Οσπριάδα
Μια κρύα σαλάτα που συνδυάζει τη γήινη γεύση των οσπρίων με τη γλύκα των ξερών φρούτων και απογειώνεται με τη βινεγκρέτ μελιού, που δημιουργεί ο κορυφαίος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος.

Μια κρύα σαλάτα που συνδυάζει τη γήινη γεύση των οσπρίων με τη γλύκα των ξερών φρούτων και απογειώνεται με τη βινεγκρέτ μελιού, που δημιουργεί ο κορυφαίος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
60λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 Μερίδες
- 40 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 40 γρ. ροβίτσα
- 40 γρ. κόκκινα φασόλια
- 40 γρ. φασόλια «μπαρμπούνια»
- 30 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 30 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 60 γρ. βινεγκρέτ
- 30 γρ. αποξηραμένο σύκο σε καρέ
- Ρίγανη
- Ξύσμα λεμονιού
- Aλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη Βινεγκρέτ
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- ¾ κ.γ. μέλι
- 1½ κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια, ξεχωριστά το κάθε είδος, σε μπολ με νερό για τουλάχιστον 24 ώρες, να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια τα βράζουμε σε διαφορετικά κατσαρολάκια –δεν βράζουν όλα στον ίδιο χρόνο– και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με την περισσότερη βινεγκρέτ, κρατώντας λίγη για το σερβίρισμα. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν και να κρυώσουν.
Προσθέτουμε στα φασόλια τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη ρίγανη, το σύκο, το ξύσμα, πιπέρι και αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε την οσπριάδα περιχύνοντας με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.
Μικρά Μυστικά
Στο χρόνο προετοιμασίας της συνταγής υπολογίζουμε και το 24ωρο αναμονής που χρειάζονται τα όσπρια για να μουλιάσουν. Συνήθως, βέβαια, αρκεί να τα μουλιάσουμε αποβραδίς, ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα την επόμενη ημέρα.