Στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον οι προκλήσεις για ένα σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς είναι πολλές. Επομένως, είναι περισσότερο από απαραίτητη η προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης με σύγχρονους όρους, οι οποίοι θα προσφέρουν μια ουσιαστική, στιβαρή και αποτελεσματική εναλλακτική απέναντι στον κατακερματισμό της γνώσης, την αποθάρρυνση στην ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών, τη βαθμοθηρία, την αποκοπή της θεωρίας από την πράξη και τη συστηματική υποβάθμιση της συναισθηματικής, ηθικής και κοινωνικής καλλιέργειας των μαθητών.

Η εναλλακτική αυτή λέγεται ολιστική εκπαίδευση και στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου μέσα από τη βιωματική εμπειρία, δηλαδή τη συστηματική σύνδεση της γνώσης με την πραγματική ζωή. Οι μαθητές δεν αντιμετωπίζονται ως μηχανές αναπαραγωγής πληροφοριών, μα ως ολότητες που διαμορφώνονται για να γίνουν οι ενεργοί πολίτες και οι επαγγελματίες του μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επιδιώκεται η καλλιέργεια της γνώσης παράλληλα με την καλλιέργεια αξιών, δεξιοτήτων και δημιουργικής σκέψης. Αναμφίβολα πρόκειται για μια προσέγγιση πρωτοποριακή, μα ταυτόχρονα δοκιμασμένη.

Το πρωτοποριακό σχολείο δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες προκειμένου οι μαθητές να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, η οποία περιλαμβάνει την αυτογνωσία, την ενσυναίσθηση και τη διαχείριση συναισθημάτων. Ένα τέτοιο σχολείο εστιάζει στη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, σέβεται τη μοναδικότητα του κάθε μαθητή, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου.

Η αριστεία, με τους όρους που παρουσιάστηκαν παραπάνω, δεν γίνεται αυτοσκοπός αλλά διατρέχει οργανικά κάθε επίπεδο λειτουργίας του οργανισμού. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο σχολείο δεν λειτουργεί ως «κλειστή λέσχη» αλλά ενισχύει την πρόσβαση όλων των μαθητών στην ποιοτική εκπαίδευση.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η υιοθέτηση μιας τέτοιες προσέγγισης και ποια χαρακτηριστικά οφείλει να έχει ένα σχολείο το 2025 προκειμένου να εγγυηθεί την επιτυχή εφαρμογή της; Ποιες παράμετροι συνθέτουν ένα πρωτοποριακό σχολείο σήμερα;

Η ολιστική εκπαίδευση στο Pierce

Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το οποίο από το 1875 φέρει στον πυρήνα του το διαχρονικό όραμα προσφοράς στην εκπαίδευση. Την Κυριακή 30 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του Pierce, αλλά και την ευρύτερη παιδαγωγική του φιλοσοφία, η οποία θέτει στο επίκεντρο την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη των ατομικών προσωπικοτήτων των μαθητών.

Η ολιστική εκπαίδευση που εφαρμόζεται στο Pierce αποτελεί πρότυπο παιδαγωγικής προσέγγισης. Στο Discover Pierce Day 2025, θα αποκτήσουμε ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της προσέγγισης μέσα από τις λεππτομερείς εισηγήσεις και παρουσιάσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού του εκπαιδευτικού οργανισμού, θα συνομιλήσουμε μαζί τους αλλά και θα περιηγηθούμε  στις σχεδιασμένες με βάση τα πιο σύγχρονα παιδαγωγικά πρότυπα εγκαταστάσεις του East Campus Σπάτα.

Παράλληλα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε αναλυτικά τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών όσο και για εκείνο του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ-DP), καθώς και για τις ακαδημίες και ομίλους του Pierce, μέσω των οποίων οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν κλίσεις και δεξιότητες σε ένα περιβάλλον αλληλοεπίδρασης και συνεργασίας. Εν όψει μάλιστα των εισαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 4 Μαΐου, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια εισαγωγής, καθώς και για το ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής ενίσχυσης.

Pierce: 150 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση

Tο Pierce έχει διανύσει μέχρι σήμερα 150 χρόνια σημαντικής προσφοράς στην εκπαίδευση. Ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη και λειτούργησε ως Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων, όταν το Αμερικανικό Συμβούλιο Επιτρόπων για Ξένες Αποστολές από τη Βοστώνη ανέθεσε στην ιεραπόστολο Μαρία Γουέστ τη δημιουργία ενός σχολείου για την εκπαίδευση των χριστιανικών κοινοτήτων (Αρμενίων και Ελλήνων).

