Η παρουσία δύο πρώην Πρωθυπουργών και ενός πρώην Προέδρου Δημοκρατίας σε μια εκδήλωση είναι από μόνη της ένα γεγονός. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που παρέστησαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων της Κιβωτού Εθνικής Μνήμης, που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου του.

Πρόκειται, όπως μου μετέφερε συνεργάτης μου που ήταν στην εκδήλωση, για ένα εντυπωσιακό έργο του κορυφαίου γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, με το οποίο αποδίδεται τιμή στους 121.692 πεσόντες των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδος. Αυτό που κάνει το δημιούργημα Βαρώτσου ακόμη πιο ξεχωριστό είναι διότι αποτελεί το πρώτο έργο της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης που εγκαθίσταται σε στρατιωτικό χώρο.

Στις παρουσίες να προσθέσω και τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ρώτησε ο συνεργάτης μου, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι «ήταν να πάει, αλλά είχε μια συνάντηση που δεν μπορούσε να αναβάλλει».

Με δεδομένο, πάντως, το κλίμα στην κυβερνητική παράταξη, δεν ξέρω πόσο ευτυχής θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ερχόμενος τετ α τετ με τους δύο προκατόχους του στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης.

Α, δε θέλω να φύγω από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, πριν σας μεταφέρω ένα ιοβόλο σχόλιο που άκουσε ο συνεργάτης μου από κυβερνητικό βουλευτή που τον… ξόρκισε να τηρήσει το off the record. «Ξέρεις ποιος εκπροσώπησε απόψε τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρώτησε. Για να απαντήσει αμέσως ο ίδιος: «Ο… Προκόπης». Κακίες. Προσωπικά, παίρνω αποστάσεις, διότι ξέρω ότι ο πρώην Πρόεδρος όταν είναι με κόσμο λέει με… πόνο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ότι «δεν πάει καλά η παράταξή μας…».

            ***
Απών ο Τριαντόπουλος

Και να πάμε στην Προανακριτική Επιτροπή. Μου λένε ότι δεν αναμένεται να δώσει το αυτοπρόσωπο παρών ο τέως υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος στην αυριανή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ο εγκαλούμενος για το «μπάζωμα» στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών έχει κληθεί να καταθέσει και μπορεί να το κάνει, είτε με φυσική παρουσία είτε με υπόμνημα.

Όπως έμαθα, όμως, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, προφανώς για να αποφύγει τη… βάσανο των ερωτήσεων, που θα έπεφταν βροχή από τη μεριά των προερχόμενων από την αντιπολίτευση μελών της Προανακριτικής.

Επίσης, αυτό που λένε κάποιοι γαλάζιοι φίλοι του είναι ότι ο ίδιος σκεφτόταν να προσέλθει για να εξεταστεί δια ζώσης, αλλά μάλλον επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Εκτός, πάλι, αν επρόκειτο για απλές φήμες, που στόχο είχαν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις -που ούτως ή άλλως είναι εις βάρος του. Κυρίως από τη στιγμή που δεν είχε εμφανιστεί ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή και βεβαίως θα δεχθεί αντιπολιτευτικά πυρά ότι «παίζει κρυφτούλι».

Αλλά από τη στιγμή που αποτελεί κεντρική απόφαση η διερεύνηση των αποδιδόμενων σε εκείνον ευθυνών να γίνει από το δικαστικό συμβούλιο, μάλλον αναμενόμενο ήταν ότι δεν πήγαινε στην Προανακριτική…

***

Το άγχος του Φάμελλου και…

Στις πιο πρόσφατες χρονικές τοποθετήσεις του Σωκράτη Φάμελλου, αυτό που διέκρινα ήταν μια αγωνία κι ένας άγχος. Αγωνία και άγχος για να προλάβει τις προτάσεις και να μην αναγκαστεί στο τέλος να τρέχει πίσω από αυτές. Μέχρι και την πρόταση προς το ΠαΣοΚ και τη Νέα Αριστερά για κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές, την οποία είχε ψελλίσει σε ανύποπτο χρόνο, μετά την εγκαθίδρυσή του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, έβαλε ξανά πάνω στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα έλεγα πως είναι πολιτικά αθέμιτο όλο αυτό. Αντιθέτως, του επιτρέπει να επιβεβαιώσει ότι διεκδικεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην (όποια) επόμενη ημέρα είναι πιθανό να ξημερώσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

