Τρία 24ωρα μετά τον εντοπισμό της σορού του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου σε λόφο στην Πέρα Χώρα Τυρνάβου στη Λάρισα συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το πώς βρέθηκε σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το σημείο που εξαφανίστηκε αλλά και πώς προκλήθηκε ο θάνατός του.

Η σορός εντοπίστηκε όταν επί 4-5 ημέρες τα σκυλιά γάβγιζαν ασταμάτητα, με αποτέλεσμα ένας κτηνοτρόφος να πάει στο σημείο και να την εντοπίσει σε προχωρημένη σήψη.

Η υπόθεση εξακολουθεί να έχει στο κάδρο τη λέξη μυστήριο, αναδεικνύοντας την ανάγκη να απαντηθούν βασικά ερωτήματα, ενώ σήμερα καλούνται να καταθέσουν οι γονείς και ο θείος του.

Το κρίσιμο στοιχείο που θα ξεδιαλύνει το τοπίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για την υπόθεση της Λάρισας, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, με το πιο κρίσιμο στοιχείο αυτή τη στιγμή να είναι το εύρημα στο λαιμό του Βασίλη, δηλαδή αν προκλύθηκε από κάποιο ζώο ή από στραγγαλισμό. Μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «το κρισιμότερο στοιχείο είναι να επαληθευτεί το εύρημα του τραχήλου».

«Περιγράφεται ότι η κατάσταση του πεπτικού συστήματος ήταν τέτοια που αποδείκνυε ότι είχε ζήσει τουλάχιστον 48 ώρες και πέθανε περίπου εκεί πέρα, δύο – τρεις μέρες μετά την εξαφάνισή του. Μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου έχει η εντομολογία. Τα έντομα έχουν μια πολύ καθορισμένη σειρά με την οποία εμφανίζονται. Διαπιστώνοντας ποια είδη εντόμων βρίσκονται γύρω από τη σορό ή και στη σορό, μπορούμε να αντιληφθούμε περίπου το χρονικό διάστημα στο οποίο ήταν στον εξωτερικό χώρο», συνεχίζει.

«Δεν ξέρω ακόμα αν τον μεταφέραν εκεί ή δεν ήταν εκεί εξαρχής, αυτό δεν έχει εξακριβωθεί. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ιατροδικαστές που έχουν κάνει τη νεκροτομή και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας για να μας πουν αν η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ανθρωποκτονία και αν μεταφέρθηκε εκεί λίγες ημέρες πριν ανακαλυφθεί», συμπληρώνει ο ιατροδικαστής.

«Το κρισιμότερο στοιχείο είναι να επαληθευτεί το εύρημα του τραχήλου, αυτό που βρέθηκε στον λαιμό, αν αφορά σε προθανάτιο ή μεταθανάτιο εύρημα. Αυτό είναι το σημαντικότερο δεδομένο. (…) Το μοναδικό εύρημα το οποίο ενδεχομένως έχει απομείνει για να μπορέσει να αποδείξει ή να μας κατατοπίσει να προσανατολιστούμε, είναι αυτό το εύρημα του τραχήλου», καταλήγει.

Οι εξετάσεις επεκτείνονται και στην εξεύρεση κάποιων κυττάρων στο υοειδές οστό τα οποία θα δείξουν εάν ήταν εν ζωή και υπήρξε στραγγαλισμός ή αν δεν υπάρχουν και είναι αποτέλεσμα των ζώων που τον κατασπάραξαν.

Την ίδια ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό αν τα πτωματικά υγρά, που με το βάθος που ποτίζουν το χώμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις μέρες που βρίσκεται η σορός σε μια τοποθεσία, έχουν εξεταστεί από τις Αρχές.

«Φοβάμαι μην κλείσει η υπόθεση με αδιευκρίνιστα αίτια»

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι περίεργα σε αυτήν την υπόθεση. Σαφώς η Αστυνομία με την πρώτη ματιά λέει ότι στο σημείο που βρέθηκε το παιδί, δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, δεν καταδεικνύεται κάποια εγκληματική ενέργεια, αλλά αν είναι αυτό το σημείο που εξέπνευσε το παιδί κανείς δεν ξέρει», λέει στο MEGA ο Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός αναλυτής.

«Οι τρεις ιατροδικαστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δεν μπορεί κανένας να βάλει το χέρι στο ευαγγέλιο και να πει ότι ναι είναι παθολογικά αίτια, είναι εγκληματική ενέργεια, είναι κάτι άλλο. Κανένας. Θα περιμένουμε τις τοξικολογικές, τις ιστολογικές, από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά περίεργα και παράξενα πράγματα».

«Φοβάμαι, μην κλείσει η υπόθεση με αδιευκρίνιστα αίτια», λέει ο ίδιος.

Μυστήριο και με τη στάση του σώματός του

Ο Σταύρος Μπαλάσκας άφησε αιχμές και για την στάση του σώματος που είχε η σορός του 39χρονου όταν εντοπίστηκε λέγοντας: «Βρέθηκε νεκρός σαν πασάς στα Γιάννενα. Έχετε δει άνθρωπο να πεθαίνει από καρδιά και να έχει το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι και το άλλο στο πλάι; Εγώ πρώτη φορά», είπε ο αστυνομικός αναλυτής.

Την ίδια ώρα, οι τοξικολογικές και οι βιοχημικές εξετάσεις είναι αυτές που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στο πώς προήλθε ο θάνατος του 39χρονου, Τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας αναμένεται να συνεκτιμηθούν με τα στοιχεία των τοξικολογικών εξετάσεων.

Στην ανάκτηση των δεδομένων του κινητού του 39χρονου δεν βρέθηκαν απειλές ή να υποδηλώνει ότι κάτι συνέβη. Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Καλογήρου δεν είχε μαζί του το κινητό του και τα παπούτσια του που βρέθηκαν ήταν ουσιαστικώς άθικτα, ενώ τα γυαλιά του βρέθηκαν… διπλωμένα δίπλα στο θύμα.

Ο διάλογος της μητέρας του Βασίλη με την Μαρία Καρυστιανού

Χθές, τελέστηκε η κηδεία του Βασίλη στην οποία βρέθηκε η Μαρία Καρυστιανού όπου είχε διάλογο με την μητέρα του άτυχου 39χρονου. «Καλώς ανταμώσαμε, όλα είναι σχετικά», είπε η Μαρία Καρυστιανού, με την μητέρα του Βασίλη Καλογήρου και εισαγγελέα εφετών Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη να της απαντά: «Εσείς το πήρατε καμένο. Εγώ το πήρα φαγωμένο. Είμαστε μαζί».