«Εμείς θα μείνουμε στους δρόμους, συνεχίζοντας τον αγώνα κατά της δικτατορίας. Το CHP μόνο στα μέλη του μπορεί να πει “Γυρίστε σπίτι”. Δεν έχει έλεγχο επάνω μας», βροντοφώναζε στο κατάμεστο και χθες το βράδυ, Σαρατσχανέ (Δημαρχιακό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης), νεαρός διαδηλωτής, σε ένα βίντεο που διαδόθηκε αστραπιαία στα social media.

Ήταν η έβδομη βραδιά που το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είχε απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης του Εκρέμ Ιμάμογλου. Κι ήταν κι η τελευταία, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Οζγκούρ Οζέλ, αναγγέλλοντας το τέλος των συγκεντρώσεων στο Σαρατσχανέ, προς απογοήτευση πολλών παρευρισκομένων. Η διαμαρτυρία θα διοχετευθεί στο εξής στο μποϊκοτάζ στις εταιρείες, που είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση και τα κανάλια που αποσιώπησαν τις διαδηλώσεις, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ευχαρίστησε το συγκεντρωμένο πλήθος, που χάρη στην δύναμή του απετράπη να τοποθετηθεί διαχειριστής της κυβέρνησης στον δήμο Κωνσταντινούπολης, όπως έχει συμβεί σε δήμους που καθαιρέθηκαν δήμαρχοι του φιλοκουρδικού DEM. «Αποτρέψατε το πραξικόπημα», ανέφερε εχθές ο Οζέλ, «δείχνοντας» προς τη σημερινή ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εκλεγεί ο σύμβουλος, που θα αναλάβει χρέη δημάρχου -όπως αναμενόταν, εξελέγη από το πλειοψηφόν CHP ο αντιδήμαρχος Νουρί Ασλάν.

Ερντογάν: «Τα μεγάλα ραδίκια δεν έχουν πέσει ακόμη»

Την ώρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της μείζονος αντιπολίτευσης. Επιστρατεύοντας, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Bianet, πλάνα συγκρούσεων από τη Γεωργία, με αφηνιασμένους διαδηλωτές-ολετήρες, εμφανίζοντάς τους ως στασιαστές στην Τουρκία, που υποκινεί το CHP.

«Τα μεγάλα ραδίκια δεν έχουν πέσει ακόμη», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, φράση προσφιλή στον χαμηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο στην Τουρκία, υπονοώντας ότι ακόμη δεν έχει πέσει ο μεγάλος πέλεκυς σε βάρος του κεμαλικού κόμματος, το οποίο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και δήμους της περιφέρειας, «έχει συγγράψει το βιβλίο για τον κανιβαλισμό, που αφορά την κλοπή», η οποία ανέρχεται «σε 100 δισεκατομμύρια λίρες» .

«Ακόμα λένε ψέματα. Αν προσπαθήσετε να κάνετε τηλεοπτική σειρά για τη διαφθορά στους δήμους του CHP, θα βρείτε περισσότερο υλικό από τις βραζιλιάνικα σίριαλ», σάρκασε ο Ερντογάν, εκπλήσσοντας με τις λογοτεχνικές του γνώσεις. «Ξέρουμε ότι λένε ψέματα, ξέρουν ότι λένε ψέματα, ξέρουν ότι ξέρουμε ότι λένε ψέματα, ξέρουμε ότι ξέρουν ότι ξέρουμε ότι λένε ψέματα, αλλά εξακολουθούν να λένε ψέματα», πρόσθεσε ανατρέχοντας στον βραβευμένο με Νόμπελ, ρώσο συγγραφέα, Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, για να περιγράψει τη διαφθορά, στην οποία είναι βυθισμένο το κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο με το μποϊκοτάζ στοχεύει, συνέχισε ο τούρκος πρόεδρος, και στην καταστροφή της τουρκικής οικονομίας.

