Στις 4 και 5 Μαρτίου ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πως από τη μία θ’ αρχίσει η συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή κατά του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου και από την άλλη θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην τραγωδία των Τεμπών. Όπως υποστήριξε μάλιστα, εκφράζοντας τη θέση του Μαξίμου, «δεν θα επιτρέψουμε άλλο στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τους πάντες, θα απαντάμε σε κάθε έμμεση κατασυκοφάντηση».
Ήταν, αλήθεια, μια εξέλιξη που στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν αρκετό καιρό. Από τις 27 Ιανουαρίου είχαν ήδη καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για την προ ημερησίας συζήτηση, ύστερα από τα νέα δεδομένα στην εθνική τραγωδία με τις δύο αμαξοστοιχίες, και πίεζαν διαρκώς για τον άμεσο ορισμό της.
«Θα έπρεπε να έρθει ως τις 27/2»
Βέβαια το ότι η διαδικασία προγραμματίστηκε εν τέλει για την Τετάρτη 5/3 δεν έμεινε ασχολίαστο από την Κουμουνδούρου. Όπως κύκλοι του κόμματος τόνιζαν με έμφαση «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασε τον κανονισμό της Βουλής».
Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε όσα αναφέρει το άρθρο 143. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 «η συζήτηση πραγματoπoιείται μέσα σε ένα μήνα από την υπoβoλή της κάθε αιτήσεως». Άρα «ο πρωθυπουργός θα έπρεπε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να έρθει και να μιλήσει στην προ ημερησίας» όπως υπογράμμιζαν καταγγελτικά από την Κουμουνδούρου.
Ορισμένα στελέχη μάλιστα ήταν βέβαια πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο πριν από την 28η Φεβρουαρίου, αλλά θ’ αφήσει να περάσει η ημέρα των νέων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση δύο ετών από το πολύνεκρο δυστύχημα με τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Πίεση και για την πρόταση μομφής
Στις σχεδόν δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Σωκράτης Φάμελλος και οι συνεργάτες του πρόκειται να προετοιμαστούν καταλλήλως για όσα θα ειπωθούν στη Βουλή. Η αρχική αγόρευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διάρκειας είκοσι λεπτών, ενώ θα έχει δικαίωμα δευτερολογίας για άλλα δέκα.
Αντίστοιχα η ΚΟ και η Κουμουνδούρου εν γένει θα προετοιμαστούν για Προανακριτική και τα πρόσωπα που είτε θα εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είτε θα κληθούν ως μάρτυρες. Τελεσίδικες αποφάσεις είναι νωρίς ακόμη για να ληφθούν. Επειδή πάντως έχει ήδη ειπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις από επίσημα χείλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι εξ αυτών που θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή.
Τα παραπάνω δεν συγκρούονται με την άμεση υποβολή πρότασης μομφής που από τα τέλη Ιανουαρίου ζητά επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως το ΠαΣοΚ να έχει συναινέσει ακόμη. «Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είμαστε και αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία μπορούμε να μετέλθουμε» σημείωνε σχετικώς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Γρηγόρης Θεοδωράκης.
«Όταν ζητάμε πρόταση δυσπιστίας σημαίνει ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση και ο μόνος δημοκρατικός και συνταγματικός τρόπος που καταλαβαίνω εγώ μετά την πτώση μιας κυβέρνησης είναι οι εκλογές» κατέληγε από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.