Οι ταινίες της εβδομάδας από την Δανία, την Ιταλία, την Αμερική και το Βέλγιο είναι πορτρέτα αποφασιστικών γυναικών του χθες και του σήμερα που από νωρίς στη ζωή του έμαθαν να παλεύουν για να κερδίσουν.
Βαθμολογία
5: εξαιρετική
4: πολύ καλή
3: καλή
2: ενδιαφέρουσα
1: μέτρια
0: απαράδεκτη
Το κορίτσι με τη βελόνα (Pigen med nålen)
Παραγωγή: Δανία/ Πολωνία/ Σουηδία/ Γαλλία/ Βέλγιο, 2024
Σκηνοθεσία: Μάγκνους Φον Χορν
Ηθοποιοί: Βικ Κάρμεν Σόνε, Τρίνε Ντίρχολμ κ.α.
Μέσα σε ένα αγριευτικό ασπρόμαυρο, αυτή η κλειστοφοβική, πέρα για πέρα υποβλητική ταινία, μας βάζει στον κόσμο της Καρολίνε (Βικ Κάρμεν Σόνε), νεαρής εργάτριας στην Δανία της δεκαετίας του 1910 την εποχή που ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει προς το τέλος του και παρακολουθεί την δραματική πορεία της. Η ζωή της είναι επίγεια κόλαση. Την διώχνουν από το σπίτι γιατί δεν έχει να πληρώσει το νοίκι και ενώ ποντάρει στην ερωτική σχέση της με τον εργοστασιάρχη για τον οποίο εργάζεται ότι θα είναι μια σανίδα σωτηρίας, η μοίρα θα έχει διαφορετική γνώμη. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα από την στιγμή που στη ζωή της Καρολίνε μπαίνει μια μυστηριώδης, μεγαλύτερη της γυναίκα, τη Ντάγκμαρ (Τρίνε Ντίρχολμ) η οποία «προσφέρει λύσεις» σε γυναίκες που αδυνατούν να μεγαλώσουν τα νεογέννητά τους.
Από μόνη της η ιστορία του «Κοριτσιού με τη βελόνα» (εμπνευσμένη μάλιστα από πραγματικά περιστατικά γιατί η Ντάγκμαρ – την οποία στην Ελλάδα «βαφτίστηκε» «Φόνισσα της Δανίας» όντως υπήρξε) έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ακόμα μεγαλύτερο όμως έχει ο τρόπος με τον οποίο ο Φον Χορν την αφηγείται και η αισθητική της: είναι σαν να βλέπεις ένα σκοτεινό, σχεδόν τρομακτικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ βυθισμένο στις σκιές, γεμάτο παράξενα, αγέλαστα πρόσωπα και εχθρικά μάτια ανθρώπων που δεν μπορείς να φανταστείς ποια θα είναι η αντίδρασή τους στις καταστάσεις που προκύπτουν.
Οι διαθέσεις του Φον Χορν φαίνονται από την πρώτη κιόλας στιγμή της ταινίας όπου βλέπουμε ένα κολάζ προσώπων που σιγά –σιγά παραμορφώνονται (το παραμορφωμένο πρόσωπο του συζύγου της Καρολίνε που βρίσκεται στον πόλεμο παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία). Όμως τι νόημα θα είχε αν η ταινία δεν ήταν παρά μια άσκηση στον γερμανικό εξπρεσιονισμό τον οποίο ολοφάνερα ο Φον Χορν έχει μελετήσει βαθιά (είναι αδύνατον να δεις αυτήν την ταινία χωρίς να θυμηθείς ταινίες του Φριτς Λανγκ ή του Γ. Παμπστ). Παρότι όμως ταινία με φόντο νια εκατονταετία πριν, το «Κορίτσι με την βελόνα», κατά έναν περίεργο τρόπο καταφέρνει να αφουγκραστεί σημερινές τραγωδίες που σχετίζονται με το παιδί και τους γονείς. Και αυτό την ανεβάζει πολλές σκάλες πιο πάνω.
Από τους πιο αξιόλογους μα και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του νέου δανέζικου σινεμά, ο Μάγκνους Φον Χορν παρότι έχει ήδη παρουσιάσει ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες («Επέκεινα», 2015, «Ιδρώτας», 2020) όπως και την σειρά «W domu», ανεβάζει πια πολύ ψηλά τον πήχη της καριέρας του μετά την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ των Καννών πέρσι, δικαιότατα διεκδικεί το Οσκαρ διεθνούς ταινίας (μη αγγλόφωνης) που την Δευτέρα που μας έρχεται θα ξέρουμε αν θα το κερδίσει.
