Με εντάσεις καθ’ όλη την διάρκεια ολοκληρώθηκε η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, η οποία διερευνά τυχόν ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αναμόρφωση του τόπου του δυστυχήματος των Τεμπών.
Καταγγέλλοντας την πλειοψηφία, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το αν θα έρθει ο Χρήστος Τριαντόπουλος ως μάρτυρας. Τελικά, αποφασίστηκε, να κληθεί την Δευτέρα στις 10 το πρωί ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ψήφο των μελών της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανότερο ο κ. Τριαντόπουλος να στείλει υπόμνημα.
«Είναι σκάνδαλο αυτό», έλεγε μέλος της μειοψηφίας αποχωρώντας από την αίθουσα ενώ άλλος τόνιζε ότι «που ξανά ακούστηκε να έρθει ο κατηγορούμενος πριν τους μάρτυρες;». Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι αδιανόητο, όπως λένε, να παρακαμφθεί η διαδικασία και να έρθει πρώτα ο κ. Τριαντόπουλος.
Η πλευρά του ΠαΣοΚ, υπονοεί μάλιστα ότι αυτή η μεθόδευση, όπως την χαρακτηρίζουν, είναι η θεραπεία της ακυρότητας που φοβάται η πλειοψηφία. Τονίζουν δε ότι είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της συγκάλυψης ώστε να μην υπάρξει ακυρότητα το δικαστικό συμβούλιο, διότι δεν θα είχαν την απολογία του κατηγορούμενου. Η εισηγήτρια του ΠαΣοΚ, Μιλένα Αποστολάκη είπε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ότι «αυτή η αντιστροφή της σειράς και η πρόταξη εξηγήσεων (απολογίας) του κατηγορουμένου, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της ποινικής προδικασίας. Ο κατηγορούμενος απολογείται τελευταίος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Π.Δ. Που ακούστηκε να επιλέγει ο Τριαντόπουλος την οδό της διερεύνησης των ευθυνών του; Να ακούγεται ο κατηγορούμενος πριν την εξέταση μαρτύρων; Παραβιάζετε το Σύνταγμα και στη συνέχεια τις διατάξεις που διέπουν το ανακριτικό έργο και την ποινική προδικασία. Η μεθοδευμένη συγκάλυψη συνεχίζεται απροκάλυπτα».
Η λίστα μαρτύρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι από την πλευρά τους κατέθεσε κατάλογο μαρτύρων και ζήτησε το σύνολο της σχετιζόμενης δικογραφίας. «Θα επιμείνουμε για την πλήρη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής. Πρέπει να έρθει ως μάρτυρας ο εντολέας του κ.Τριαντόπουλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απολογηθεί για το έγκλημα των Τεμπών», λένε.
Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής Γιώργος Γαβρήλος και Βασίλης Κόκκαλης, σε δήλωση τους από το περιστύλιο της Βουλής σημείωσαν ότι: «Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό του Συντάγματος και του Νόμου. Αρνήθηκαν τους μάρτυρες τους οποίους προτείναμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, αρνήθηκαν να χορηγήσουν τη δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Και επιλεκτικά, παρά τον νόμο, καλούν για εξηγήσεις τον κ. Τριαντόπουλο. Απέχουμε από την ψηφοφορία σε μια διαδικασία – παρωδία».
Αυτή την ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίζουν για το αν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Είναι άγνωστο το τι θα αποφασίσουν.
Στην αρχή της συνεδρίασης, τα κόμματα συγκρούστηκαν ξανά για την ανάγκη να καλύπτεται η συνεδρίαση τηλεοπτικά. Ειδικότερα, η πλειοψηφία καταψήφισε το αίτημα της μειοψηφίας να μεταδοθεί η σημερινή συνεδρίαση αλλά και γενικώς τις συνεδριάσεις. Άλλο ένα θέμα που προκάλεσε ένταση ήταν οι δικογραφίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπολίτευση ζήτησε να έρθει στο σύνολο της. Ο κ. Γαβρήλος τόνισε ότι «η δικογραφία Τριαντόπουλου με τη δικονομική της έννοια είναι μία. Έχετε υποχρέωση ως πρόεδρος να μεριμνήσετε να συγκεντρωθεί όλο το σώμα της δικογραφίας για το αδίκημα. Αν δεν το ενεχυρήσετε το σύνολο, υπάρχει και προσωπικά τον πρόεδρο της Επιτροπής το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Η δικογραφία είναι μία και οφείλετε να μας την παραδώσετε στο σύνολό της».
