Αλλάζουν, όπως γίνεται αντιληπτό, οι όροι του παιχνιδιού στο δίπολο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ. Αφορμή, κι όχι αιτία, η «μεταγραφή» της Ράνιας Θρασκιάς από την Κουμουνδούρου στη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως και η επικείμενη του Πέτρου Παππά που φλερτάρει από την πρώτη στιγμή με τα «πράσινα» έδρανα της Βουλής.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά της ανεξάρτητης βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης και του «πολιτικού υποδοχέα» της σήμανε την «καταιγίδα» που ακολούθησε από την ούτως ή άλλως βροχερή Θεσσαλονίκη. Δύο φορές μέσα στην ημέρα (Δευτέρα) ο Σωκράτης Φάμελλος ονομάτισε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ως αυτόν που καταπάτησε τις κόκκινες γραμμές κι αθέτησε όσα είχε πει στο παρελθόν.
«Θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής, ιδανικών και αξιών»
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ανακοίνωση που έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη» υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή που είχε με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Όπως εξήγησε λίγο αργότερα μιλώντας στο Thessaloniki Summit «η κ. Θρασκιά εκλέχθηκε με δύο βασικές εντολές. Η μία: ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Η δεύτερη: τα ιδανικά της Αριστεράς. Παραβιάστηκαν και τα δύο».
Κι επειδή η Θεσσαλονικιά πολιτικός έπρεπε πρώτα να βρει ανοικτές πόρτες για να κάνει το επόμενο βήμα, εξυπακούεται για τον Σωκρ. Φάμελλο πως «τα παραβίασε κι ο πολιτικός υποδοχέας». Αυτός που «δήλωνε ότι ποτέ δεν θα προβεί σε τέτοια επιλογή και συζήτηση με ανεξάρτητους βουλευτές από άλλα κόμματα».
«Είναι θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής. Για μένα είναι και θέμα ιδανικών και αξιών» κατάθεσε στο ίδιο πάνελ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του Ν. Ανδρουλάκη. Ειδάλλως δεν θ’ άφηνε υπονοούμενα για την ηθική διάσταση της συμφωνίας ΠαΣοΚ – Θρασκιά που διεύρυνε την αριθμητική διαφορά των δύο ΚΟ στους έξι βουλευτές (32-26).
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του ΠαΣοΚ
Στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προετοιμασμένοι από καιρό για την εξέλιξη και δεν εξεπλάγησαν. Αφότου στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας η Ράνια Θρασκιά υπερψήφισε την επιλογή Γιαννίτση και χαιρετήθηκε θερμά με τον αρχηγό του ΠαΣοΚ στους διαδρόμους της Βουλής, όλα έδειχναν εκ των προτέρων δρομολογημένα. Συντελέσθη ωστόσο η πράξη σε μια χρονική περίοδο που το ΠαΣοΚ αρνείται να συναινέσει στην υποβολή πρόταση μομφής, επιτρέποντας -όπως του χρεώνεται- στην κυβέρνηση να ξεφεύγει με αλλεπάλληλα επικοινωνιακά τρικ «δεξιού τύπου».
Μάλιστα ο κ. Φάμελλος επανέφερε στη συζήτηση την προ διμήνου εκδοχή του υφέρποντος σχεδίου «ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι αξιωματική αντιπολίτευση». Συνθήκη που, στο τέλος της ημέρας, παρεμποδίζει μια «αξιόπιστη αντιπολίτευση χωρίς συναίνεση». «Με λύσεις που δεν εξασφαλίζουν ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στον κ. Μητσοτακη και στις επιλογές του δεν υπάρχει προοδευτική προοπτική» συμπέρανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνοντας τη δυσπιστία του για τη στάση της Χαρ. Τρικούπη και τη βολική αντιπολίτευση που χορεύει ταγκό με το Μαξίμου.
«Θα περίμενα από το ΠαΣοΚ να έχει προστρέξει και από κοινού να έχουμε καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να καθίσει επί τρεις ημέρες στο πρωθυπουργικό έδρανο, που θα είχε μετατραπεί σε έδρανο κατηγορουμένου» επεσήμανε σε ανάλογο ύφος υψηλών τόνων και κλιμάκωσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς. «Όταν σε λίγες μέρες θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στον δρόμο, η Βουλή δεν μπορεί να τυρβάζει περί άλλων» προσέθεσε.
