Διάθεση αυτοκριτικής, αρκετά εσωκομματικά μηνύματα για όλα όσα στέρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την ισχύ του κυβερνητικού παρελθόντος κι ένα ευρύ κάλεσμα περιείχε η εισηγητική ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου προς την Κεντρική Επιτροπή που το Σάββατο (29/11) συνήλθε για τρίτη φορά επί της προεδρίας του.
«Δεν αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα», καθώς «δεν έλυσε όλα τα προβλήματά του με την εκλογή νέου προέδρου πριν από τέσσερις μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί αναγκαιότητα η ολόπλευρη διεύρυνση με ορίζοντα το συνέδριο του Ιουνίου (12-15).
«Σε αυτή την προοπτική, με αυτή τη συντροφικότητα και τη δυνατότητα συμμετοχής καλούμε σε αυτή τη νέα πορεία νέους πολύτιμους συνοδοιπόρους που τους βλέπουμε και σήμερα κοντά μας. Αλλά και παλιούς συντρόφους και συντρόφισσες που μπορεί να διαφωνήσαμε στο παρελθόν, αλλά συμφωνούμε σήμερα στην αναγκαιότητα ενός ΣΥΡΙΖΑ ενωμένου, δυνατού και αποφασισμένου να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα.
Ο Σωκρ. Φάμελλος κατανόησε πως «τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε το έλλειμμα εμπιστοσύνης καλύπτεται σε λίγους μήνες». Παραδέχθηκε επίσης ότι οι αλλαγές που επιβάλλονται να προχωρήσουν δεν έχουν γίνει ακόμη. «Για το λόγο αυτό χρειάζεται συστηματική δουλειά με εξωστρέφεια» συνολικά. Κόντρα δηλαδή, όπως διευκρίνισε, σε όλα όσα «μας πλήγωσαν και μας αδυνάτισαν, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, την εσωστρέφεια, τις προσωπικές διαδρομές».

«Έχουμε ακόμα δρόμο, δουλειά και προσπάθεια»
«Έχουμε ακόμα δρόμο, δουλειά και προσπάθεια για να γίνουμε ένα συγκροτημένο κόμμα, με πλούσια εσωτερική ζωή, αλλά με ενιαίο λόγο και δράση» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που θα φέρουν «όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές που μας ζητούν οι πολίτες», τιμώντας σε κάθε περίπτωση «τις αξίες, τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς».
Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα στην σοβαρότητα και στη δημόσια παρουσία μας». Από την άλλη όμως «προφανώς και βλέπω ακόμα αδυναμίες και ελλείμματα που μας πληγώνουν».
Παρόλα αυτά «έχω και έχουμε τη βούληση να τα αλλάξουμε όλα αυτά και να τα διορθώσουμε. Γι’ αυτό και έχω επιλέξει και έχω εισηγηθεί να συμμετέχουν όλοι και όλες, από όποια πολιτική αφετηρία και αν προέρχονται και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εσωκομματικές ισορροπίες. Γιατί το έχω πει και εδώ στην Κεντρική Επιτροπή ότι είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιτρέπουν τα μέλη του κόμματος, και το ξέρετε, καμία άλλη ανάγνωση».
«Στις εκλογές του Νοέμβρη τα χιλιάδες μέλη μας δεν επέλεξαν μόνο νέο πρόεδρο. Διάλεξαν και πολιτικό σχέδιο. Δεσμεύτηκα για ένα σοβαρό κόμμα, το οποίο θα είναι η φωνή της κοινωνίας, το οποίο θα δείξει τον δρόμο της προοδευτικής διεξόδου και το οποίο θα δώσει ξανά ελπίδα στον ελληνικό λαό. Και σας καλώ όλους και όλες να υπηρετήσουμε μαζί αυτό το σχέδιο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην κάνουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος» συμπλήρωσε σχετικώς ο Σωκρ. Φάμελλος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για λάθη του παρελθόντος που πλήγωσαν τους πολίτες» υπογράμμισε επί των παραπάνω, κρίνοντας ότι «μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό περνάει από θαρραλέα και έμπρακτη αυτοκριτική και με σοβαρές αλλαγές στα λάθη που μας αφορούν. Το καταλαβαίνουν πολύ καλά οι προοδευτικοί πολίτες που ζητούν να υπερβούμε αγκυλώσεις και διαχωρισμούς και να βρούμε λύσεις».
Δριμεία κριτική σε κυβέρνηση, ΠαΣοΚ και Πλεύση Ελευθερίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε τους στόχους που έχουν τεθεί σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και άσκησε δριμεία κριτική σε κυβέρνηση, ΠαΣοΚ και κυρίως Πλεύση Ελευθερίας.
Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνει τα όρια και την αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη» ανασύροντας «ξανά τη ρητορική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» το οποίο «υπηρετεί με ζηλευτή συνέπεια η κυρία Κωνσταντοπούλου που σήμερα προσπάθησε να θολώσει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και για το έγκλημα των Τεμπών».
Κι αφού πρώτα επεσήμανε ότι «είμαστε περήφανοι για όσα πέτυχε η κυβέρνηση μας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τη χώρα για να βγει από τη χρεοκοπία των δεξιών πολιτικών και του πελατειακού κράτους Είμαστε περήφανοι που ήμασταν κυβέρνηση όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και ενισχυμένη γεωπολιτικά, Που εφαρμόσαμε φιλολαϊκές πολιτικές μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, Που δώσαμε πνοή στο υπό κατάρρευση σύστημα Υγείας. Που υπογράψαμε την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε πως «όλα αυτά τα κάναμε την ώρα που η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέβαινε στα συλλαλητήρια μαζί με τα πιο ακροδεξιά στοιχεία της κοινωνίας. Μαζί με τους λαϊκιστές της ΝΔ και τους χρυσαυγίτες».
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν κατονόμασε το ΠαΣοΚ ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο «η άρνηση άλλων πολιτικών χώρων ή η καθυστέρηση απαντήσεων στερεί λύσεις και προοπτική από την ελληνική κοινωνία. Και όσοι και όσες αρνούνται πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες. Όποιος υποτιμά τη λαϊκή απαίτηση για συνεργασίες και προοδευτικό λαϊκό μέτωπο, όποιος αμφισβητεί τη δυναμική του, υποτιμά και τους πολίτες και τις ανάγκες τους και ευνοεί τα σχέδια του κ.Μητσοτάκη και του συστήματος που τον στηρίζει, το οποίο θέλει την προοδευτική αντιπολίτευση διασπασμένη».
Σύμφωνα τέλος με τον Σωκράτη Φάμελλο, «η διέξοδος στα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς κυβέρνησης πρέπει να είναι προοδευτική. Ούτε η δεξιά ανακύκλωση θα δώσει λύσεις ούτε φυσικά η ακροδεξιά». Και σ’ αυτήν την περίπτωση «εμείς είμαστε οι εγγυητές για την προοδευτική διέξοδο που έχει ανάγκη η χώρα».
Ο οδικός χάρτης ως το Συνέδριο
Όπως εισηγείται η Πολιτική Γραμματεία, το καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται για το τετραήμερο 12-15 Ιουνίου. Προηγουμένως (31 Μαΐου-1η Ιουνίου) θα διεξαχθούν οι διαδικασίες εκλογής συνέδρων, ενώ δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο (30 Ιουνίου) θα ακολουθήσει η ανάδειξη νέων οργάνων (Κεντρική Επιτροπή, Νομορχιακές).