Βαθμολογία: 3 ½
ΑΘΗΝΑ: ΑΣΤΟΡ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – NEWMAN – ΑΙΓΛΗ – ΔΙΑΝΑ – ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ – ΑΕΛΛΩ – ΑΝΟΙΞΗ ART CINEMA – ΦΟΙΒΟΣ – WESTCITY CINEMAS – ΖΕΑ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΒΑΚΟΥΡΑ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ κ.α.
Γουλιέλμος Τέλλος (William Tell)

Παραγωγή: Αγγλία/ Ιταλία/ Ελβετία 2025
Σκηνοθεσία: Νικ Χαμ
Ηθοποιοί: Κλας Μπανγκ, Κόνορ Σουιντελς, Μπεν Κίνγκσλεϊ – ο σκληρός αυτοκράτορας της κ.α.Αυστρίας, Τζόναθαν Πράις
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Νικ Χαμ ξεφεύγει εδώ από την γραφικότητα γύρω από τον μεσαιωνικό θρύλου του Γουλιέλμου Τέλλου, που για τους περισσότερους περιορίζεται στην πασίγνωστη επιτυχημένη στόχευση του μήλου στο κεφάλι του νεαρού γιου του. Ο «Γουλιέλμος Τέλλος» ενδιαφέρεται περισσότερο για μια θεαματική περιπέτεια εποχής, της οποίας όμως τα θεμέλια βρίσκονται στο κλασικό θεατρικό έργο του Φρίντριχ Σίλερ που γράφτηκε το 1804 και είναι περισσότερο μια ιστορία αντίστασης: ο κεντρικός ήρωας μετατρέπεται από φιλήσυχος χωρικός σε σύμβολο της επανάστασης κατά της Αυστριακής Αυτοκρατορίας που θέλει να υποτάξει την πατρίδα του την Ελβετία.
Με αυτά τα δεδομένα, η παραγωγή προσφέρει έναν σιωπηλό και αποφασιστικό κεντρικό ήρωα (αγνώριστος ο Σουηδός ηθοποιός Κλας Μπανγκ που γνωρίσαμε στο «Τετράγωνο» του Ρούμπεν Οστλουντ), χορταστικό θέαμα γεμάτο μάχες σώμα – με – σώμα και φυσικά εφέ – με ελάχιστα CGI, βλοσυρούς, αν και κάπως παλαιομοδίτικος «κακούς» (Κόνορ Σουίντελς), περάσματα «οσκαρικών» ηθοποιών (Μπεν Κίνγκσλεϊ – ο σκληρός αυτοκράτορας της Αυστρίας, Τζόναθαν Πράις – ο ήπιος αλλά γερασμένος ηγέτης της Ελβετίας) και βέβαια πολλή τοξοβολία. Περνάς μια χαρά παρότι κατά βάθος η ταινία αυτή θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει μίνι τηλεοπτική σειρά για πλατφόρμα.
Βαθμολογία: 2 ½
ΑΘΗΝΑ: ΔΑΝΑΟΣ – ΝΑΝΑ – VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ – VILLAGE METRO ΜALL – ΒΑΡΚΙΖΑ – OPTIONS IΛION κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ – VILLAGE COSMOS κ.α.
Η Τζούλι μένει σιωπηλή (Julie zwijgt)

Παραγωγή: Βέλγιο/ Σουηδία, 2024
Σκηνοθεσία: Λεονάρντο Βαν Ντελ
Πρωταγωνιστεί η Τέσα Βαν Ντε Μπρεκ
Μετά την πρεμιέρα της στην Εβδομάδα Κριτικής του περσινού φεστιβάλ των Καννών και την αξιοπρεπή πορεία της σε άλλα φεστιβάλ (ανάμεσα στα οποία και το Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο σκηνοθεσίας), η ταινία ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους παραγωγή μυθοπλασίας του Λεονάρντο Βαν Ντελ, εμφανίζεται και στις ελληνικές αίθουσες. Η «Τζούλι» ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που όσο τις παρακολουθείς αντιλαμβάνεσαι ότι τα πάντα υποννοούνται και τίποτα δεν πρόκειται να ειπωθεί ξεκάθαρα • αλλά παρ’ όλ’ αυτά όλα βγάζουν νόημα.
