Μετά από μία σχετική ύφεση, το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις, η μία 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στις 20.55 και η δεύτερη 4,5 βαθμούς, περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 23.08, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος της δεύτερης δόνησης (4,5 Ρίχτερ) υπολογίστηκε στα 10,9 χιλιόμετρα.
Πάνω από 19.200 σεισμοί σε 19 μέρες
«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 19.200 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τη σεισμικότητα στην περιοχή των Κυκλάδων.
Διαπιστώνεται μια σταδιακή μείωση στην ημερήσια συχνότητα σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας – σημειώνεται – συνεχίζει να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, με μικρή τάση μετανάστευσης προς τα νοτιοδυτικά. Η τελευταία – συνεχίζεται στην ανακοίνωση – συνδέεται με τη μικροσεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ 20:00 και 22:00 (τοπική ώρα), η οποία έχει παρόμοιο χαρακτήρα με προηγούμενες εξάρσεις που παρατηρούνται από τις 26 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκε ανάλογη έξαρση.
Σύσκεψη των επιτροπών
Στο μεταξύ, χθες, Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, η συνεδρίαση των δύο επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) για τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Παραμόρφωση εδάφους στην Σαντορίνη
Οι ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.
Οι ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά την πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα.