Η αρχή της Σαρακοστής δεν είχε πολιτική νηστεία, αλλά ένταση στο Κοινοβούλιο, όπου χθες συζητήθηκε και ψηφίστηκε η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, με επίκεντρο τον παραιτηθέντα από το απόγευμα της Τρίτης, Χρήστο Τριαντόπουλο, από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι τόνοι, όπως ήταν λογικό, ανέβηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής. Λογικό και αναμενόμενο, μετά και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής.

Αυτό όμως που διέγνωσα από τις επαφές που είχα στο εντευκτήριο, στο καφενείο και στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν η αγωνία των βουλευτών για το εάν και πότε θα γίνουν εκλογές. «Μυρίζει εκλογές» μου είπε παλαιός κοινοβουλευτικός και δεν έχει και άδικο, με βάση όσα ακούμε γύρω-γύρω.

***

«Μα καλά, θα γίνουν εκλογές; Εδώ έχουμε ανασχηματισμό στα μέσα του μήνα», μου έλεγε γαλάζιος πρώην υπουργός, με προφανή διάθεση να μου ενισχύσει στη συνέχεια τον συλλογισμό μου περί πρόωρων εκλογών. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι δεδομένος, με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου κι έχω μάθει πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα κλείσει οριστικά η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Μαθαίνω πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν ακυρώνουν τα εκλογικά σενάρια, αλλά το αντίθετο, τα κρατάνε ζεστά και ο νοών νοείτω. Και αν πιστέψω και τους πιο μυημένους, «κρατήστε τον Ιούνιο!»

***

Οι γαλάζιες απουσίες και ο Σαμαράς

Η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Ωστόσο, και πάλι παρατηρήθηκαν απουσίες, ειδικότερα από τα γαλάζια έδρανα. Κι αυτό συνέβη, ενώ ήδη το πρωί είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως φαίνεται, οι βουλευτές χρειάζονται… ειδική οδηγία για να παραβρεθούν στην Ολομέλεια, για τα καθήκοντα τους. Να σημειωθεί πως απουσίαζε και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μπορεί να διαγράφηκε από τη ΝΔ, αλλά επηρεάζει γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι πληροφορήθηκαν πως θα μιλήσει στην τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής και θα είναι επικριτικός για την κυβέρνηση, όπως μου είπαν.

***

Ποινική διαδικασία

«Είναι μια ποινική διαδικασία, όχι πολιτική», έλεγε ανώτατο κοινοβουλευτικό πρόσωπο για τη χθεσινή συζήτηση σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Όπως έλεγε ο ιδιαίτερα προβεβλημένος υπουργός σε συνομιλητές του, η συζήτηση ξέφυγε και αυτό, όπως υποστήριξε, δείχνει ότι δεν είναι βασισμένη σε νομικά επιχειρήματα. Όπως είπε, η συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες είναι κάτι που θα συζητηθεί σήμερα, στην προ ημερησίας συζήτηση.

***

Η ομάδα κρούσης

Πάντως, χθες στο Κοινοβούλιο είδα, όχι τις δυο ομάδες, αλλά δυο πρόσωπα, να σηκώνουν το βάρος της υπεράσπισης της κυβερνητικής γραμμής: ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που κάποια στιγμή τον είδα να σχολιάζει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, όταν ανέβαινε στο βήμα.

Κάποια στιγμή και ενώ η συζήτηση για την προανακριτική ήταν σε εξέλιξη, είδα τους δυο να συζητούν σε «πηγαδάκι» με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος – παραδόξως πώς – είναι εξαφανισμένος τα τελευταία 24ωρα από τα ΜΜΕ.

***

Οι παραιτήσεις και ο Καραμανλής

Στα διάφορα «πηγαδάκια» όμως στο Κοινοβούλιο, άκουγα ορισμένους βουλευτές της ΝΔ να λένε ότι θα ήταν λυτρωτικό για την κυβέρνηση και το κόμμα και ιδιαίτερα ενισχυτικό, εάν θα παραιτούνταν ο βουλευτής Σερρών και υπουργός την επίμαχη περίοδο του δυστυχήματος των Τεμπών, Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος δεν έχει καμία τέτοια διάθεση, όπως έχω καταλάβει, ενώ υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί του που λένε, ότι ακόμα και εάν το κάνει, έχει χαθεί… το τάιμινγκ.

Πάντως, η αναμενόμενη παραίτηση ήταν αυτή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου που την ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής. Μετά την παραίτησή του, τον είδα στο εντευκτήριο της Βουλής, αρκετά χαλαρό, με παρέα βουλευτών της ΝΔ.

Η παραίτηση όμως που ξάφνιασε πολλούς, αλλά όχι τους μυημένους επί των παρασκηνίων, ήταν του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, που απέστειλε και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είχε ευθύνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως εδώ έχει η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Παπαγεωργίου δεν καρατομήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για το μπάζωμα και πως παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.

***

Η υπερασπιστική γραμμή Τριαντόπουλου

Στην ομιλία του ο Χρήστος Τριαντόπουλος έκανε μια αναφορά, που προκάλεσε εντύπωση και έδωσε τροφή για σχόλια μεταξύ των βουλευτών. Επικαλέστηκε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και όπως υποστήριξε, «στο σημείο 568, η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει “ότι ο Ανακριτής επέβλεπε την έρευνα και ότι οι όποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως ο τερματισμός της αναζήτησης ανθρώπινων λειψάνων και η μεταφορά των πάντων (everything) στο Κουλούρι, έγιναν υπό την προφορική έγκριση του Ανακριτή”».

***

Ανεβάζει στροφές το ΠαΣοΚ

Μπορεί στο ΠαΣοΚ αυτές τις ημέρες να ανεβάζουν στροφές σχετικά με την προανακριτική επιτροπή και να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο δεν εγκαταλείπουν επ’ ουδενί την ανασυγκρότηση του κόμματος. Την επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν οι τομείς, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η προσπάθεια τους για διεθνείς επαφές κι αναζήτηση νέων στελεχών.

Όπως γίνεται γνωστό, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί τέλος του μήνα τη Νέα Υόρκη και θα παραστεί στις 25 Μαρτίου στους εορτασμούς της ομογένειας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιήσει, όπως μαθαίνω, επαφές με ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους think tanks και εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων, με πολλούς να βλέπουν πίσω από το ταξίδι αυτό και μία προσπάθεια ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ.

***

Και να πάμε τώρα στα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικοινώνησε προχθές το βράδυ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συνδιαμορφώσουν το κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η συνεργασία αφορά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι η πρόταση θα κατατεθεί όταν ανέβει στο βήμα ο αρχηγός του ΠαΣοΚ, ενώ ήδη θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του Πρωθυπουργού, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ και ενδεχομένως και του Σωκράτη Φάμελλου. Ωστόσο, υπάρχει και πιθανότητα να καταθέσει από νωρίς την πρόταση ο Νίκος Ανδρουλάκης και έτσι να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.