Η πανελλαδική απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης στην λησμονημένη και απαξιωμένη επί δύο χρόνια από τους ιθύνοντες εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν αφήνει πλέον περιθώριο επαφής της κοινωνίας με την κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως ότι αυτό δεν έγινε αντιληπτό, αν κρίνουμε από την… περήφανη δήλωση του πρωθυπουργού μετά το πρωτοφανές συλλαλητήριο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι έως το 2027 (έτος των εκλογών) η γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα είναι ασφαλής! Ο ίδιος, εξάλλου, δήλωσε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτό όμως προϋποθέτει σωστή αντίληψη της δημοκρατίας, και σε αντίθετη περίπτωση προκαλείται μοιραία το αδιέξοδο.
Είναι γεγονός ότι μετά την εξέλιξη της τραγωδίας των Τεμπών έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα. Το ποτήρι ξεχείλισε, ο λαός δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον την περίσσια αλαζονεία της εξουσίας και την ανευθυνότητα, και απαιτεί την ανάληψη της ευθύνης από όλους ανεξαιρέτως τους κυβερνώντες. Ο ελληνικός λαός έδειξε με ηχηρό ποσοστό την βούλησή του για προσφυγή σε εκλογές, παράλληλα όμως ουδείς επιθυμεί την έλλειψη σταθερότητας στον τόπο. Η έλλειψη, εξάλλου, εμπιστοσύνης και προς την αντιπολίτευση αποτελεί φαινόμενο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα. Καλείται επομένως ο πρωθυπουργός να αναλάβει την ευθύνη για την εύρεση της πιο ανώδυνης λύσης στο σοβαρό πρόβλημα άρσης της εμπιστοσύνης ολόκληρου του λαού εξαιτίας του άθλιου χειρισμού της τραγωδίας των Τεμπών. Εχει παρέλθει η εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ο οποίος θεωρούσε ότι μετά από αυτόν θα επικρατούσε το χάος στη Γαλλία. Οι κοινωνίες, εξάλλου, έχουν μάθει να αντιστέκονται, αναπτύσσοντας πάντα αντισώματα.
Στην Αμερική το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος Τραμπ στην επεισοδιακή συνάντησή του με τον Ζελένσκι ταπείνωσε ελεεινά τον πρόεδρο της Ουκρανίας με καταφανή σκοπό να συνάψει συμμαχία με τον Πούτιν, αγοράζοντας μια ευρωπαϊκή χώρα που μάχεται επί χρόνια ατελείωτα για την ύπαρξή της. Μέχρι και για την ενδυμασία επέπληξε ο πλανητάρχης τον Ζελέσκι, παραβλέποντας τον… κασκετάκια ύψιστο συμβουλάτοράτου Ιλον Μασκ! Στην απρεπέστατη και απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου αντέδρασε και ο Τύπος με το περιοδικό «The Atlantic» να στηλιτεύει την «ενέδρα» που έστησε ο Τραμπ στον Ζελένσκι.
Πιστεύω ότι το ελληνικό φαινόμενο της διαμαρτυρίας του λαού για την αλαζονεία της εξουσίας θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα και ο δημοκρατικός αμερικανικός λαός. Θα αντιδράσει στην απολυταρχική πολιτική του ηγέτη της που οραματίζεται και υπόσχεται «Πρώτα η Αμερική», αποδεικνύοντας, όμως, με τις πράξεις του ότι στην πραγματικότητα εννοεί «Μόνον η Αμερική» απαξιώνοντας όλες τις άλλες χώρες, εκτός Ρωσίας. Η ρήση Τραμπ «Η Αμερική επέστρεψε» τι σημαίνει, άραγε, και ποια Αμερική εννοεί;
Παράλληλες οι συμπεριφορές αλαζονείας σε Ελλάδα και Αμερική. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο χωρών με τα επιτελεία τους, ικανοί και αντικειμενικά επιτυχημένοι, με επανειλημμένη εκλογή στην εξουσία, έχουν στηριχθεί στη λαϊκή βούληση. Αναρωτήθηκαν, όμως, πώς θα επιβιώσει η Δημοκρατία που επικαλούνται, όταν οι λαοί χάσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στους πολιτικούς, που ουσιαστικά αποτελούν τους φορείς του δημοκρατικού ιδεώδους; Στην Ελλάδα, πάντως, έγινε φανερό, δυστυχώς όχι και αντιληπτό από την κυβέρνηση, ότι οι πολίτες δεν αντέχουν τους «ανθρώπους που έβλεπαν τα τρένα να περνούν».
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, έφορος Σχολών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.