Εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού, πολιτικού, διπλωματικού αλλά και δημοσιογραφικού κόσμου παραβρέθηκαν χθες το βράδυ 23/2 στην οικία του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Ο αριθμός όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήταν μεγάλος, με τους χώρους υποδοχής της οικίας να γεμίζουν λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση των exit poll, η οποία έλαβε χώρα στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

To «debate» των think tanks

Στην οικία του Γερμανού πρέσβη παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα του Κόνραντ Αντενάουερ των Χριστιανοδημοκρατών, του Φρίντριχ Έμπερτ των Σοσιαλιστών, του Ρόζα Λούξεμπουργκ που πρόσκειται στο αριστερό Die Linke, του Χαίνριχ Μπελ του κόμματος των Πρασίνων αλλά και του Χανς Σαιντελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, που συνεργάζονται με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit poll έλαβε χώρα ένα άτυπο debate μεταξύ των εκπροσώπων των ιδρυμάτων, υπό τον συντονισμό του Ρόναλντ Μεινάρντους. «Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν νικήσει και έχουν τον πρώτο λόγο» είπε η διευθύντρια του ιδρύματος Φρίντιχ Έμπερτ, Ρεγκίνα Σούμπερτ.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι τα κόμματα «των δημοκρατικών δυνάμεων» μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση, τονίζοντας ότι «οι ακραίες δυνάμεις δεν θα επηρεάσουν το μέλλον της Γερμανίας». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και εκπρόσωποι του Κόνραντ Αντενάουερ, οι οποίοι εξέφρασαν ανακούφιση σχετικά με τα αποτελέσματα που έφεραν το CDU στην πρώτη θέση.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την εκλογική άνοδο της Αριστεράς ήταν η εκπρόσωπος του Ρόζα Λούξεμπουργκ, Φοίβη Δαλιάνη, η οποία σχολίασε πως «το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό για το Die Linke και μας κάνει να χαμογελάμε. Η διάσπαση με το BSW (Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ) δημιούργησε συνθήκες ενότητας, είχαμε πλέον ενιαίες θέσεις σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και αυτό φάνηκε στην κάλπη».

Ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα exit polls και ότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Επίσης, επισήμανε ότι αν εισέλθουν αρκετά κόμματα στη Βουλή, θα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες με τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Μαύρο» στο AfD από τους παρευρισκόμενους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ιδέα της Γερμανικής Πρεσβείας για μία ιδιότυπη ψηφοφορία: Στην είσοδο υπήρχαν ψηφοδέλτια, όπου ψήφιζε όποιος καλεσμένος επιθυμούσε το κόμμα της αρεσκείας του, από αυτά φυσικά που συμμετείχαν στη χθεσινή εκλογική «μάχη». Σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν το ακροδεξιό AfD δεν έλαβε ούτε μία ψήφο, παρότι στις εκλογές έλαβε τη δεύτερη θέση.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα, στην κορυφή βρέθηκε το CDU, όπως και στις εκλογές, καθώς σε σύνολο 99 ψήφων έλαβε 32, με τους Πράσινους να είναι δεύτεροι με 24. Στην τρίτη θέση με 23 ψήφους καταγράφηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες και στην τέταρτη η Αριστερά με 15. Στην πέμπτη θέση με 5 ψήφους βρέθηκαν οι Φιλελεύθεροι.

Από τον πολιτικό κόσμο παρόντες ήταν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και οι Άννα Διαμαντοπούλου και Δημήτρης Οικονόμου από το ΠαΣοΚ.

Τα «πηγαδάκια»

Στα πηγαδάκια που έλαβαν χώρα μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτικών αλλά και διπλωματών και ακαδημαϊκών, οι περισσότεροι χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «αναμενόμενο» καθώς αυτήν την εικόνα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

«Για τους Σοσιαλιστές θα ήταν καλύτερο να μείνουν εκτός κυβέρνησης αλλά για την Γερμανία και την ΕΕ θα ήταν καλό να συμμετάσχουν» ανέφερε γνωστός ακαδημαϊκός την ώρα που διπλωμάτης σχολίαζε την ωμή προεκλογική παρέμβαση του Ίλον Μασκ υπέρ της ακροδεξιάς. «Ελπίζω ο Μερτς να μην κάνει κανένα ιστορικό λάθος και συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης μαζί τους» έλεγε στέλεχος γερμανικής δεξαμενής σκέψης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων δεν πέρασε ασχολίαστη και η δήλωση Μερτς, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νέος καγκελάριος, εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ. «Τολμηρή και ξεκάθαρη δήλωση. Μπράβο του. Μακάρι να ακολουθήσουν και οι εδώ κυβερνώντες το παράδειγμα του» σχολίαζε Έλληνας ακαδημαϊκός.