Πατσαβουρόπιτα Λέρου
Η Νίκη Καρπαθάκη, ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ζαχαροπλαστείου Παραδοσιακόν στη Λέρο, μάς δίνει τη συνταγή για την ξακουστή της πατσαβουρόπιτα

Η Νίκη Καρπαθάκη, ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ζαχαροπλαστείου Παραδοσιακόν στη Λέρο, μάς δίνει τη συνταγή για την ξακουστή της πατσαβουρόπιτα
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 8 μερίδες
- 250 γρ. γιαούρτι
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 3 αβγά
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε στο μίξερ το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτάμε ένα φύλλο κρούστας στο μείγμα και το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα που περίσσεψε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε την πατσαβουρόπιτα από το φούρνο, έτσι όπως είναι ζεστή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνουμε για λίγη ώρα να το απορροφήσει καλά και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Αντί για βανίλια, στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε τη φλούδα ενός πορτοκαλιού, για να πάρει η πατσαβουρόπιτα άρωμα από εσπεριδοειδή.