Αρνήθηκαν τις κατηγορίες όλοι συλληφθέντες της πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου.

Ολοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα χρηματισμού και εκβιασμών αποχώρησαν από το δικαστικό μέγαρο, με την υποχρέωση της εμφάνισης τους στο Αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα, της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης κατά περίπτωση από 20.000- έως 100.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Τι υποστηρίζουν

Σύμφωνα με την δικηγόρο κατηγορουμένων κ. Μαρία Κρικοπούλου: «Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είμαστε αθώοι με τις κατηγορίες όπως αποδίδονται. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν εντυπωθεί προκειμένου να διαφανεί η πλήρης αθωότητά μας, περιμένουμε επειδή συνεχίζεται η έρευνα να διαπιστωθούν αυτά».

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας – μηχανικός, τον οποίο οι Αρχές χαρακτηρίζουν ως «συντονιστή» της οργάνωσης, υποστηρίζει ότι όλες οι οικονομικές συναλλαγές του είναι απολύτως νόμιμες. «Εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός τα τελευταία 45ετη. Είμαι παντρεμένος με 4 παιδιά και ουδέποτε έδωσα αφορμή για οποιαδήποτε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον μου. Είμαι αθώος», δηλώνει ο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, κ. Στέλιο Αλεξανδρή, «Αρνείται και τα δύο βασικά αδικήματα δηλαδή και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης και αυτό της πλαστογραφίας».

Είχαμε πολλά χρήματα στο σπίτι εξαιτίας των… capital control

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η προϊσταμένη του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «αβάσιμες και ανυπόστατες».

Σε εκείνη επιβλήθηκε η υψηλότερη εγγύηση, ύψους 100.000 ευρώ. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος της από τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρονται τα εξής: «…είχε διαμορφώσει την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να προβαίνει επανειλημμένως σε πλαστογραφία οικοδομικών αδειών, ψευδή βεβαίωση (….), άλλοτε ζητώντας και άλλοτε λαμβάνοντας άμεσα ή μέσω τρίτου αθέμιτα ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης».

Στο απολογητικό υπόμνημά της ενώπιον της ανακρίτριας υποστήριξε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στα δύο σπίτια της οικογένειάς της ήταν νόμιμα και φορολογημένα, αποτέλεσμα εργασίας ετών, όπως αναφέρει το rodiaki.gr.

Προκειμένου να εξηγήσει γιατί ήταν κρυμμένα στον απορροφητήρα, μέσα σε κατσαρόλες και στα υπνοδωμάτια των παιδιών της, ισχυρίστηκε ότι «η ανασφάλεια που προκλήθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως συνέπεια την πιθανή έξοδο από το ευρώ και την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, μας οδήγησε στην απόφαση να κρατάμε στο σπίτι ένα σημαντικό ποσό για παν ενδεχόμενο».

Σε αναστολή καθηκόντων και οι «5»

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, προχώρησε στην αναστολή καθηκόντων και των πέντε (5) υπαλλήλων της Πολεοδομίας που εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια. Παράλληλα τους παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της αργίας.

Το σκεπτικό των δύο δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι διέταξαν την απελευθέρωσή τους με περιοριστικούς όρους μέχρι την δίκη, συνοψίζεται στο ότι δεν πρόκειται για ύποπτους φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Ωστόσο νομικοί επισημαίνουν ότι πλέον οι εμπλεκόμενοι έχουν την δυνατότητα αλλοίωσης αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πειθαρχικός έλεγχος για τους δικαστές της Ρόδου – Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, πειθαρχικός έλεγχος επείγοντος χαρακτήρα με εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου θα διεξαχθεί για τις ανακριτικές αρχές που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου, παρά την ύπαρξη σοβαρών στοιχείων συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, με εντολή της προς την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Ασημίνα Υφαντή, ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο για τις δικαστικές αρχές της Ρόδου, σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επιφύλαξαν στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της Πολεοδομίας, που έχει συγκλονίσει το νησί και όχι μόνον.

Ο πειθαρχικός έλεγχος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ενώσεων δικαστών και εισαγγελέων προκάλεσε η παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου να γίνει πειθαρχικός έλεγχος σε ανακριτή και εισαγγελέα για τους δικαστικούς χειρισμούς τους για τους κατηγορουμένους στο κύκλωμα Πολεοδομίας της Ρόδου.

Τόσο η Ενωση Εισαγγελέων, όσο και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοινώσεις τους αντιτάχθηκαν στην παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, επικαλούμενες το ανεξάρτητο της κρίσης των δικαστών και υπεραμυνόμενες της θέσης ότι τα όποια δικαστικά λάθη, αν υπάρχουν, με δικαστικές διαδικασίες διορθώνονται.

Αλλο ανεξάρτητοι και άλλο ανέλεγκτοι οι δικαστές – Τι απαντά ο Αρειος Πάγος

Αλλο η ανεξαρτησία των δικαστών και άλλο να είναι ανέλεγκτοι αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν για την παρέμβαση της για τους δικαστικούς χειρισμούς για το κύκλωμα της Πολεοδομίας της Ρόδου.

Οι αντιδράσεις από τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους εστιάζονται στην ανεξάρτητη κρίση των δικαστών και θεωρούν την παρέμβαση της Προέδρου να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές της Ρόδου ως παρέμβαση στο ανεξάρτητο της κρίσης τους.

Και 2ο κύκλωμα – «Πουλούσε» πτυχία ξένων γλωσσών με €1.200

Σημειώνεται ότι από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων των εμπλεκομένων στο κύκλωμα διαφθοράς της Πολεοδομίας Ρόδου οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ φτάνουν στα ίχνη ενός δεύτερου κυκλώματος για την παράτυπη απόκτηση πτυχίων.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται 58χρονη ειδική σύμβουλος του δημάρχου (υπήρξε σύμβουλος και του προηγούμενου δημάρχου) και η 49χρονη προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.

Οι εμπλεκόμενες, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να χρησιμοποίησαν τα παράτυπα πτυχία για υπηρεσιακές μεταβολές και για αλλαγή μισθολογικής κλίμακας.