Τον αντιναύαρχο Τρύφων Κοντιζά επέλεξε νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το ΚΥΣΕΑ, αφού πριν έθεσε σε αποστρατεία τον μέχρι σήμερα Αρχηγό, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη.
Όπως αναφέρει στην απόφασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). ο κ. Αλεξανδράκης διατηρεί επί τιμή τον τίτλο του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, θεωρώντας αυτόν ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του και του απονέμεται ο βαθμός του Ναυάρχου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εν αποστρατεία.
Επίσης, ο αρχαιότερος του επιλεγέντος Αντιναύαρχος – αρχαιότερος Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Δρόσος Ρεΐζης, τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, θεωρούμενος ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, λόγω επιλογής νεοτέρου του ως Αρχηγού και διατηρεί επί τιμή τον τίτλο του αρχαιότερου Υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Το who is who του νέου Αρχηγού
Ο νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γεννήθηκε στη Σύρο το έτος 1970. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Το 1995 εισήλθε στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος, από την οποία αποφοίτησε το 1997, με τον βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Στη συνέχεια, αποφοίτησε το 2007 από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει υπηρετήσει σε Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως Κυβερνήτης, στο Περιπολικό Πλοίο Λιμενικού Σώματος (Π.Π.Λ.Σ.) 030 και ως Τμηματάρχης σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Επιχειρησιακών Μέσων και Ειδικών Μονάδων, η Διεύθυνση Ασφάλειας, η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Επιπλέον, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά από την πρώιμη φάση προετοιμασίας έως την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, υπηρέτησε ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (EMSC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Europol (2015-2018).
Έχει διατελέσει Κεντρικός Λιμενάρχης Λαυρίου τα έτη 2019 – 2020 και ακολούθως ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων. Τον Νοέμβριο του 2020, προήχθη στο βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ. και τον Απρίλιο του 2022, τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας & Αστυνόμευσης. Τον Μάρτιο του 2023, προήχθη στον βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. Εν συνεχεία, με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις 13 Μαρτίου 2024, προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και επελέγη για τη θέση του νεότερου Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε θεματικά αντικείμενα εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών στην περιοχή της Μεσογείου, αντιτρομοκρατίας, σχεδιασμού επιχειρήσεων, διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών και προστασίας ευαίσθητων στόχων. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό και τη θέση του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Γνωρίζει άριστα την Αγγλική Γλώσσα.