Κοντοσούβλι χοιρινό στον φούρνο
Φέτος περνάμε την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι, χωρίς να στερηθούμε τις γεύσεις και τα αρώματα της πατροπαράδοτης ψησταριάς με αυτή τη φανταστική συνταγή για κοντοσούβλι στον φούρνο

Φέτος περνάμε την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι, χωρίς να στερηθούμε τις γεύσεις και τα αρώματα της πατροπαράδοτης ψησταριάς με αυτή τη φανταστική συνταγή για κοντοσούβλι στον φούρνο
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
30λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 6 μερίδες
Για το κοντοσούβλι
- 2 κιλά χοιρινό κρέας από λαιμό
- 1 κιλό χοιρινή πανσέτα χωρίς κόκαλο
- 2-3 πράσινες πιπεριές σε κύβους
- 2-3 κόκκινες πιπεριές σε κύβους
- 3 σφιχτές ντομάτες σε κύβους
- 2-3 κρεμμύδια κομμένα κυδωνάτα
Για τη μαρινάδα
- 36 γρ. ανθό αλατιού
- 5 γρ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 γρ. κόλιανδρο
- 5 γρ. σκόρδο σε σκόνη
- 4 γρ. σουμάκ
- 4 γρ. καπνιστή πάπρικα
- 3 γρ. αποξηραμένη ρίγανη
- 7-8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 κ.σ. καυτερή μουστάρδα
- 150 ml λευκό κρασί
- 30 ml μηλόξιδο
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, χυμό και ξύσμα
- 2 μέτρια άσπρα κρεμμύδια περασμένα από τον πολυκόφτη
- 2 κόκκινες πιπεριές περασμένες από τον πολυκόφτη
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- Πίτες για σουβλάκι
- Ντομάτα σε φέτες
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Τζατζίκι
Εκτέλεση
Ανάλογα με το μέγεθος της σούβλας που θα χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε το κοντοσούβλι, κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει – σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είναι μικρότερα από 4 x 4 εκ.
Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Δουλεύουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε καλά να καλυφθεί πλήρως από το μείγμα και το αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες.
Στραγγίζουμε ελαφρά το κρέας και το περνάμε σε σούβλες με προσοχή, φροντίζοντας τα κομμάτια να είναι ομοιόμορφα και σωστά ζυγισμένα για να περιστρέφονται σωστά και να μην «κρέμονται» από τη σούβλα ή τη σχάρα. Μετά από κάθε κομμάτι κρέας περνάμε από μία φέτα λαχανικού.
Αραδιάζουμε τα κοντοσούβλια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από την περιττή μαρινάδα. Στη συνέχεια, τα ψήνουμε στο γκριλ για μισή ώρα περίπου, γυρνώντας τα να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Σερβίρουμε τα κοντοσούβλια συνοδεύοντάς τα με πίτες για σουβλάκι, τζατζίκι, ντομάτα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μικρά Μυστικά
Κοντοσούβλι μπορούμε να φτιάξουμε με πολλά και διάφορα είδη κρεατικών: χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, προβατίνα, ακόμα και κοτόπουλο. Για καλύτερο αποτέλεσμα, το μαρινάρισμα θα πρέπει να ξεπερνά τις 12 ώρες. Στο μείγμα της μαρινάδας είναι απαραίτητη η παρουσία όξινων υλικών. Για να μείνει το κοντοσούβλι ενυδατωμένο στο ψήσιμο, καλό είναι να επιλέξουμε και κομμάτια κρέατος με λίπος.