‘Ωσαν τα κύματα του πελάγους, κατέφθασαν τα πλήθη στις πλατείες. Σκίρτησαν οι καρδιές των γονιών, των συγγενών. Ελάφρυνε ο πόνος. Αγαλίασαν οι ψυχές των 57 παιδιών μας. Συνεχίζουν οι σεισμικές δονήσεις των Τεμπών να συγκλονίζουν την καρδιά της Ελλάδας και του Ελληνισμού απανταχού της γης.

Ήγγιγκεν η ώρα της αλήθειας. Οι ανακριτικές αρχές ολοκληρώνουν το έργο τους σε λίγους μήνες. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία με τους κατηγορούμενους έκλεισε τον κύκλο της ανάκρισης και των κατηγοριών στο τρίγωνο της ενοχής και της διαπλοκής. Πολιτική ηγεσία, εργολαβικά συμφέροντα και Οργανισμοί (ΟΣΕ). Στον Εφέτη ανακριτή απέμειναν δύο –τρείς μάρτυρες να απολογηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και τα κατηγορητήρια φθάνουν τα 43. Διευθυντικά στελέχη που εισηγούνταν στον του κ. Σπίρτζη, στον κ.Καραμανλή, στον κ.Παπαδόπουλο την πορεία των έργων και την ασφάλεια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, κατηγορούνται για πράξεις κακουργηματικές.

Ο ανθρώπινος νούς δεν μπορεί να δεχτεί ότι δεν ενημερωνόταν η πολιτική ηγεσία για τα έργα και τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. Η κοινή λογική δεν μπορεί να δεχθεί ότι ήταν απλά παρατηρητές σε αυτήν την τραγωδία. Συνεπώς, δίκαια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρεί ένοχη την ηγεσία (Καραμανλής, Σπίρτζης), για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Ο Εφέτης- Ανακριτής είχε προς διερεύνηση τρεις γκρίζες ζώνες πέραν από τα ανθρώπινα λάθη και τις ένοχες δράσεις, Οργανισμών και διευθυντικών στλεχών.

1. Η ύπαρξη ή μη παράνομου φορτίου παραμένει ως γκρίζα ζώνη πιθανοτήτων και υποθέσεων.

2. Η παράνομη επιχείρηση αλλοίωσης του χώρου του εγκλήματος, άνοιξε τη βεντάλια των ευθυνών και την διευρεύνηση ποινικών ευθυνών στην επιχείρηση ‘’μπάζωμα’’

3. Ανοίγει η πόρτα της Βουλής για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ερευνητικά κέντρα και πραγματογνώμονες κλήθηκαν να εξετάσουν το θέμα φορτίου εύφλεκτων υλικών καταλήγοντας σε πιθανότητες και όχι βεβαιότητες. Εύλογο όμως και δίκαιο το ερώτημα των γονιών, ποιά έκρηξη και ποιά φωτιά πυρπόλησε τα παιδιά τους;

Φοβάμαι ότι θα φθάσουμε στις αίθουσες των δικαστηρίων με αβεβαιότητες και πιθανότες. Εκτός και η πραγματογνωμοσύνη του Πολυτεχνείου από τον κ. Καρώνη μας φωτίσει περαιτέρω.

«Επιχείρηση Μπάζωμα»

Αν δεν προσέτρεχε το κυβερνητικό κλιμάκιο να ανάψει πράσινο φως σε αξιωματούχους της πυροσβεστικής και της αστυνομίας για αλλοίωση των συνθηκών του χώρου, θα είχαμε απαντήσεις για τη ύπαρξη ή όχι παράνομου φορτίου εύφλεκτων ουσιών. Χάθηκαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, βιολογικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα επισημαίνει στα κατηγορητήρια ο εφέτης ανακριτής. Οι ιατροδικαστές θα είχαν προβεί σε τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Οι πραγματογνώμονες θα έξεταζαν την ύπαρξη ή όχι εύφλεκτων χημικών ουσιών, που ήταν η αιτία της έκρηξης και της φωτιάς.

Ο Εφέτης απήγγειλε κατηγορίες σε επτά (7) πρόσωπα. Παρόν και συντονιστής ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Ξιφαράς, ο κ.Αγοραστός και άλλα στελέχη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας.

Ζήτησα με υπόμνημα μου στον Εφετη-Ανακριτή να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα για το ποιος ή ποιοι αποφάσισαν να δαπανήσουν δημόσιο χρήμα ύψους 650.000 ευρώ στα μεταφορικά μέσα που παράνομα αλλοίωσαν τις συνθήκες του χώρου. Η απιστία και η παράβαση καθήκοντος βαραίνουν τους επιχειρούντες. Οι γονείς βάσιμα πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει αναβάθμιση των ποινών.

Κυβερνητικών στελέχη απαντούν ποιο ήταν το κίνητρο μας και γιατί μιλάνε για συγκάλυψη, «τι όφελος είχαμε;». Τα γεγονότα βρε ανόητε!! Οι εκλογές σε 1,5 μήνα φυσικά.

Αν έμενε ο χώρος χωρίς αλλοίωση αυτό θα βάραινε στην κάλπη και νοών νοείτο. Αν γινόταν χαρτογράφηση του χώρου, οι εικόνες θα ήταν τραγικές και αυτό θα βάραινε αρνητικά στις κάλπες.