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης καταστρέφουν τα συνταγματικά δικαιώματα»

Η αναπάντεχη είδηση της ημέρας είναι η διαγραφή του βουλευτή του AKP, Χουσεϊν Κοτσαμπιγίκ, ο οποίος επέκρινε την «επιχείρηση Ιμάμογλου», μοιράζοντας μια φωτογραφία του ίδιου και του Ερντογάν, την περίοδο που, όπως ο εκπεσών δήμαρχος της Πόλης, ήταν φυλακισμένοι «άδικα», στο Πιναρχισάρ.

«Οι περισσότεροι από αυτούς που αποφάσισαν να με διώξουν σήμερα, ήταν στο δημοτικό σχολείο εκείνη την ημέρα», ανέφερε ο διαγραφείς πολιτευτής, τη μέρα που, τελικά, οι σιωπηροί τούρκοι διανοούμενοι πήραν θέση για τις εξελίξεις. 337 συγγραφείς κι ακαδημαϊκοί έκαναν σήμερα κοινή δήλωση καλώντας σε μια «Δημοκρατική Συμμαχία».

«Πιστεύουμε ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης, οι οποίες καταστρέφουν τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε η δήλωση.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης δημοσιοποιούσε ότι 447 άτομα συνελήφθησαν στην Πόλη, κατά τις διαδηλώσεις (από τις 21 του μήνα), μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, αντιβαίνοντας τη νομοθεσία.

Η φωτογραφία του βουλευτή του AKP, Χουσεϊν Κοτσαμπιγίκ, με τον τούρκο Πρόεδρο, από τη φυλακή που κρατούνταν το 1999. Την δημοσιοποίησε αντιτιθέμενος στην σύλληψη Ιμάμογλου.

Ξεθωριάζει το φιλοκυβερνητικό εκλογικό σώμα

Η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, οι μαζικότατες διαδηλώσεις, η δίωξη και καταστολή των ελεύθερων δημοσιογραφικών φωνών και ο κλυδωνισμός της οικονομίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Τι μέλλει γενέσθαι; «Η αντίδραση των μαζών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, παρότι το CHP σταματάει τις διαδηλώσεις, δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη, αλλά θα είναι κρίσιμη», σημειώνει στο Βήμα ο τούρκος πολιτικός επιστήμων, Κουρτουλούς Σαχίν.

«Κανένας δεν υπερασπίζεται την κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ παραμένουν σιωπηλοί, ή αδιάφοροι. Κατά τη γνώμη μου, οι βίαιες διακυμάνσεις της Οικονομίας, οι αναπάντεχες τελευταίες εξελίξεις με το ΡΚΚ, η ανεπάρκεια στην υποστήριξη της Παλαιστίνης και η θολή κατάσταση στη Συρία, έχουν κάνει το φιλοκυβερνητικό εκλογικό σώμα να ξεθωριάσει. Οι ψηφοφόροι της κυβέρνησης είναι δυσαρεστημένοι», εξηγεί. «Από την άλλη, δε συνιστά ζήτημα η κυβερνητική καταστολή. Συγκρίνοντάς τις με το Γκεζί, οι δυνάμεις ασφαλείας μάλλον παραμένουν συγκρατημένες. Το πρόβλημα είναι ότι το CHP δεν μπορεί να χαράξει ένα δρόμο που θα ενώσει τον τουρκικό λαό. Κι εκείνος δεν εμπιστεύεται ούτε την αντιπολίτευση».

Το CHP, να σημειωθεί, παρότι σταματά τις διαδηλώσεις, προγραμματίζει μεγάλη συγκέντρωση στο Mάλτεπε, τόπο ταυτισμένο με τις μεγάλες προεκλογικές ομιλίες των προεδρικών υποψηφίων, στην ασιατική Κων/πολη, εν αναμονή του έκτακτου συνεδρίου του, στις 6 Απριλίου.