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, το Κολλέγιο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το 1936 στη μνήμη της Orlinda Childs Pierce, συζύγου του μεγάλου δωρητή του Κολλεγίου William Pierce, το σχολείο έλαβε την επωνυμία που το συνοδεύει μέχρι σήμερα, Pierce College- The American College of Greece. Στις μέρες μας το Pierce αποτελεί μέρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που περιλαμβάνει επίσης το Deree και το Alba.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Pierce είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που ενώ ακολουθεί το εθνικό πρόγραμμα σπουδών αποκτά ταυτόχρονα και  Αμερικανική Διαπίστευση, απο την επιτροπή του Middle States Association (MSA). Το 2022 το Κολλέγιο προσθέτει και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό στο East Campus στα Σπάτα.

Με τον τρόπο αυτό, στην επέτειο των 150 χρόνων απο την ίδρυσή του το 1875 στη Σμύρνη, ανακτά όλο το εύρος των βαθμίδων που προσέφερε στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναβαθμισμένο, ανοιχτό και καινοτόμο.

Γυμνάσιο Pierce

To Γυμνάσιο του Pierce προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ακολουθώντας το επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και είναι ισότιμο και ομοταγές με τα αντίστοιχα δημόσια ελληνικά σχολεία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα μαθημάτων του σχολείου υπερκαλύπτει το Αναλυτικό Πρόγραμμα της πολιτείας. Η διδασκαλία πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα.

Στο σχολείο λειτουργούν ακαδημαϊκά τμήματα με αντίστοιχους Επικεφαλής (Heads), στα πρότυπα του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το έργο των εκπαιδευτικών υποστηρίζεται από σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας (Smart Classrooms, που διαθέτουν όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για μια σύγχρονη διδασκαλία), βιβλιοθήκη, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής και Καλλιτεχνικών και άλλα, καθώς και άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ως υποχρεωτική 1η ξένη γλώσσα διδάσκεται η Αγγλική, με αυξημένες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Οι εξειδικευμένοι καθηγητές εφαρμόζουν σύγχρονα προγράμματα διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας, ενώ οι μαθητές κατανέμονται σε ολιγομελή τμήματα, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας, της Γαλλικής, της Γερμανικής, της Ισπανικής και της Ιταλικής. Όπως και στη διδασκαλία της Αγγλικής, έτσι και στη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας, οι μαθητές κατανέμονται σε τμήματα, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους.

Στο εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνονται: όμιλοι, απογευματινά προγράμματα και διαγωνισμοί, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και επιστήμης και δράσεις για την ανάπτυξη της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και του εθελοντισμού.

Λύκειο Pierce

Οι μαθητές του Λυκείου μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να ερευνούν και να επιχειρηματολογούν μέσα από ένα δομημένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα.

Το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενισχυμένη διδασκαλία Αγγλικών (6 ώρες στην Α’ & Β’ Λυκείου, 2 ώρες στη Γ’ Λυκείου), κατευθυντήρια τμήματα για άριστη προετοιμασία στις Πανελλαδικές, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, επιχειρήσεις, μέσα ενημέρωσης και θεσμικά όργανα, καθώς και συμμετοχή σε καλλιτεχνικές, αθλητικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι μαθητές του Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διαμορφώνουν μια δυναμική, πολυδιάστατη προσωπικότητα, έτοιμοι να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, έχοντας στη διάθεση τους πολλαπλά εργαλεία ώστε να σκέφτονται κριτικά, να ερευνούν και να εμβαθύνουν στα γνωστικά αντικείμενα.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου από τις 10:30-14:30 γνωρίζουμε από κοντά το Pierce μέσα από τις δράσεις του Discover Pierce Day και εκεί θα μάθουμε όλους τους λόγους που το καθιστούν Πιο Πολλά Από Ένα Σχολείο.

Δηλώστε συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο για να μπορέσετε να παρευρεθείτε και εσείς στο Discover Pierce Day: https://www.pierce.gr/nea-ekdilwseis/ekdilwseis/discover-pierce-day-2025