Στρωμένο με αμερικανο-ρωσικά τετελεσμένα ήταν το δείπνο εργασίας του Εμανουέλ Μακρόν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελιζέ, καθώς και το τραπέζι της σημερινής συνόδου του «συνασπισμού των προθύμων» για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες από 31 χώρες (οι περισσότερες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) δηλώνουν πρόθυμες να στηρίξουν τους Ουκρανούς με εγγυήσεις ασφαλείας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, όμως ξανασκέφτονται τα σχέδια για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και την εμπλοκή τους ακόμα και ως «ειρηνευτές» σε έναν πόλεμο που φαινομενικά θέλουν να τελειώσουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία με τους δικούς τους όρους.

Παρά τις επιφυλάξεις του Κιέβου, που αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις επιταγές του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου, και των Ευρωπαίων που προσανατολίζονται στη δημιουργία δικής τους αμυντικής υποδομής, «παράλληλης» με το λιγότερο αξιόπιστο ΝΑΤΟ επί Τραμπ, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έκαναν την Τρίτη ακόμα ένα βήμα για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η αναγγελία της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα- προϊόν της 12ωρης διαπραγμάτευσης μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία- ενίσχυσε τη δυναμική του παζαριού που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας τη διακοπή των επιθέσεων κατά ουκρανικών και ρωσικών ενεργειακών υποδομών για ένα μήνα.

Καθώς συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον η Μόσχα αξιώνει την αναστολή όλων των δυτικών κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων. Από την άλλη πλευρά, ενδεικτικά είναι τα απαξιωτικά σχόλια υπουργών του Τραμπ για τους «οικτρούς Ευρωπαίους» στην πλατφόρμα Signal (τα οποία αποκαλύφθηκαν μαζί με τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη).

Αναζητώντας το σχέδιο που θα παρουσιάσουν στις ΗΠΑ

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται και με δεδομένες τις αδυναμίες της στον στρατιωτικό τομέα, η Ευρώπη αναζητεί καινούργιες ιδέες. «Κάνουν ένα βήμα πίσω για τις χερσαίες δυνάμεις και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις κινήσεις τους σε κάτι πιο λογικό», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters. Ένας άλλος το έθεσε λιγότερο κομψά: «Όταν η Ουκρανία βρισκόταν σε καλύτερη θέση, η ιδέα της αποστολής στρατευμάτων ήταν ελκυστική. Όμως τώρα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο έδαφος και με αυτήν την αμερικανική κυβέρνηση, αυτό δεν είναι πολύ σέξι».

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουκρανία εργάζονται για να παρουσιάσουν στις ΗΠΑ ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφερε άλλη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το Παρίσι επιμένει ότι όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται σε «πλήρη συντονισμό» με την Ουάσιγκτον και τονίζει ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα ενημερώσει τον πρόεδρο Τραμπ για τα αποτελέσματα της συνόδου των «προθύμων».

Εφόσον προχωρήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις, μέχρι το σημείο μιας γενικής κατάπαυσης πυρός, οι «πρόθυμοι» θα ήθελαν να είναι σε θέση να προσφέρουν στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας μια δύναμη «επιτηρητών», όμως η Ρωσία τονίζει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη συμμετοχή στρατιωτών από νατοϊκές ή ευρωπαϊκές χώρες. Εξάλλου η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τη διαπραγμάτευση για τις δικές της εγγυήσεις κερδίζοντας ή απειλώντας και άλλα εδάφη στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, εμφανιζόμενη δηλαδή ως πρόθυμη για ειρήνη αλλά παρατείνοντας τον πόλεμο.