Καλαμάρια γεμιστά
Ο σεφ Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, μάς προτείνει μια συνταγή που μυρίζει θάλασσα.

Ο σεφ Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, μάς προτείνει μια συνταγή που μυρίζει θάλασσα.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
90λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 6 άτομα
- 6 μεγάλα καλαμάρια
- 1½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1½ φλιτζ. ρύζι
- 1 φλιτζ. λευκό αρετσίνωτο κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με το μισό κρασί και αμέσως ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σιγοψήνουμε για 15 λεπτά.
Συμπληρώνουμε 4½ φλιτζ. νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και το ρύζι και ανακατεύουμε ζωηρά. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και άφθονο πιπέρι, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να χυθεί η γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τα πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα καλαμαράκια σε δυνατό φούρνο για 30 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε το σκέπασμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μικρά Μυστικά
Τα φρέσκα καλαμάρια θέλουν σχολαστικό καθάρισμα και προετοιμασία πριν μαγειρευτούν. Παρ’ όλ’ αυτά, η γεύση τους είναι μοναδική και θα μας ανταμείψει. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας τα εντόσθια και αποκόπτοντας το κεφάλι με τα «μουστάκια» από το υπόλοιπο σώμα. Ψιλοκόβουμε τα «μουστάκια», το κεφάλι και τα αβγά (αν υπάρχουν) και τα βάζουμε στην άκρη.