Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή από κόμματα της αντιπολίτευσης συνοδεύεται από ένα παράδοξο: ενώ επί της ουσίας επιδιώκεται η πτώση της κυβέρνησης, συγχρόνως απουσιάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, από αυτή την άποψη, θα πρέπει να αποδειχθεί διαφωτιστική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να τοποθετηθούν. Όχι μόνο για να αντικρούσουν το επιχείρημα του Πρωθυπουργού περί «σταθερότητας ή χάους», αλλά και για να θέσουν υπόψη των πολιτών την πρότασή τους για την επόμενη μέρα.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Διέξοδος ωστόσο δεν είναι η απειλή μιας παρατεταμένης αστάθειας που θα προκαλέσει κοινωνικά, οικονομικά και άλλα αδιέξοδα, όπως εκείνα που δοκίμασαν τη χώρα μας την περασμένη δεκαετία.
Παρά την πίεση που δέχεται το κυβερνών κόμμα, θα διαθέτει και μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και τον χρονικό ορίζοντα για να υποστηρίξει το αφήγημα της σταθερότητας.
Το κομβικό σημείο, κατά συνέπεια, είναι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος που τοποθετείται αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η άσκηση ανάμεσα στις εσωκομματικές ισορροπίες και την αποτελεσματικότητα δεν είναι εύκολη.
Το βέβαιο είναι πως δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο αδιέξοδο.