Πρωινός καφές με πολλά… νεύρα

Επειδή η θερμοκρασία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το πρώτο νέο της ημέρας με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί, η πρωθυπουργική οργή έκανε με υπερηχητική ταχύτητα το γύρο της κυβέρνησης.

Πρωινός καφές με πολλά… νεύρα

«Πολλά νεύρα» μαθαίνω πως είχε ο χθεσινός πρωινός καφές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, όπως μου μεταφέρουν συνεργάτες του, ήταν πολύ εκνευρισμένος από τη θεωρία ότι ενέχεται ο ίδιος στο θάνατο – ή τη δολοφονία σύμφωνα με τη συνωμοσιολογία – του γιου της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, η οποία δεν διακινούνταν μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από κοινοβουλευτικά κόμματα. «Όποιο κόμμα τολμήσει να πει κάτι παραπάνω για αυτό το θέμα θα λάβει σκληρή απάντηση», μου μετέφεραν ότι ήταν το πνεύμα του. Το βράδυ τα είπε και δημόσια στο Thessaloniki Summit με την ίδια οργή, μίλησε για «χυδαία τοξικότητα», που ξεπερνά κάθε όριο, και που οι φορείς της δεν ενδιαφέρονται για την απόδοση δικαιοσύνης αλλά μόνο να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», είπε.

***

Επειδή η θερμοκρασία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το πρώτο νέο της ημέρας με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί, η πρωθυπουργική οργή έκανε με υπερηχητική ταχύτητα το γύρο της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα θα τα είδατε στη Βουλή. Ο Αδωνις Γεωργιάδης συγκρούστηκε με τη βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, η οποία αναφερόμενη σε παλαιότερη δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη υπονόησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου.

«Στα σοβαρά, κόμματα του Κοινοβουλίου έρχονται και υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ενέχεται σε δολοφονία; Πάτε με τα καλά σας;», ρώτησε σε πολύ υψηλούς τόνους ο υπουργός Υγείας. Νωρίτερα η αντιπαράθεση ξέφυγε μεταξύ της Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία μίλησε για «ακράτεια εργαλειοποίησης» του θανάτου του Καλογήρου από κόμματα της αντιπολίτευσης, και του Κυριάκου Βελόπουλου και του Παύλου Πολάκη με τους οποίους αντάλλαξε οξύτατους χαρακτηρισμούς.

***

Αυτά δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα πλέον. Το κλίμα στη Βουλή είναι πολύ κακό, η ατμόσφαιρα έχει γίνει τοξική και ακραία όχι μόνο για τα θέματα που αφορούν τα Τέμπη. Το δηλητήριο έχει επεκταθεί σε ότι και αν συζητείται στην αίθουσα και με μεγάλη ευκολία εκτοξεύονται ακρότητες ή μεταφέρονται στην ευφάνταστες θεωρίες που αλιεύονται από τα social media. Ορισμένοι, μάλιστα, σχολιάζουν ότι η κατάσταση τους θυμίζει μνημονιακές εποχές και αναρωτιούνται πόσο θα κλιμακωθεί η ένταση ενόψει της συζήτησης για την Προανακριτική, την προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη και την ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ακούω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι εισηγούνται να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου και να περιλάβει κακουργήματα.

***

Από τη Διάσκεψη των Προέδρων στην πρόταση δυσπιστίας

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, πάντως, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου – την επόμενη του υπουργικού συμβουλίου και την προηγούμενη του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη – προκειμένου να προγραμματιστούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα Τέμπη καθώς και η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που αποτελεί αίτημα του ΠαΣοΚ. Στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν αν το ΠαΣοΚ σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από τη τραγωδία των Τεμπών. Σε αυτή την περίπτωση, θα παγώσουν τα πάντα και ξεκινά η τριήμερη συζήτηση που θα καταλήξει σε ψηφοφορία.

***

Θυμίζω τα δεδομένα: Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να καταθέσει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης μόνο του. Διότι κανένα κόμμα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών. Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο μέρες, εκτός αν η κυβέρνηση προχωρήσει αμέσως στη συζήτηση. Η πρόταση δυσπιστίας, γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, και δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν το πέρας 6μήνου, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία όλου αριθμού των βουλευτών.

***

Βουλευτές του ΠαΣοΚ επέμεναν ότι δεν θα προχωρήσουν σε πρόταση δυσπιστίας πριν να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα για τα Τέμπη και ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι η προ ημερησίας διάταξης καθυστερεί πολύ κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. «Την απάντηση θα τη δώσει η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου», δήλωνε, μολονότι άλλος συνάδελφός του που δεν διαπνέονταν από τόσο ηρωικό πνεύμα εκδήλωνε σε όποιον έβρισκε μπροστά του τον φόβο του για επεισόδια την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα του συλλαλητηρίου.

