Την «πρώτη ημέρα του τέλους του Ερντογάν» σηματοδοτούν, σύμφωνα με τον τούρκο αναλυτή Μεχμέτ Γιλμάζ, οι χθεσινές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αναπάντεχη παλλαϊκή προσέλευση, ιδίως για την «κάλπη αλληλεγγύης» των μη κομματικών μελών, έσπασε όλα τα προγνωστικά -πηγές από το κόμμα δήλωναν στο Βήμα ότι θα ήταν ικανοποιημένες με πέντε εκατομμύρια), φτάνοντας σχεδόν τα δεκαπέντε εκατομμύρια.

«Αν περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν και ψήφισαν σε μια κάλπη σήμερα όπου δεν ήταν υποχρεωμένοι να το πράξουν, είναι ώρα για πρόωρες εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό», έσπευσε να δηλώσει χθες βράδυ ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος Άγκυρας και δεύτερο φαβορί του CHP για την προεδρία, ο οποίος σε δημοσκοπήσεις για το αξίωμα του προέδρου λαμβάνει υψηλότερα ποσοστά κι από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι από τον Ιμάμογλου. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Κόμματος, Οζγκούρ Οζέλ «ψαλίδιζε» τα 20 εκατομμύρια, κάνοντας λόγο, για «περισσότερα από 14,83 εκατομμύρια ψήφους μη μελών».

«Οι αριθμοί δεν λένε κάτι. Αλλά η μαζικότητα της προσέλευσης στις προκριματικές εκλογές, και δεν αναφέρομαι στα 1.653.000 μέλη του κόμματος που πήγαν και ψήφισαν, υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας του Ιμάμογλου, αυτό ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες από 14.850.00 εκατομμύρια ψήφοι αλληλεγγύης, φωνάζουν “πρόωρες εκλογές”», σχολιάζει στο Βήμα ο τούρκος αναλυτής Ερκίν Οντζάν.

«Όμως, απλώς φωνάζουν. Οι προκριματικές δεν πρόκειται να έχουν κάποιο effect», προσθέτει, διαφωνώντας με τον αναλυτή Χασάν Τσεμάλ, στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24», που διείδε μετά την προσέλευση-ρεκόρ να «ιδρύεται ένα μεγάλο δημοκρατικό μπλοκ ενάντια στην τυραννία» κι ότι « Το CHP ξαναχτίζει τον εαυτό του».

«Καμία δικτατορία στην παγκόσμια ιστορία δεν τελειώνει με δημοκρατικές εκλογές»

Τι αναμένεται να συμβεί στο εξής; «Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις. Αν η κοινωνική αντίδραση συνεχιστεί και το CHP συνεχίσει να καλεί τον κόσμο στους δρόμους, πιθανότατα ο τούρκος πρόεδρος να ανακινήσει την έρευνα για την ανάμειξη του Ιμάμογλου με την τρομοκρατία, που για την ώρα “πάγωσε”. Το CHP, εκτιμώ, θα προσπαθήσει να συντηρηθούν και να επεκταθούν οι διαμαρτυρίες και θα συνεχίσει να πιέζει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Οι διαδηλώσεις, από την άλλη, θα συντηρηθούν το πολύ ακόμη δυο εβδομάδες και τελικά θα ξεφτίσουν», είναι οι προβλέψεις του Οντζάν.

«Η Τουρκία κυβερνάται από μια δικτατορία. Καμία δικτατορία στην παγκόσμια ιστορία δεν τελειώνει με δημοκρατικές εκλογές κι η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση», είναι το σχόλιο που έκανε στο Βήμα μετά τις προκριματικές και τις «φρούδες» ελπίδες που γέννησαν στους τούρκους διαδηλωτές, διπλωματική πηγή με πολυετή εμπειρία στη χώρα.

«Οι δικτατορίες συνήθως τελειώνουν με μια επανάσταση, όπως έγινε με τον Σαλαζάρ, κάτι απίθανο στην Τουρκία, από παρέμβαση ξένης δύναμης, όπως έγινε με τον Πολ Ποτ, κάτι επίσης απίθανο για την Τουρκία, ή με το θάνατο του δικτάτορα, όπως έπεσε το καθεστώς του Φράνκο. Αυτό είναι η μόνη πιθανότητα για την Τουρκία. Όσο ζει ο Ερντογάν, θα παραμένει πρόεδρος».