«Πρέπει να πάμε σε εκλογές»
Ήδη από την Κυριακή η Κουμουνδούρου προέτρεπε «αυτούς που τον περιμένουν και του δίνουν χρόνο», δηλαδή την ηγεσία του ΠαΣοΚ, να προβληματιστούν από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «εμμέσως ανακουφισμένος που έχει αποφύγει την πρόταση μομφής».
«Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο» ξεκαθαρίζουν άπαντες στην πλατεία Ελευθερίας, θεωρώντας ότι πλέον συντρέχουν αδιαμφισβήτητοι λόγοι προσφυγής στις εθνικές κάλπες. «Υπάρχει Έλληνας σήμερα που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος.
«Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές» αποκρίθηκε δίχως περιστροφές ή ελιγμούς. «Εκεί θα πάρει ο καθένας τις ευθύνες του» συμπλήρωσε καταληκτικά, εκφράζοντας τη γενική άποψη πως η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίησή της σε όλα τα επίπεδα και ότι ο επικεφαλής της είναι αμετανόητος και αντιθεσμικός. «Το μόνο που τους νοιάζει είναι να σώσουν την καρέκλα τους» συμπλήρωνε αργότερα, σε νέα δήλωσή του, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
«Μία πρόταση δυσπιστίας δεν γίνεται για τακτικούς λόγους, για κομματικό συμφέρον ή για επικοινωνιακή επιτυχία. Αυτές είναι επιλογές και συνήθειες του κ. Μητσοτάκη. Εγώ και όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε πρόταση μομφής όταν το πιστεύουμε με βάση τη συνείδησή μας και τον όρκο μας» εξηγούσε από την πλευρά του ο αρχηγός του κόμματος, αποκρούοντας ισχυρισμούς πολιτικών αντιπάλων του.
Κατά τον ίδιο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός «διχάζει, γιατί προσπαθεί να φοβίσει, λέγοντας ότι κινδυνεύουν οι θεσμοί και ότι θα οδηγηθούμε σε μία ζούγκλα. Μα σε μία ζούγκλα έχει οδηγήσει την κοινωνία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Και η ζούγκλα είναι ο νόμος του ισχυρού, των καρτέλ, της αισχροκέρδειας. Να μην φτάνει ο μισθός και ταυτόχρονα να μην ξέρεις που να βρεις το δίκιο σου. Αυτό είναι ζούγκλα, απ’ αυτό πρέπει το συντομότερο να βγούμε».
Στη Σαντορίνη ο Φάμελλος
Περιμένοντας κατ’ ελάχιστο τον ορισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής της προ ημερησίας συζήτησης, αίτημα που έχει κατατεθεί από τις 27/1, ο Σωκρ. Φάμελλος θα βρίσκεται την Τετάρτη στη Σαντορίνη προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για την κατάσταση που επικρατεί εν μέσω έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια σειρά από συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες και στελεχιακό δυναμικό, ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.
Ήδη από τη συνάντησή του με τον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο τη Δευτέρα (17/2) συνέλεξε αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο διαρκείας στα νησιά των Κυκλάδων.
Σταχυολογώντας τις προτεραιότητες ανέπτυξε σε δήλωσή του πως «η πρώτη απαίτηση όλων μας είναι να έχουμε μια ισχυρή Πολιτεία, διότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης δημιουργήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη. Άρα, το πρώτο που θα ζητήσουμε είναι να ισχυροποιηθεί η Πολιτεία και το υπουργείο, και να συνεργάζονται με την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Το δεύτερο ζήτημα, που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει στην περιοχή να ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου. Διότι, υπάρχει το σχέδιο που συνδέεται με την Καμένη, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο με τα νέα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δώσει οι επιστήμονες.
Το τρίτο ζήτημα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι απαιτείται η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με δέσμευση χρηματοδότησης. Έτσι κάνουμε μια πιο ισχυρή Πολιτεία, διότι όλα τα μέτρα που έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα είναι για να ισχυροποιήσουν και την κοινωνία αλλά και την οικονομία».