Η Τζούλι του τίτλου (Τέσα Βαν Ντε Μπρεκ), την οποία στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρακολουθούμε ενώ προπονείται στο τένις, είναι πράγματι ένα πολύ σιωπηλό, μοναχικό κορίτσι και όλα δείχνουν ότι έχει κάθε λόγο για να είναι. Κάτι φαίνεται ότι έχει συμβεί στην ζωή της και ίσως στο σχολείο της και αυτό με ελάχιστους διαλόγους και εικόνες που χωρίς να παρουσιάζουν κάτι ιδιαίτερο σε στοιχειώνουν, ο Βέλγος σκηνοθέτης αφήνει εμάς να το φανταστούμε μόνοι μας. Καταθέτοντας το άρτιο ψυχολογικό πορτρέτο μιας κοπέλας των καιρών μας χωρίς, ο Βαν Ντελ Με με μια καταπιεστική βραδύτητα, να οδηγεί τον θεατή βαθιά μέσα στο σκοτάδι που ροκανίζει την ψυχή αυτής της κοπέλας, της οποίας την σιωπή καταλαβαίνουμε απολύτως.
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ EΛΛΑΔΑΣ – ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΑΘΗΝΑ – ΔΙΑΝΑ – ΒΑΡΚΙΖΑ – OPTIONS ΓΛΥΦΑΔΑ – ΖΕΑ κ.α.
The last showgirl

Παραγωγή: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τζία Κόπολα
Ηθοποιοί: Πάμελα Αντερσον, Τζέιμι Λι Κέρτις
Η πρώτη αίσθηση που σου δίνει αυτή η ταινία είναι ότι η πρωταγωνίστριά της Πάμελα Άντερσον (το πάλαι ποτέ δροσερό κορίτσι στην σειρά «Baywatch»), αντιμετώπισε με επαγγελματισμό και θάρρος την ηρωίδα της:
Η Σέλι είναι μια περασμένης ηλικίας χορεύτρια του Λας Βέγκας που νιώθει ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της όταν της ανακοινώνουν ότι το σόου στο οποίο εμφανίζεται πρόκειται να ακυρωθεί. Ενώ η ταινία κυλά και με τις επαφές της Σέλι με τους ανθρώπους γύρω της (ανάμεσά τους και μια αγνώριστη Τζέιμι Λι Κέρτις στον ρόλο μιας άλλης χορεύτριας) τα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πρώτης κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ζωή της, προκαλώντας μια ενοχλητική αμηχανία στον θεατή.
Ωστόσο, η σκηνοθέτις Τζία Κόπολα (εγγονή του Φράνσις Κόπολα), ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας δυναμικής κατά βάθος ηρωίδας που όσο πιεσμένη και αν είναι, αρνείται να καταθέσει τα όπλα. Η ισχυρή προσωπικότητα και το πείσμα της σε συνδυασμό με το γενναίο «ξεγύμνωμα» της Αντερσον ως ηθοποιού μπροστά στον φακό, συνθέτουν μια ταινία που κάτι έχει να πει για την γυναίκα της show biz (σε οποιαδήποτε μορφή της) και τα εμπόδια που το τέλος της νιότης επιφέρει.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: CINOBO ΟΠΕΡΑ – OPTIONS IΛION – VILLAGE MALL – VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ – ΑΕΛΛΩ – ΑΡΤΕΜΙΣ – ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ – ΔΑΝΑΟΣ – ΖΕΑ – ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ κ.α. ΘΕΣ/ΚΗ: ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ – VILLAGE – ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ κ.α.
«Βιτόρια» (Vittoria)

Παραγωγή: Ιταλία, 2024
Σκηνοθεσία: Αλεσάντρο Κασιγκόλι, Κάσεϊ Κάουφμαν
Ηθοποιοί: Μαριλένα Αμάτο, Τζέναρο Σκαρίτσα κ.α.
Η ανάγκη μιας μητέρας τριών αγοριών να αποκτήσει ένα ακόμη παιδί, αρκεί να είναι κορίτσι – ανάγκη που προέκυψε μετά από ένα όνειρο που είδε με τον πεθαμένο πατέρα της – είναι το θέμα αυτής της ιταλικής ταινίας, επίσης εμπνευσμένης από πραγματικά περιστατικά. Γυρισμένη στη Νάπολη από το ντουέτο Αλεσάντρο Κασιγκόλι, Κάσεϊ Κάουφμαν και με τις ευλογίες του Νάνι Μορέτι, η ταινία ενδιαφέρεται για την αμεσότητα των σκηνών ανάμεσα στην γυναίκα (Μαριλένα Αμάτο), τον σύζυγο (Τζέναρο Σκαρίτσα) και τα τρία αγόρια τους.
