Στην επέτειο των τριών χρόνων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση που ανέδειξε διαφορές τους σχετικά με την προσέγγισή τους ως προς τον πόλεμο, αποκαλύπτοντας ένα χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης όσον αφορά την επιδίωξη του Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Τραμπ και ο Μακρόν επέδειξαν φιλικές σχέσεις που βασίζονται σε χρόνια καλών δεσμών. Ωστόσο, ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον Τραμπ σε ορισμένα βασικά ζητήματα.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκαλέσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δικτάτορα, αφού την περασμένη εβδομάδα είχε χαρακτηρίσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δικτάτορα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία «είναι ο επιτιθέμενος» στη σύγκρουση, ένα θέμα στο οποίο ο Τραμπ είχε αμφιταλαντευτεί την προηγούμενη εβδομάδα.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν παραβίασε την ειρήνη», είπε ο Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τραμπ.
«Δεν θέλουμε μια αδύναμη συμφωνία»
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του για μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί συμφωνία.
Ο Μακρόν, από την πλευρά του, υποστήριξε μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ξεκινώντας με μια ανακωχή και στη συνέχεια μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θέλουμε ειρήνη, εκείνος θέλει ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια αδύναμη συμφωνία», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.
Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε, πρέπει να είναι «αξιολογημένη, ελεγμένη και επαληθευμένη».
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων μόλις επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Δεν θα βρίσκονται κατά μήκος των μετώπων. Δεν θα συμμετέχουν σε καμία σύγκρουση. Θα είναι εκεί για να διασφαλίσουν ότι η ειρήνη τηρείται», δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο, παρουσία του Τραμπ.
Ο Τραμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι αποδέχεται την ιδέα, όπως και ο Πούτιν.
«Ναι, θα το αποδεχτεί», είπε ο Τραμπ για τη θέση του Πούτιν σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις. «Τον ρώτησα συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό».
Ο Μακρόν, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ από τότε που ανέκτησε την εξουσία πριν από ένα μήνα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Τραμπ ως «τομή» στην προσπάθεια για μια πιο ενιαία προσέγγιση.
Ο Μακρόν προσπαθεί να αξιοποιήσει τη σχέση του με τον Τραμπ, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους προεδρικής θητείας. Ο Γάλλος ηγέτης έδειξε πώς κατάφερε να διαχειριστεί τον απρόβλεπτο Τραμπ χωρίς να τον αποξενώσει.
Η διόρθωση του Μακρόν σε Τραμπ
Σε μια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, ο Μακρόν άγγιξε το χέρι του Τραμπ και διόρθωσε προσεκτικά τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Ευρώπη είχε παραδώσει όλη την οικονομική βοήθειά της στην Ουκρανία ως δάνεια.
Ο Τραμπ ανέφερε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων από τα ορυκτά της Ουκρανίας, ως έναν τρόπο να ανακτηθεί το κόστος του οπλισμού που είχε σταλεί στην Ουκρανία από την προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Τραμπ είπε ότι αναμένει τον Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.
Ο Τραμπ και η ομάδα του διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό εσόδων από τα ορυκτά της Ουκρανίας, ώστε να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στο Κίεβο με τη μορφή όπλων.
Ο Ζελένσκι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τις αμερικανικές απαιτήσεις για 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας ως αποπληρωμή για τη στρατιωτική βοήθεια, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προσφέρει μέχρι στιγμής τέτοιο ποσό και δεν είχαν δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.
Όταν ρωτήθηκε ο Τραμπ αν είναι πιθανό η Ουκρανία να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποιο έδαφος στη Ρωσία, απάντησε: «Λοιπόν, θα δούμε». Ο Μακρόν δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη για τη σκληρότερη στάση του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία και τις προσεγγίσεις του προς τη Μόσχα όσον αφορά τη σύγκρουση.