Σαρωτική νίκη κατήγαγε για πρώτη φορά η ΔΗΠΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, στις εκλογές της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.
Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΚΝΙ με επικεφαλής την Ματίνα Παγώνη, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με την επί 12 χρόνια πρόεδρο της ένωσης να επιρρίπτει ευθύνες για την ήττα της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που προώθησε στα νοσοκομεία.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα των αρχιαιρεσιών:
Ψήφισαν 4980 μέλη της ΕΙΝΑΠ, έγκυρα ήταν 4595 ψηφοδέλτια, άκυρα 138 και λευκά 247.
Έλαβαν:
- ΔΗΠΑΚ 1549 (ΕΔΡΕΣ 5)
- ΔΗΚΝΙ 1248 (ΕΔΡΕΣ 4)
- ΕΚΑ 1088 (ΕΔΡΕΣ 4)
- ΜΕΤΩΠΟ 346 (ΕΔΡΑ 1)
- ΠΑΣΚ 364 (ΕΔΡΑ 1)
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ αναφέρει:
«Ένα μήνα μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη, που συγκλόνισαν τη χώρα, οι χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής με την ψήφο τους έδωσαν περήφανη απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Εμπορίου Υγείας, αναδεικνύοντας την ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη.
Αυτό το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα ανήκει σε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα στους νέους που παλεύουν καθημερινά να προσφέρουν στους ασθενείς ενάντια στη βαρβαρότητα που γεννά η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης και του κυνισμού της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας.
Η πρωτιά, η δύναμη της ΔΗΠΑΚ, θα κατατεθεί στον αγώνα για σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, μαζικές προσλήψεις, επιστημονική αξιοπρέπεια.
Η ζωή ή τα κέρδη τους».
Ματίνα Παγώνη: Οι αιτίες της ήττας
Κατά την μέχρι χθες πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η οποία μίλησε στο HealthReport.gr, η ήττα που υπέστη η ΔΗΚΝΙ στις κάλπες του ΕΣΥ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που προώθησε στα νοσοκομεία.
Οι αιτίες, όπως τις παραθέτει η κ. Παγώνη, είναι τρεις:
- Η απόφαση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους για καθημερινή πρωινή εφημέρευση των νοσοκομείων στην 1η ΥΠΕ και ορισμένα στη 2η ΥΠΕ, έφερε εκτός των άλλων, αυτό το αποτέλεσμα. Και σωστά αντέδρασαν οι συνάδελφοι γιατροί. Γι αυτό και ήρθα σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του πριν 10 ημέρες.
- Το δεύτερο που επηρέασε ήταν το νομοσχέδιο του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε ψυχιατρικές δομές και κλινικές, γι αυτό και αντέδρασαν οι συνάδελφοι. Ελπίζω αυτοί που έπρεπε, να πήραν το μήνυμα.
- Και τρίτον, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) συνέβαλε στο αποτέλεσμα αυτό, καθώς δεν είχε κάνει απολύτως καμία εισήγηση για τους νέους γιατρούς από τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ.