Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα παραχωρήσει στην Αμερική δικαιώματα εκμετάλλευσης πολύτιμων ορυκτών, μια συμφωνία που η κυβέρνηση Τραμπ επιδίωκε ως αποζημίωση για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η Ουκρανία είχε αρνηθεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας τριγμούς μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εγείροντας φόβους για ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου.
Ωστόσο, σε μήνυμά του την Παρασκευή, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ομάδες Αμερικανών και Ουκρανών διαπραγματευτών εργάζονται πάνω σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.
«Αυτή είναι μια συμφωνία που μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις μας, και το κλειδί είναι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της», είπε. «Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα, μια δίκαιη λύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η συμφωνία που προηγήθηκε
Ο Ζελένσκι έλαβε μια πρόταση από τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει, λέγοντας ότι η ουκρανική πλευρά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τη μελετήσει και ότι η συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν μόνο λίγες ώρες για να εξετάσουν την πρόταση.
Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφε ακόμα και ίτο Σάββατο, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Οι ακριβείς όροι παραμένουν άγνωστοι. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο: «Νομίζω ότι το θέλουν. Νιώθουν καλά με αυτό».
Η αρχική απόρριψη της συμφωνίας από τον Ζελένσκι είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τον Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» αφού ο Ζελένσκι υπαινίχθηκε ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα» ρωσικής παραπληροφόρησης.
Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Πέμπτη, μια συνάντηση που ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε στη συνέχεια ως «αναζωογόνηση της ελπίδας». «Να εργαστούμε γρήγορα και με μεγάλη σύνεση», είπε ο Ζελένσκι.
Καταλύτης ο Κιθ Κέλογκ για τη συμφωνία
Ατομο κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε στην WSJ ότι ο Κέλογκ έπαιξε «μεγάλο ρόλο» στην τελική διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Η σύγκρουση είχε προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή του από την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια εδώ και τρία χρόνια για να αμυνθεί απέναντι στη Ρωσία
Ο Τραμπ επιδιώκει να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη και συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες για να διαπραγματευτούν μια διευθέτηση του πολέμου.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή δεν είχε εμπλακεί στη διαδικασία και τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί συμφωνία στην οποία δεν έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε η ίδια προτείνει πέρυσι την ιδέα της παραχώρησης προνομιακής πρόσβασης στις φυσικές πηγές της Ουκρανίας, ελπίζοντας ότι θα δελέαζε τον Τραμπ να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, προσφέροντας στις ΗΠΑ ένα οικονομικό όφελος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα επικρίνει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ως σπατάλη χρημάτων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Βολτζ, αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία «μια οικονομική συνεργασία» και «μια ιστορική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν από κοινού με την Ουκρανία,στην οικονομία της και στους φυσικούς της πόρους».
Τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη
Η Ουκρανία δηλώνει ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή κραμάτων για αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, καθώς και λιθίου, ενός βασικού υλικού για μπαταρίες.
Διαθέτει επίσης κοιτάσματα σπάνιων γαιών, απαραίτητα για ορισμένες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρόλο που τα αποθέματα μπορεί να είναι μεγάλα, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις για να αναπτυχθούν, ακόμη και σε καιρό ειρήνης, και πολλά βρίσκονται σε περιοχές που κατέχει η Ρωσία.
Τα ορυκτά αυτά είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τις ΗΠΑ λόγω των αυξημένων εντάσεων με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες ελέγχουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Ο Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει την αρχική πρόταση «αόριστη», λέγοντας ότι απαιτούσε το 50% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων ορυκτών. Τόνισε επίσης ότι η απαίτηση του Τραμπ για 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά ήταν υπερβολική, καθώς η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.