Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει κάνει μια σειρά από αμφιλεγόμενες αλλά και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για την Ουκρανία και τον πρόεδρό της, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επαινώντας παράλληλα την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Guardian εξετάζει το κατά πόσο είναι αληθείς οι ισχυρισμοί του. 

Για την ευθύνη της Ουκρανίας για την έναρξη του πολέμου

«Αλλά σήμερα άκουσα: Ω, καλά, δεν ήμασταν καλεσμένοι. Λοιπόν, είστε εκεί για τρία χρόνια. Έπρεπε να το τελειώσεις τρία χρόνια. Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία» δήλωσε πρόσφατα ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Ουκρανία. Ειδικά η αποστροφή του λόγου του «δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε» ξένισε πολλούς.

Τα γεγονότα: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν απρόκλητη και καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα ως πράξη επιθετικότητας.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αναφέρει ο Guardian, ο Ζελένσκι προσφέρθηκε επανειλημμένα να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. Πέντε ημέρες πριν τα ρωσικά στρατεύματα εισέλθουν στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να μιλήσουμε. Επιλέξτε την πλατφόρμα που σας αρέσει».

Για να αποτρέψουν τη Μόσχα από το να εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν και δημοσίευσαν αναφορές πληροφοριών που αποκαλύπτουν τα σχέδια της Ρωσίας για επίθεση, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθούσαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις εάν το Κρεμλίνο προχωρήσει.

Τις ημέρες και εβδομάδες μετά την εισβολή, Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία και την Τουρκία. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της Ρωσίας ήταν μαξιμαλιστικές, συμπεριλαμβανομένης της μερικής αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας, η οποία θα είχε ουσιαστικά ακρωτηριάσει την ικανότητα της χώρας να αμυνθεί στο μέλλον.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας περιέγραψε τους ισχυρισμούς του Τραμπ ως «αναπαραγωγή των θέσεων του Κρεμλίνου».

Ο Ζελένσκι είναι βαθιά αντιδημοφιλής και εμποδίζει τις εκλογές

«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν είχαμε εκλογές στην Ουκρανία. Λοιπόν, έχουμε ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης στην Ουκρανία, εννοώ, σιχαίνομαι να το λέω, αλλά έχει μειωθεί το ποσοστό αποδοχής του στο 4% και όπου μια χώρα βρίσκεται στον αέρα».

Τα γεγονότα: Ενώ η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει μειωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου διαπίστωσε ότι το 57% των Ουκρανών εμπιστεύονταν τον πρόεδρο, ποσοστό αυξημένος σε σχέση με το 52% του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί, καθώς και πολιτικοί που επικρίνουν τον Ζελένσκι, πιστεύουν ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εκλογές.

«Η θέση μας είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, δεν υπάρχει χώρος για πολιτική – και ειδικά για εκλογές», δήλωσε ο Valentyn Nalyvaichenko, βουλευτής του κόμματος Πατρίδα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU και πρόσθεσε: «Θα ήταν το τέλος για την Ουκρανία. Η έναρξη πολιτικής ή εκλογικής δραστηριότητας θα σήμαινε τη νίκη του Πούτιν την επόμενη μέρα».

Οι ΗΠΑ δίνουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ότι η Ευρώπη

«Πρέπει να βρουν πού πάνε τα χρήματα. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ξέρει πού είναι τα μισά από τα χρήματα που του δώσαμε. Λοιπόν, τους δώσαμε, πιστεύω, 350 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ας πούμε ότι είναι κάτι λιγότερο από αυτό. Αλλά είναι πολλά, και πρέπει να ισοφαρίσουμε με την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη έχει δώσει πολύ μικρότερο ποσό από αυτό.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει δώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια και εμείς δώσαμε, ας πούμε, πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς παρά για εμάς. Έχουμε έναν ωκεανό ανάμεσα μας και αυτοί όχι. Πού είναι όμως όλα τα χρήματα που δόθηκαν; Πού πηγαίνουν;».

Τα γεγονότα: Υπάρχουν πολλοί αριθμοί που βρίσκονται υπό συζήτηση, καθώς διαφορετικές μεθοδολογίες δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τον υπολογισμό των μεμονωμένων συνεισφορών.

Το Kiel Institute for the World Economy’s Ukraine Support Tracker δείχνει ότι η Ευρώπη – που υπολογίζεται ως το άθροισμα της ΕΕ και των επιμέρους κρατών μελών – έχει διαθέσει 132,3 δισ. ευρώ σε βοήθεια για την Ουκρανία, έναντι 114,2 δισ. ευρώ που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ. Έχει επίσης δεσμεύσει επιπλέον 115 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το tracker.

Πέραν της ΕΕ ως ενιαίο σύνολο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης δώσε αρκετά χρήματα, βρισκόμενα στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ είναι πρώτες.

Τις μεγαλύτερες συνεισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν η Εσθονία και η Δανία (2,5%), ενώ ακολουθεί η Λιθουανία (2,1%), η Λετονία (1,8%), η Φινλανδία (1,3%), η Σουηδία και η Πολωνία (1,2%).

Την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ, λέγοντάς του για «τον κρίσιμο ρόλο της ΕΕ στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και της άμυνας της Ουκρανίας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «ότι η ΕΕ έχει συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλο σύμμαχο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 2024: «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία – σχεδόν το 60% αυτής προέρχεται από την Ευρώπη και τον Καναδά».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, επιτέθηκε επίσης στον Τραμπ σε ανάρτησή του στο X για τα σχόλιά του, λέγοντας ότι ήταν «πραγματικά fake news», καθώς «στην πραγματικότητα, η Ευρώπη έχει δώσει περισσότερα από τις ΗΠΑ».

Η Ρωσία δεν αναπτύσσει το πλήρες στρατιωτικό της δυναμικό στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταστρέψει το Κίεβο, αν το ήθελαν, θα το είχαν κάνει. Η Ρωσία είναι ικανή να εξαφανίσει 100% τις πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αλλά αυτή τη στιγμή, επιτίθεται μόνο με ένα 20%».

Τα γεγονότα: Η Ρωσία έχει εξαπολύσει όλη τη δύναμη του στρατού της – συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς – στις ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, ιδιαίτερα στα ανατολικά.

Καθώς τα αποθέματά της σε οπλικά συστήματα μειώνονται, η Μόσχα έχει στραφεί στους πυραύλους της Βόρειας Κορέας, οι οποίοι συνεχίζουν να χτυπούν πόλεις της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αποθηκεύσει όπλα ή συγκρατεί τις στρατιωτικές της δυνατότητες στη μάχη.

Η Ρωσία θέλει να σταματήσει τον πόλεμο

«Λοιπόν, είμαι πολύ πιο σίγουρος([για τις συνομιλίες). Ήταν πολύ καλοί. Η Ρωσία θέλει να κάνει κάτι. Θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο».

Τα γεγονότα: Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις μάχες στην Ουκρανία έως ότου εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι της Μόσχας – είτε μέσω διπλωματίας είτε μέσω στρατιωτικής δύναμης.

Ο Πούτιν είχε ζητήσει στο παρελθόν την «αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας» και τόνισε ότι θέλει τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας: Ντόνετσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Λουχάνσκ, το οποίο τώρα είναι πλήρως κατεχόμενο από τη Μόσχα.

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ και τους στενούς συμμάχους, που αναφέρθηκαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, υποστήριξαν ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να ελέγχει όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και δύο αξιωματούχους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.