«Η συγκέντρωση δύο εκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα, στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, μετά το κάλεσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), παρά την απαγόρευση και την άγρια καταστολή, δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση υποστήριξης προς το κόμμα και τον διωκόμενο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ήταν η πιο έντονη εκδήλωση του συλλογικού θυμού και των αιτημάτων της βαθιάς πολωμένης κοινωνίας της Τουρκίας. Ο παλλαϊκός χαρακτήρας της στέλνει ένα εξαιρετικά ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν», τονίζει στο Βήμα ο τούρκος αναλυτής Ντόρα Μεγκούτς, εστιάζοντας στην ανθρωπογεωγραφία του Μάλτεπε, του χώρου των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων των υποψήφιων προέδρων και δημάρχων, στην ασιατική μεριά της Κωνσταντινούπολης.
«Σήμερα ένωσαν τη φωνή τους νέοι, ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, μικροαστοί δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές και άνεργοι. Κι ενώ η εκδήλωση οργανώθηκε από το CHP, το πλήθος δεν ήταν ούτε πολιτικά ομοιογενές», προσθέτει ο αναλυτής.

Η μητέρα του Εκρεμ Ιμάμογλου ένωσε τη φωνή της με τη σύζυγό του σήμερα
«Οι υποστηρικτές του ηγέτη του Κόμματος Νίκη του Ουμίτ Οζντάγκ – ο οποίος, όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι σήμερα φυλακισμένος στο Σιλίβρι – στάθηκαν στο πλευρό των εκπροσώπων του Gen Z. Όπως έπραξε και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα DEM. Αυτό που τους ένωσε είναι η βαθιά απογοήτευση κι οργή για τη διάβρωση του κράτους δικαίου αλλά κι η εντεινόμενη οικονομική κρίση.
“Δεν είμαστε εδώ μόνο για να παραπονεθούμε, είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε”, άκουγες να λένε αγανακτισμένοι πολίτες περπατώντας για ώρες από διαφορετικές γωνιές της Πόλης για να φτάσουν στην πλατεία του Μάλτεπε, περνώντας από αυστηρούς ελέγχους της αστυνομίας».
Η στάση του DEM
Και τις επτά ημέρες των διαδηλώσεων στην περιοχή Σαρατσχανέ της Κωνσταντινούπολης, το DEM απείχε. Προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση ότι θα δηλώσει οργανωμένα παρών στο Μάλτεπε ,«Το κόμμα είναι κατά της σύλληψης του Ιμαμόγλου και της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να γίνει στόχος της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο τελευταίος συμπρόεδρός του, Τουντζέρ Μπακιρχάν, κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, λέγοντας “Δεν είμαστε η ομάδα δράσης του CHP”. Δεν θέλουν να τιναχθεί sτον αέρα η λύση του κουρδικού ζητήματος και το κάλεσμα του Οτσαλάν για “ειρήνη”».
Στη συγκέντρωση στο Μάλτεπε, που μια ημέρα νωρίτερα, στον λογαριασμό του στο Χ, ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ είχε χαρακτηρίσει «πορεία μας προς την εξουσία», δήμαρχοι του CHP, βουλευτές και μέλη της οικογένειας του Ιμάμογλου -ακόμη και η μητέρα του- ανέβηκαν στο βήμα. Ο Οζέλ, μίλησε στο πλήθος με πύρινη γλώσσα, περιγράφοντας τη σύλληψη του Ιμαμόγλου ως «πολιτικό πραξικόπημα», ζητώντας εκ νέου πρόωρες εκλογές.
«Απελευθερώστε τον υποψήφιο μας, φέρτε μας την κάλπη», απαίτησε, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν και καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη νομική και πολιτική πίεση σε στελέχη της αντιπολίτευσης. «Εσείς ήσασταν αυτοί που υπογράψατε τη Συνθήκη των Σεβρών. Εμείς ήμασταν αυτοί που τη σκίσαμε», βροντοφώναξε.
Η επιστολή του Ιμάμογλου
Η επιστολή του Ιμάμογλου, ο οποίος δεν χάνει το ηθικό του και τη μαχητικότητά του από τη φυλακή, και καθημερινά στέλνει εμψυχωτικά μηνύματα στους πολίτες της χώρας, ακούστηκε με φωνή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. « Δεν αφορά αυτή η συγκέντρωση τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Αφορά το έθνος μας. Το έθνος είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε κυβέρνηση», ακούστηκε να λέει, συνεπαίρνοντας τα πλήθη, που διαρκώς επευφημούσαν.
Στο τέλος της λαοσύναξης, ο Οζέλ δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα φέρει την ελευθερία και τη δημοκρατία: «Ελευθερώστε τον υποψήφιο μας. Φέρτε την κάλπη», φώναξε, καλώντας εκ νέου σε πρόωρες εκλογές κι ανακοινώνοντας ότι η εκστρατεία για την ενίσχυσή τους θα ξεκινήσει στη γενέτειρα του Ιμάμογλου, την Τραπεζούντα, την πρώτη ημέρα του Μπαϊράμ, στο τέλος του Ραμαζανιού.
«Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν (στις προκριματικές εκλογές του CHP) και είπαν “Όχι”, στην μονομανία, “όχι” στη δικτατορία .Eμείς είμαστε το έθνος, θα νικήσουμε. Πραγματοποιούμε εδώ τη μεγαλύτερη συνάντηση στην ιστορία, ενώ οι πραξικοπηματίες είναι ακόμα στην εξουσία και λειτουργούν ως χούντα επάνω μας. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στα κανάλια Tele 1, Sözcü TV και Halk TV, των οποίων οι άδειες επιχειρείται να ανακληθούν, με ποινές».
Η επίθεση στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK)

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαίτησε με πυγμή να μεταδοθεί η συγκέντρωση από τα κανάλια, εξαπολύοντας μύδρους στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK), που έριξε «μαύρο» μόνο στα κανάλια που αναμετέδιδαν τις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών, στο Σαρατσχανέ. « Το RTÜK πυροβολεί τη δημοκρατία μέσα από το παράθυρο της λογοκρισίας», τόνισε ο Οζέλ , προειδοποιώντας το ιδιωτικό κανάλι NTV «Σας δίνουμε 40 λεπτά. Εάν δεν αναμεταδώσετε ζωντανά την συγκέντρωσή μας, θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες».
«Μετά από την απειλή του, η Habertürk μετέδωσε για λίγα λεπτά το συλλλαητήριο, αλλά το NTV δεν ανταποκρίθηκε», μας λέει ο Μεγκούτς, περιγράφοντάς μας ως «μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του συλλαλητηρίου» την ομιλία της φοιτήτριας, Iντίλ, η οποία μίλησε εκ μέρους των συνομηλίκων της -τα Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν στο «πόδι» κι οι σπουδαστές αρνούνται να επιστρέψουν στα μαθήματά τους: «Δεν είμαι εδώ μόνο για τον Eκρέμ Ιμάμογλου. Είμαι εδώ και για τους κρατούμενους συμφοιτητές μου, τους συλληφθέντες δημοσιογράφους και δικηγόρους. Είμαι εδώ για τη δικαιοσύνη, για τη Δημοκρατία». Το πλήθος την χειροκρότησε.
Χιλιάδες πολίτες, που δεν προσέγγισαν το Μάλτεπε, είχαν συγκεντρωθεί σε όλους τους σταθμούς του μετρό της Κων/πολης και του Μαρμαρά, με την τουρκική σημαία και κασκόλ και πλακάτ με τη μορφή του Ιμάμογλου.