***

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως βουλιάζει στις αντιθέσεις του. Μαθαίνω ότι καταγράφονται μουρμούρες γιατί ο Σωκράτης Φάμελλος και η νέα ηγετική ομάδα, τους έχουν μπερδέψει όλους σχετικά με το αν θέλουν ή δεν θέλουν εκλογές. Φαίνεται ότι η ζυγαριά κλίνει προς το όχι, αν κρίνω από το γεγονός ότι έπαψαν να τις ζητούν. Η προχθεσινή ομιλία του Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής, την οποία μου σχολίαζαν χθες ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε. Και αυτό διότι έλεγε διάφορα για την απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν άκουσε να ζητάει εκλογές. «Συγγνώμη, αλλά τι λέμε στην κοινωνία; Να πέσει ο Μητσοτάκης αλλά να μην γίνουν εκλογές; Πως θα γίνει αυτό;», αναρωτιούνται.

***

Στο ΠαΣοΚ αντιθέτως, και παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, το κλίμα είναι καλό. Μου λένε ότι από τη νέα σύνθεση των τομέων θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Μπορεί να άργησαν, αλλά όπως μου μετέφερε κορυφαία πηγή της Χαριλάου Τρικούπη, τα ονόματα που πρότειναν οι κεφαλές του κόμματος για τη στελέχωση νευραλγικών πόστων, είναι όλα μέσα. Παράλληλα, υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός πως εστάλησαν 2.100 βιογραφικά νέων στελεχών, από τους οποίους οι 300 και πλέον διαθέτουν διδακτορικό τίτλο σπουδών. Η βάση αυτή, όπως λένε, αποτελεί πλούτο για το αύριο της παράταξης.

***

Αυτό όμως που θα προκαλέσει συζητήσεις είναι ο εσωτερικός ανασχηματισμός στον οποίο θα προχωρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τελευταία ακούγεται όλο και πιο έντονα πως οι «λοχαγοί» του προέδρου θα αποκτήσουν λόγο και ρόλο. Συγκεκριμένα ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Ηρακλής Δρούλιας και ο Νίκος Μίλης ακούγεται πως θα πάρουν ρόλους κλειδιά στο κόμμα, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Νίκου Δασκαλάκη. Αν συμβεί αυτό, που η πηγή μου είναι σίγουρη πως θα συμβεί, τότε αυτόματα θα απομακρυνθούν ή στην καλύτερη περίπτωση θα «κουρευτούν» αρμοδιότητες από κάποια άλλα πρόσωπα, και όλοι ψάχνονται για το ποιοι θα καταλήξουν στο … «κουρείο».

***

Με το στιλό στο χέρι

Μπόλικες σημειώσεις κράτησαν ο Σωκράτης Φάμελλος και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που χθες Τετάρτη μετέβη στη Σαντορίνη για αυτοψία εν μέσω σεισμικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος του κόμματος συνοδευόταν από πολυμελή ομάδα (Ψυχογιός, Σβίγκου, Παντιώρα, Σαπουνά, Τούλης) κι άπαντες κατέγραφαν σε μπλοκ όλα εκείνα που έμοιαζαν σημαντικά απ’ όσα άκουγαν με προσοχή από τοπικούς φορείς και επιστημονικό προσωπικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέσπιση παρατηρητηρίου ηφαιστείου, στην ανάγκη ρήτρας μηδενικού ελλείματος, όταν επικρατούν τέτοιες συνθήκες και στην ύπαρξη σχεδιασμού από την Πολιτική Προστασία. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες» δήλωσε μεταξύ άλλων. Για να δούμε τι θα κάνουν με όλες αυτές τις σημειώσεις.

***

Της Λαρίσης η ψήφος

Ντιμπέιτ «χωρίς face control και βολική ατζέντα» άκουσα πως ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης από τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, και ας μην βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Τον κατηγόρησε, λέει, πως «προσπαθεί να πουλήσει στους αγρότες φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και πως «επιμένει να δοξάζεται κρυπτόμενος».

Γιατί τέτοια σπουδή ο Κόκκαλης θα αναρωτηθεί κάποιος ανυποψίαστος. Δεν είναι η πρώτη φορά, θα πω εγώ, έχει συμβεί και στο παρελθόν. Κρατά χρόνια η αντιπαράθεση των δύο Λαρισαίων, εντός κι εκτός Βουλής, από τότε που ο ένας ήταν πολιτευτής των ΑΝΕΛ και διεκδικούσε σταυρούς από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων του κάμπου με τον βουλευτή της ΝΔ. Έχουν και το ίδιο χαρτοφυλάκιο, ενώ τα πάθη επιμένουν εξαιτίας της τακτικής τους συμμετοχής στις ίδιες πρωτοχρονιάτικες πίτες στην περιφέρεια εκλογής τους. Άρα οι συγκρούσεις τους θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν τα πολιτικά κουτσομπολιά της Λάρισας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.