Η λίστα
Προτεινόμενοι από ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.
- Μητσοτάκης Κυριάκος, Πρωθυπουργός
- Γεραπετρίτης Γεώργιος, Υπουργός Εξωτερικών
- Σκέρτσος Άκης, Υπουργός Επικρατείας
- Πλεύρης Θάνος, Βουλευτής Ν.Δ.
- Παπαδόπουλος Μιχαήλ, Βουλευτής Ν.Δ.
- Ξιφαράς Γεώργιος, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπ. Μεταφορών
- Αγοραστός Κωνσταντίνος, πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
- Φαλάρας Ευάγγελος , πρώην Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος
- Παπαγεωργίου Βασίλεος, πρώην Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
- Χαρακόπουλος Αγάπιος, πρώην Αστυνομικός Δ/ντης Ν. Λάρισας
- Πινακάς Βασίλειος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας
- Καραλής Βασίλειος, Υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας.
- Μοσχόπουλος Αντώνιος, Εκπρόσωπος ΟΣΕ ( μέλος Συντονιστικού)
- Κίτσος Λάμπρος, πρώην Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας
- Πουρνάρας Γεώργιος, πρώην Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος
- Γερουλιάς Διονύσιος, Αξιωματικός ΔΑΕΕ
- Μητσογιάννης Νικόλαος, πρώην Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας
- Αλικάκος Γεώργιος , πρώην Δ/ντης ΔΑΕΕ
- Βασιλάκος Απόστολος, Πραγματογνώμονας
- Μπατζόπουλος Σταύρος, Πραγματογνώμονας
- Αγραφιώτης Παρασκευάς, Αστυνομικός
- Πανδρεμμένος Αθανάσιος, Εργολάβος
- Πανδρεμμένος Κωνσταντίνος, Εργολάβος
- Πανδρεμμένος Μάριος, Εργολάβος
- Ισκούδης Κωνσταντίνος, Υπάλληλος τεχνικής εταιρείας
- Γεωργαντάς Δήμος, Αστυνομικός
- Βλαχογιάννης Βασίλειος, Αστυνομικός
- Μπαντής Αθανάσιος, Αστυνομικός
- Ντίκου Μαρίνα, Πυρονόμος
- Αχιλλέας Κυριτσάκας, πυρονόμος
- Τζαμαλής Απόστολος Προϊστάμενος Εισαγγελιας Πρωτοδικών Λάρισας
- Σούρλα Ελένη Ανακρίτριας Λάρισας
- Γκουρμπατσης Ανδριανός, πρώην Δ/ντης ΔΑΕΕ
- Μιχόπουλος Αχιλλέας, Χημικός Μηχανικός
Η λίστα αυτή συμπίπτει σε πολλά με αυτήν που συνέταξε το ΚΚΕ. Από τον Περισσό δόθηκε ένας ενδεικτικός κατάλογος
Α) Πολιτικά πρόσωπα
1. Μητσοτάκης Κυριάκος
2. Γεραπετρίτης Γεώργιος
3. Σκέρτσος Χρήστος-Γεώργιος (Άκης)
4. Ξιφαράς Ιωάννης
Β) Κατάλογος λοιπών μαρτύρων
1. Λάμπρος Κίτσιος: Τότε Διοικητής ΔΙΠΥΝ Λάρισας.
2. Νικόλαος Μητσογιάννης: Περιφερειακός Διοικητής ΠΥ Θεσσαλίας.
3. Πουρνάρας Γεώργιος: Αρχηγός Π.Σ.
4. Μπαρμπούτης Ιωάννης: Αστυνόμος Β Α.Τ. Τεμπών.
5. Παπάς Ιωάννης: Αστυνομία.
6. Βλαχογιάννης Βασίλειος: Αστυνομία
7. Μοσχόπουλος Αντώνιος: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμού Συντήρησης Τροχαίου Υλικού και Εγκαταστάσεων της ΗΤ.
8. Σταύρος Ευαγγελίδης: Αστυνόμος Α Α.Τ. Τεμπών.
9. Το κλιμάκιο της Πολιτικής Αεροπορίας
10. Το κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ
11. Πανδρεμμένος Αθανάσιος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
12. Πανδρεμμένος Κωνσταντίνος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
13. Πανδρεμμένος Μάριος: Εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες.