Σε αυτό το σημείο και χάρη στη ειλικρίνεια των μη επαγγελματιών ηθοποιών, η «Βιτόρια», σε ορισμένες στιγμές, θα μπορούσες να πεις ότι γίνεται ως και συναρπαστική. Η κάμερα εστιάζει στα πρόσωπα των κεντρικών ηρώων, αναζητώντας κάθε σπασμό, κάθε ανάσα, κάθε κίνησή τους. Και όλοι πείθουν. Ωστόσο, η «Βιτόρια» δεν παύει να σκοντάφτει αρκετά στην επαναληπτικότητα του σεναριακού τέλματος και έτσι, γίνεται συχνά κουραστική χωρίς ωστόσο να χάνεται η σημασία της.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ: CINOBO ΟΠΕΡΑ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΣΠΟΡΤΙΓΚ – ΣΙΝΕΑΚ κ.α.
«Λούλα Le blanc»
Παραγωγή: Ελλάδα, 2024
Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος
Ηθοποιοί: Θανάσης Παπαγεωργίου, Δανάη Νίλσεν, Μισέλ Βάλεϊ κ.α.
Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης Στέργιος Πάσχος («Ο τελευταίος ταξιτζής», «Αφτερλοβ»), επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση τον «κόσμο των μεγάλων» με τον «κόσμο των μικρών» μοιράζοντας την ιστορία σε δύο μέρη: στο ένα παρακολουθούμε τους μεγάλους με κεντρικό πρόσωπο τον Θανάση Παπαγεωργίου και στο άλλο τους μικρούς με κεντρικό πρόσωπο την εγγονή του (Δανάη Νίλσεν). Το πως και υπό ποίες συνθήκες αυτοί οι δύο κόσμοι «ταυτίζονται» είναι το σεναριακό στοίχημα του Πάσχου σε αυτή την ενίοτε ατμοσφαιρική αλλά όχι ακριβώς επιτυχημένη ταινία που νιώθεις ότι αεροβατεί αβέβαια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και ότι συγχρόνως κρύβει μέσα της κάποιο φοβερό μυστικό που ενώ σε προκαλεί να το ανακαλύψεις, τελικά σε αφήνει αδιάφορο.
Βαθμολογία: 2
ΑΘΗΝΑ:CINOBO ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Μια επανέκδοση τέλος, το «Νησί της Αφροδίτης (Ελλάδα, 1965), η πρώτη γυρισμένη στην Ελλάδα κινηματογραφική ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη και η μοναδική ελληνική ταινία της Κατίνας Παξινού. Πολύ ενδιαφέρουσα μεταφορά του αλληγορικού θεατρικού έργου και βιβλίου του Αλέξη Πάρνη (που έγραψε και το σενάριο), που αποκτά διαστάσεις θρήνου για την ταλαιπωρημένη από τους Βρετανούς Κύπρο εστιάζοντας στην προσπάθεια μιας μάνας να σώσει τον καταδικασθέντα σε θάνατο γιό της, ο οποίος συνελήφθη ως τρομοκράτης από τις αρχές του υπό κατοχή νησιού. Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Aν Λόμπεργκ, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σταύρος Ξενίδης, και Κώστας Καστανάς.
Βαθμολογία: 3
ΑΘΗΝΑ: STUDIO
Επίσης στις αίθουσες
«Τελευταία ανάσα» (Last breath, ΗΠΑ, 2025). Bασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία του Αλεξ Πάρκινσον παρακολουθεί έμπειρους δύτες βαθέων υδάτων ενώ μάχονται με τα μαινόμενα στοιχεία για να σώσουν τον σύντροφό τους που έχει παγιδευτεί εκατοντάδες πόδια κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Παίζουν οι Γούντι Χάρελσον, Σίμου Λιου , Φιν Κόουλ
«Μυστικό δίκτυο» (Alarum, ΗΠΑ, 2025). Περιπέτεια του Μάικλ Πόλις, στην οποία ένα ζευγάρι κατασκόπων (Σκοτ Ίστγουντ, Γουίλα Φιτζέραλντ) αποφασίζει να βγει εκτός «δικτύου» και να ζήσει μια άλλη ζωή. Τίποτα όμως δεν θα πάει βάση σχεδίου. Συμπρωταγωνιστεί ο Σιλβέστερ Σταλόνε.
«Τετράποδες αποστολές» (Gracie & Pedro: Pets to the Rescue, Καναδάς. Νότιος Αφρική/ ΗΠΑ, 2024). Κινούμενα σχέδια των Γκόντφριντ Ρουντ, Κέβιν Ντόνοβαν με βασικούς ήρωες την σκυλίτσα Γκρέισι και τον γάτο Πέδρο που όταν χάνουν την οικογένεια στην οποία μένουν, αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους ως κατοικίδια και συνεργάζονται για την σωτηρία τους.