«Σπυρί της άμμου» χαρακτήρισε ο Χάρης Μαμουλάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού, θεωρώντας πως η αναπροσαρμογή που προωθείται από την κυβέρνηση δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων.
«Την ώρα που η ακρίβεια έχει καταντήσει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, την ώρα που ο πληθωρισμός ουσιαστικά απομυζά το σύνολο των εσόδων των εργαζομένων, την ώρα που η χώρα μας, η Ελλάδα είναι η πρώτη σε επίπεδο ιδιωτικής συμμετοχής στα κέρδη στο εθνικό εισόδημα και προτελευταία στον μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη χρονική στιγμή επιλέγει η κυβέρνηση την αύξηση του κατώτατου μισθού» ανέφερε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου η αύξηση του κατώτατου μισθού «ουσιαστικά είναι σπυρί της άμμου. Ελάχιστη είναι η συνεισφορά του σε σχέση με αυτό που πραγματικά βιώνει ο εργαζόμενος, με μια ακρίβεια που καλπάζει και θερίζει ουσιαστικά το εισόδημά του».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πιέσεις για πιο γενναίες παρεμβάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Παρεμβάσεις που θα έχουν αντανάκλαση στην αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων. Μεταξύ αυτών η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, για τον οποίο είχε φέρει τροπολογία στη Βουλή.
Γαβρήλος: Δεν υπάρχει χώρος για άλλες κοροϊδίες και αφηγήματα περί δήθεν success story
Αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις υπήρξε αντίδραση από τον τομεάρχη Εργασίας, βουλευτή Γιώργο Γαβρήλο.
Να αλλάξει την ατζέντα προσπαθεί η Κυβέρνηση μέσα από τις ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αλήθεια όμως είναι ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν θα δουν οι εργαζόμενοι, ειδικά οι χαμηλόμισθοι. Πρόκειται για άλλον έναν εμπαιγμό του κόσμου της εργασίας, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει καταδικάσει όλη την κοινωνία σε παρατεταμένη φτώχια και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.
Έτσι, ενώ από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, εν μέσω επικοινωνιακών θριαμβολογιών, μας ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα θα λάβει αύξηση ύψους περίπου 6% (880€ μεικτά), αυτό μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα από 50 ευρώ τον μήνα και αφορά περίπου 575.000 εργαζόμενους, μόνο! Για, δε, τους δημοσίους υπαλλήλους, η καθαρή αύξηση θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως!
Με τις ίδιες φορολογικές κλίμακες, με τον ίδιο και χειρότερο πληθωρισμό τροφίμων και με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής, οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μόνο απορία δημιουργούν, αν πράγματι έχει αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην χώρα.
Πριν ο κ. Μητσοτάκης ισχυριστεί ξανά πως οι εργαζόμενοι τα τελευταία 6 χρόνια ευημερούν, ας μας απαντήσει πρώτα σε αυτά τα στοιχεία:
- Γιατί στην Ελλάδα σήμερα το 60% των εργαζομένων δεν μπορεί να βγάλει το μήνα και ο μισθός τελειώνει τις πρώτες κιόλας βδομάδες;
- Γιατί το 88% των νοικοκυριών αναγκάζεται να μειώσει ακόμη και την αγορά βασικών ειδών διατροφής, για να μπορέσει να την βγάλει μέχρι την επόμενη μηναία πληρωμή;
- Γιατί για 6 στους 10 εργαζόμενους το ενοίκιο και το κόστος θέρμανσης, σπαταλούν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους;
- Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στην προτελευταία θέση της ΕΕ;
- Πως η αύξηση ύψους 6% στον κατώτατο θα μπορέσει να «ρεφάρει» τις αυξήσεις 16,4% στο γενικό επίπεδο τιμών, 33% στα τρόφιμα, και 17% στην στέγαση που βιώνουμε από το 2020 και μετά;
Και επίσης:
- Γιατί η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ αναφορικά με τον λόγο μισθοί/ΑΕΠ, με 35,1%. Όταν στην υπόλοιπη ΕΕ αυτό αντιστοιχεί πάνω από το 48%;
- Γιατί 1 στους 3 εργαζόμενους δεν παίρνει υπερωρίες, παρόλο που τις δουλεύει;
- Γιατί μόνο περίπου το 26% των Ελλήνων εργαζομένων- πιο κάτω από 1 στους 3, δηλαδή- καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όταν η Ευρώπη ζητάει να φτάσει το 80% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αυτή τη στιγμή είναι στο 57%;
Είναι πλέον κατανοητό πως η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αντοχή της κοινωνίας. Δεν υπάρχει χώρος για άλλες κοροϊδίες και αφηγήματα περί δήθεν success story.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι ζητούν άμεσα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και για την διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού και για την αύξηση του μέσου μισθού. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Άμεση εφαρμογή των τριετιών. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο.