασμένη για να την εμποδίσει να διεκδικήσει την προεδρία το 2027.

Η ίδια έκανε λόγο για «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία», σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις λένε ότι αυτή τη στιγμή είναι η επικρατέστερη στην επερχόμενη προεδρική κούρσα.

«Δεν είμαι μόνο εγώ που αποκλείομαι από την προεδρία», προσθέτει. «Είναι εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες των οποίων η ψήφος μόλις αφαιρέθηκε».

Η Μαρίν Λεπέν ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση το συντομότερο δυνατόν καθώς όπως είπε «είμαστε όλοι αθώοι» (23 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ευρωβουλευτές πρώην και νυν).

Ερωτηθείσα γιατί αποχώρησε από το δικαστήριο πριν καν ακούσει τον δικαστή να εκφωνεί την απόφαση είπε: «Δεν χρειαζόταν να ακούσω περισσότερα», αφού «κατάλαβα τι συνέβαινε».

Η Λεπέν ρωτήθηκε και για την προοπτική του Τζόρνταν Μπαρντελά, τον 29χρονο που θα είναι υποψήφιος στη θέση της, αν δεν καταπέσει η ποινή του δικαστηρίου.

«Ο Μπαρντελά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το κόμμα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα βγω τόσο εύκολα εκτός κούρσας». «Υπάρχουν εκατομμύρια Γάλλοι που πιστεύουν σε εμένα. Παλεύω για αυτούς 30 χρόνια», τόνισε.

Παρόλα αυτά, η ακροδεξιά ηγέτιδα είπε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει «προεδρική χάρη» από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Πιστεύω στην ικανότητα ενός εφετείου να αναλύσει αυτή την υπόθεση με ουδετερότητα και να διασφαλίσει ότι δεν έχουμε διαπράξει υπεξαίρεση για ίδιον όφελος», είπε.

Οι αντιδράσεις για την Λεπέν

Την υποστήριξη τους στην Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της από το δικαστήριο του Παρισιού εξέφρασαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον χώρο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέτσκοφ  δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της Δημοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε αλληλέγγυος της Λεπέν, στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης «εμπνέεται από την Ευρωπαΐκή Ενωση και συνιστά κήρυξη πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών», ενώ ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός  Γκερτ Βιλντερς δήλωσε «συγκλονισμένος» από την «εξαιρετικά σκληρή απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου».

Στο εσωτερικό της Γαλλίας όλες σχεδόν οι προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς εξέφρασαν την στήριξή τους στην Μαρίν Λεπέν με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος της Ζορντάν Μπαρντελά ο οποίος δήλωσε πως «σήμερα δεν καταδικάστηκε αδίκως η Μαρίν Λεπέν, αλλά εκτελέστηκε η γαλλική Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας ο βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού κόμματος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί δήλωσε ότι «καμιά πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους».

Στον χώρο της αριστεράς ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε οτι «οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες», ενώ τα κόμματα των σοσιαλιστών και των οικολόγων τόνισαν πως «όταν κάποιος κλέβει τα λεφτά των Γάλλων πρέπει να τιμωρείται» και ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όσους εκλέγονται και δεν εκλέγονται, για ισχυρούς και αδύναμους».