14. Τόλιας Θεόδωρος: Εμπορικός Διευθυντής Επιβατών ΗΤ.
15. Αλέξης Μαυραγάνης: Επικεφαλής Τμήματος Εμπορευμάτων της ΗΤ.
16. Βαθρακογιάννης Βασίλειος: Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.
17. Ευάγγελος Αλεξανδρής: Από την Annubis.
Γ) Εμπειρογνώμονες
1. ΕΟΔΑΣΑΑΜ
2. Εμπειρογνώμονες συγγενών και δικαστικών αρχών
Στη δήλωσή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Προανακριτικής, σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κυβερνητική μεθόδευση, ενταγμένη στο συνολικότερο πλαίσιο συγκάλυψης των αιτιών και των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών (…) Αυτή η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου αλλά αναδεικνύει και πάνω απ όλα το φόβο τους για να μην στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αλλά και για την εμπλοκή και άλλων κυβερνητικών στελεχών, τόσο για την αλλοίωση όσο και για το κύριο έγκλημα τη σύγκρουση αλλά και για την έκρηξη».
Τι υποστήριξε η Καραμπατσώλη
Το αίτημα Τριαντόπουλου για άμεση παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, εγγυάται την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών από ανώτατους δικαστικούς, χωρίς κομματικές αντιπαραθέσεις, και βασίζεται στην εισαγγελική διάταξη την οποία επικαλέστηκαν το ίδιο το ΠαΣοΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, υποστήριξε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, αναπτύσσοντας τρία βασικά επιχειρήματα υπέρ της αποδοχής της πρότασης του πρώην υφυπουργού, κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής στη Βουλή.
Πιο αναλυτικά, η κ. Καραμπατσώλη, είπε ότι το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου είναι «απολύτως συμβατό με τις προβλέψεις του άρθρου 86 του Συντάγματος» περί ποινικής μεταχείρισης κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με τον Κανονισμό της Βουλής. Επισήμανε ότι για τη διαχείριση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, για την οποία ελέγχεται ο κ. Τριαντόπουλος, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη σε τέσσερα μη πολιτικά πρόσωπα . Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας πρόσθεσε ότι το αποδεικτικό υλικό που έχει διαβιβαστεί, όπως αυτό έχει αναλυθεί διεξοδικά στην εισαγγελική διάταξη, είναι επαρκές ως προς τη συνδρομή των απαιτούμενων απλών ενδείξεων, που καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από το δικαστικό συμβούλιο.
Η κα Καραμπατσώλη σημείωσε, τέλος, ότι με την άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος δέχεται να παρακαμφθεί ένα στάδιο το οποίο, με πολιτικούς όρους, θα ήταν υπέρ του, λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τζανακόπουλος: Η μεθόδευση Μητσοτάκη καταλύει τη νομιμότητα
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Προανακριτικής ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως «σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον κο Τριαντοπουλο επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας και αποδείχθηκε ότι η αυτοκριτική του κου Μητσοτάκη για τα όσα συνέβησαν στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη με τους αποκλεισμούς μαρτύρων και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης ήταν προσχηματική και υποκριτική.
Αντίθετα, η επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών όχι μόνο συνεχίζεται αλλά πλέον οδηγεί σε κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας. Με ευθύνη της πλειοψηφίας και υπό την υψηλή καθοδήγηση και εποπτεία του Προέδρου της επιτροπής κυρίου Καππάτου μπήκε σε εφαρμογή η μεθόδευση για τη λήξη των εργασιών της επιτροπής χωρίς την εξέταση μαρτύρων, χωρίς την εξέταση εγγράφων, χωρίς τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδικαστικής πράξης εκ μέρους της επιτροπής για την διακρίβωση της αλήθειας και την έκδοση αιτιολογημένου πορίσματος.
Ο κίνδυνος ακυρότητας της ποινικής δίωξης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός και η μεθόδευση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε απαλλαγή του κου Τριαντόπουλου. Όπως αναμενόταν οι βουλευτές/τριες της ΝΔ, μέλη της επιτροπής, λειτούργησαν ως εκτελεστικός βραχίονας της εκτροπής που σχεδίασε ο κος Μητσοτάκης. Η στάση τους αυτή τους καθιστά πολιτικά συνυπεύθυνους, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι καθόλου ποινικά αδιάφορη. Έπεται συνέχεια».