Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν τη Δευτέρα να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις παραδοσιακές συμμαχίες τους, ακολουθώντας μια διπλή στρατηγική: να κρατήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο πλευρό τους και να αποτρέψουν την παράδοση της Ουκρανίας στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη δηλώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Τραμπ τη Δευτέρα, όπου θα υποστηρίξει ότι η νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα ήταν «ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος», όπως δήλωσε πριν από το ταξίδι του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να ακολουθήσει τον Μακρόν, με συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, αφού προηγουμένως δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «έτοιμο και πρόθυμο» να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφαλείας σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η τρίτη επέτειος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τη Δευτέρα ίσως βοηθήσει στο να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα της Ευρώπης, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο πεδίο της μάχης και οι ΗΠΑ πιέζουν για ταχεία λήξη του πολέμου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο X την περασμένη εβδομάδα: «Αρκετά με τα λόγια, ήρθε η ώρα για δράση!», καλώντας τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν την αεράμυνα κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Επίδειξη ισχύος στο Κίεβο

Καθώς ο Μακρόν ξεκινά τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στενότεροι σύμμαχοί της οργάνωσαν μια επίδειξη ισχύος στο Κίεβο τη Δευτέρα, θέλοντας να δείξουν ότι η ΕΕ παραμένει ακλόνητα στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου και την υιοθέτηση των ρωσικών αφηγήσεων.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που βρίσκεται αυτή την ώρα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας θα περιλαμβάνει όχι μόνο τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ — την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα — αλλά και τους ηγέτες της Ισπανίας, των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών, καθώς και αρκετών άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, έχει ζητήσει από κάθε κράτος-μέλος να εξετάσει τα στρατιωτικά του αποθέματα για να δει τι μπορεί να προσφέρει στο Κίεβο, δίνοντας έμφαση σε πυρομαχικά, αεράμυνα και εξοπλισμό για τις ουκρανικές ταξιαρχίες.

Μάλιστα,η ΕΕ ενέκρινε το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Νέα πραγματικότητα στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ

Το κύριο μέλημα των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να διαχειριστούν τις δύσκολες σχέσεις με τη διοίκηση Τραμπ, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου επιδεινώνονται.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Τραμπ μπορεί να πάρει ριζικά εχθρικές αποφάσεις αν νιώσει προσβεβλημένος», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποκλειστεί. Ο Τραμπ και οι ανώτεροι σύμβουλοί του συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στον Ζελένσκι, αποφασισμένοι να τον αναγκάσουν να υπογράψει μια οικονομική συμφωνία που θα δώσει στην Ουάσιγκτον σημαντικό μερίδιο στο οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν προσέρχεται στις συνομιλίες με τον Τραμπ με συγκεκριμένες «προτάσεις δράσης» που έχουν συζητηθεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έχει υιοθετήσει μια πιο ανεξάρτητη γραμμή όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης, ενδέχεται θεωρηθεί πιο αξιόπιστος στις διαβεβαιώσεις προς τον Τραμπ ότι η ΕΕ λαμβάνει στα σοβαρά την αύξηση των αμυντικών της δαπανών.

Αντιπαράθεση στο Λευκό Οίκο

Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσιγκτον θεωρείται δοκιμασία των διπλωματικών του ικανοτήτων, καθώς η Ευρώπη ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα στις διατλαντικές σχέσεις.

Ωστόσο, το έργο του έγινε δυσκολότερο την Παρασκευή, όταν ο Τραμπ κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι «δεν προσφέρει τίποτα» στην Ουκρανία και δεν κάνει καμία προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο.

Η νέα πραγματικότητα στις σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ αναδεικνύει την ανάγκη της ΕΕ να επαναπροσδιορίσει την αμυντική της στρατηγική, τη στιγμή που αμφισβητείται η μακροπρόθεσμη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

Στο πλευρό των Ουκρανών στο Κίεβο τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας σε μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και να δείξουν την αυτονομία της ΕΕ από τη διοίκηση Τραμπ σε αυτό το ζήτημα.