***

…το σενάριο να… περαμερίσει

Μου λένε από την Κουμουνδούρου ότι ο ίδιος ο Φάμελλος, ίσως και υπό το βάρος της μεγάλης δημοσκοπικής πίεσης που αισθάνεται, δεν απορρίπτει το σενάριο να «παραμερίσει» (σ.σ.: είναι το ρήμα που χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας όταν άφησε την καρέκλα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ). Αρκεί, όπως λέγεται από συνεργάτες του, να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής.

«Το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε τη συμπόρευση. Έχω και τη βούληση και την αποφασιστικότητα για αυτό. Το μείζον είναι να ξεπεράσουμε τους κομματικούς εγωισμούς, που στην αρχή της προσπάθειάς μας ήταν αναπόφευκτοι», είπε χαρακτηριστικά. Έχοντας όμως προηγουμένως κινήσει τα νήματα και ενεργοποιήσει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς, ενώ κρατά ομολογουμένως δικαίωμα λόγου και παρεμβάσεων στις κεντρικές αποφάσεις.

***

Εναντίον του ΚΚΕ

Ένα άλλο που κράτησα από τη συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου ήταν η επικριτική αναφορά του στο ΚΚΕ. «Είναι περιττό να απευθύνουμε κάλεσμα σε δυνάμεις που έχουν εξ αρχής κλείσει την πόρτα στον όποιον διάλογο», είπε αποδοκιμάζοντας επί της ουσίας την επιλογή της ηγεσίας του Περισσού να κρατήσει αποστάσεις από όλους τους υπόλοιπους. Είναι μια στάση την οποία, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινωνία» το ίδιο το ΚΚΕ. Που παρεμπιπτόντως κι αυτό παρουσίασε δημοσκοπική κάμψη τον τελευταίο μήνα.

Εν προκειμένω, ο Σ. Φάμελλος φαίνετια να ταυτίστηκε με τα λεγόμενα του καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου. Τι είχε πει πριν από 10 ημέρες ο πρώην υπουργός Παιδείας επί της κυβέρνησης Τσίπρα, δίνοντας συνέχεια στην ανοιχτή κόντρα που έρχεται από το παρελθόν με τον Περισσό; Ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα απολαμβάνει μια «ασυλία» που «όλοι το αφήνουν ήσυχο», διότι «τους βολεύει»…

***

Το «όχι» Ταχιάου

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κατέβω περιφερειάρχης», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ακυρώνοντας έτσι όποιο σενάριο τον ήθελε να ετοιμάζεται για αυτό το πόστο.

Την «πάσα» του την έδωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον υφυπουργό, στη Βουλή. Κάτι μου λέει ότι ο ερωτών ενδιαφερόταν περισσότερο να… μην είναι υποψήφιος βουλευτής ο υφυπουργός, αλλά μπορεί απλώς να είμαι… καχύποπτος.

***

Οι γόνοι

Πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε ανήμερα της 25ης Μαρτίου για τους γιους δυο κεντρικών πολιτικών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κέρδισε τα φλας, διότι ήταν στον Λευκό Οίκο, στην τελετή για λίγους, που έγινε για την επέτειο της Παλιγγενεσίας και την τιμητική εκδήλωση της Αμερικανικής Προεδρίας, παρόντος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρωθυπουργικός υιός βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου κάνει μεταπρυχιακές σπουδές.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο πρόσωπο, ο γιος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Στέφανος Δένδιας έκανε παρέλαση στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του. Ο πατέρας του δεν ήταν εκεί για να τον καμαρώσει, αλλά φρόντισε να αναρτήσει φωτογραφία στο διαδίκτυο.

Όπως έμαθα από το Πεντάγωνο, ο νεαρός Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, πήρε τον φύλλο πορείας και υπηρετεί από τον περασμένο Οκτώβριο στην 187 ΠΥ.ΠΑΡ (Πυροβολαρχία Παρατηρήσεως) στην Αλεξανδρούπολη. Με βασικές σπουδές στη Νομική, πριν καταταγεί στο Στράτευμα
έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.