Λευκαδίτικο χριστόψαρο στην κατσαρόλα
Όσοι έχουν φάει στην ονομαστή Φρύνη στο Μώλο της Λευκάδας, ξέρουν τη νοστιμιά που βγάζουν τα πιάτα που μαγειρεύει η Φρύνη Συκιώτη. Ένα από αυτά, μαγικό μέσα στην απλότητά του, μοιράζεται μαζί μας.

Όσοι έχουν φάει στην ονομαστή Φρύνη στο Μώλο της Λευκάδας, ξέρουν τη νοστιμιά που βγάζουν τα πιάτα που μαγειρεύει η Φρύνη Συκιώτη. Ένα από αυτά, μαγικό μέσα στην απλότητά του, μοιράζεται μαζί μας.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
35λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 1 χριστόψαρο (περίπου 1½ κιλό)
- 2 μέτρια άσπρα κρεμμύδια
- 1½ ποτηράκι ε.π. ελαιόλαδο
- Χυμό από 3 λεμόνια
- 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χριστόψαρο, το πλένουμε και το αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα ελάχιστο λάδι και τις
πατάτες. Ακουμπάμε από πάνω τα κομμάτια του ψαριού.Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το ρίχνουμε πάνω από το ψάρι. Προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ψάρι και να βράσουν οι πατάτες, για περίπου 20-30 λεπτά.
Μόλις το ψάρι και οι πατάτες είναι έτοιμες, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο λάδι με το λεμόνι, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα με κρεμώδη υφή. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά.
Δεν ανακατεύουμε, απλά ανακινούμε το σκεύος από τα χερούλια για να πάει παντού η σάλτσα. Διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλάτι και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Το φαγητό αυτό δεν χρειάζεται ούτε καρότα ούτε σέλινο. Η νοστιμιά της παχύρρευστης σάλτσας του καθορίζεται από τη φρεσκάδα του ψαριού και το λαδολέμονο.