Φθάσαμε στην γκρίζα ζώνη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Η Ευρωπαική Εισαγγελία φωτογραφίζει με ονοματεπώνυμα και μάλιστα με κακουργηματικές πράξεις και πλημμεληματικές των κ.Καραμανλή και κ.Σπίρτζη για ενοχικές σχέσεις διαπλοκής με εργολαβικά συμφέροντα. Αυτά καταγράφουν τα κατηγορητήρια. Έφθασαν στη Βουλή, αλλά μπήκαν στο «χρονοντούλαπο», όπως είχε μπει και ο φάκελλος της 717, ευτυχώς που επικαιροποιήθηκε η έρευνα και τα 23 κατηγορία, αποτελούν ένα πραγματικό τρίγωνο διαπλοκής, πολιτικής ηγεσίας, εργολαβικών συμφερόντων, Οργανισμών και προσώπων.

Αν εκτελούσαν τα καθήκοντα τους με σωστή διαχείριση και υλοποίηση της σύμβασης 717 θα είχαν προληφθεί τα όποια λάθη και οι παραλήψεις του ανθρωπινου δυναμικού από τον σταθμάρχη εως τις ανεπαρκείς διοικήσεις του τριχοτομημένου ΟΣΕ. Οι Διοικήσεις ακόμα και σήμερα παραμένουν ανεπαρκείς για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.

Με την γκρίζα ζώνη για ευθύνες πολιτικού προσωπικού ασχολήθηκε η εξεταστική επιτροπή στη Βουλή. Δυστυχώς κατώτερη των περιστάσεων. Φταίνε σταθμάρχης, μηχανικοί και η μη τήρηση του κανονισμου. Τελεία και παύλα. Ο λαός δεν τρώει όμως κουτόχορτο.

Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρα δειγματα συγκάλυψης. Προκαλεί η διαδικασία συγκάλυψης τον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδια τους καθώς και το δημοσιο αίσθημα.

Ο ιδιωτικός πόνος για την τραγωδία με τη ενσυναίσθηση του λαού έγινε συλλογικο τραύμα. Το έγκλημα απαιτεί τιμωρία, κάθαρση και λύτρωση. Καιρός η πολιτική ηγεσία να ανοίξει τον δρόμο στην δικαιοσύνη να περάσει το κατώφλι της Βουλής. Να συγκροτηθεί προανακριτική

επιτροπή όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Να φθάσουν στην Επιτροπή τα 66 κατηγορητήρια (43 από τα 23 της ευρωπαικής εισαγγελίας), οι 12 πραγματογνωμοσύνες και ότι άλλο χρήσιμο αποδεικτικό υλικό και με οδηγό την συνείδηση ο κάθε βουλευτής να κρίνει για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Με βάση τα δεδομένα των δικογραφιών πιστεύω βάσιμα ότι υπάρχουν όχι ενδείξεις αποχρώσες αλλά βεβαιότητες για την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Η προανακριτική επιτροπή δεν θέτει όρια όπως «με τον κ. Τριαντόπουλο μόνο και μάλιστα μόνο με τη κατηγορία παράβαση καθήκοντος». «Τελειώσαμε και φθηνά την γλυτώσαμε!!» Θα τρίβει τα χέρια του ο κ. Καραμανλής και άλλοι και θα ανακουφισθούν. Τα κατηγορητήρια φωτογραφίζουν με ονοματεπώνυμα τους υπευθύνους τόσο για την διαχείριση της 717 σύμβασης, για τα συστήματα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο. Όφειλε η ηγεσία να εποπτεύει και να ελέγχει.Η κατάσταση μιας ομαλής και λειτουργικής σχέσης των κεντρικών θεσμών (βουλευτικό-εκτελεστικό- δικαστικό- ανέξαρτητες αρχές) που βρίσκονται σε βαθεία κρίση, προϋποθέτει τιμωρεία και κάθαρση για να πέσει το φώς της δικαιοσύνης παντού. Η Βουλή οφείλει να ανοίξει το δρόμο στην δικαιοσύνη να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα στα Τέμπη.

Άλλως η κρίση θα βαθαίνει και η αμφισβήτηση στους θεσμούς θα πληγώνει την Δημοκρατία σ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σεισμογενές σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο. Οι καιροί απαιτούν να βλέπουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις και έξω από τα τείχη της χώρας μας.

Το δίπολο της πολιτικοποίησης της δικαιοσύνης και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής το έχει πληρώσει πολλάκις η Ελλάδα μας.

Καιρός να νιώσουν οι 57 ψυχές και οι γονείς τους ότι η δικαιοσύνη δεν βρίσκει στο δρόμο της εμπόδια να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους αυτού του εγκλήματος.

Η αλήθεια δεν αποσταθεροποιεί το πολιτικό μας σύστημα και την κοινωνική συνοχή. Αντίθετα δυναμώνει τη λειτουργία των θεσμών και ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή. Ας γίνει κατανοήτο ότι οι σεισμικές δονήσεις των Τεμπών θα σημαδεύουν και θα καταγγέλουν πάντα την ανεπάρκεια του κράτους και της διοίκησης για πρόνοια, για πρόληψη,

για ανθεκτικότητα των συστημάτων ασφάλειας για να εγγυάται την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής