Διατεθειμένος να ανταλλάξει εδάφη που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στο ρωσικό Κουρσκ, με αντάλλαγμα την επιστροφή ουκρανικών εδαφών που κατέχει σήμερα η Ρωσία, εμφανίζεται ο ουκρανός πρόεδρος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Θα ανταλλάξουμε το ένα έδαφος με το άλλο», δήλωσε ο Βλοντίμιρ Ζελένσκι σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian που δημοσιεύθηκε σήμερα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια ουκρανικά εδάφη θα ζητήσει. «Δεν ξέρω, θα το δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», σημειώνει.

Η Ρωσία κατέχει σήμερα περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και νότια της χώρας, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου πλησιάζει στην τρίτη επέτειό της.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, τον περασμένο Αύγουστο και εξακολουθεί να κατέχει μέρος του εδάφους που είχε αρχικά καταλάβει, αν και το μέγεθός του έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών αντεπιθέσεων.

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ είχε ως στόχο την προστασία των παραμεθόριων περιοχών και ότι η κατεχόμενη γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν διαπραγματεύσεις, οι προοπτικές των οποίων αυξήθηκαν μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να προβλέπει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους και κυρίως από τον αμερικανό πρόεδρο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι δυνατή καμία μελλοντική ρωσική επίθεση.

Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου. Την Κυριακή ανέφερε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις επαφές αυτές.

Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε, ανακοινώνοντας, μέσω της δικής του πλατφόρμας  Truth Social, ότι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ θα μεταβεί σύντομα στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

«Αυτός ο πόλεμος ΠΡΕΠΕΙ και ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ – πάρα πολύς θάνατος και καταστροφή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολάρια, με ελάχιστα αποτελέσματα», έγραψε ακόμη ο πρόεδρος Τραμπ στην ανάρτησή του.

Σημειώνεται ότι ο ουκρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας»

«Αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό», ξεκαθαρίζει στην ίδια συνέντευξη στο βρετανικό έντυπο ο ουκρανός πρόεδρος και συμπληρώνει:

«Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τους Αμερικανούς, και εγώ πάντα απαντάω όχι. Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Ζελένσκι δηλώνει είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις, αλλά επιθυμεί η Ουκρανία να το κάνει από «θέση ισχύος» και επαναλαμβάνει ότι θα προσφέρει σε αμερικανικές εταιρείες προσοδοφόρα συμβόλαια ανοικοδόμησης και επενδυτικές παραχωρήσεις, σε μια προσπάθεια να πάρει τον Τραμπ με το πλευρό του: «Αυτοί που μας βοηθούν να σώσουμε την Ουκρανία, θα έχουν την ευκαιρία να την ανοικοδομήσουν, μαζί με τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Για όλα αυτά τα πράγματα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ζελένσκι και δεν είναι «προς το συμφέρον των ΗΠΑ» τα αποθέματα αυτά να βρεθούν σε ρωσικά χέρια και να τα μοιραστεί ενδεχομένως με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή το Ιράν.

Αλλά υπάρχει και οικονομικό κίνητρο, είπε: «Δε μιλάμε μόνο για ασφάλεια, αλλά και για χρήματα… Πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπου μπορούμε να προσφέρουμε στους εταίρους μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν για να επενδύσουν σε αυτούς… Για εμάς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργηθούν κέρδη».

Patriot και… ξερό ψωμί

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Μόνο τα Patriot μπορούν να μας υπερασπιστούν από όλα τα είδη πυραύλων, μόνο τα Patriot. Υπάρχουν και άλλα [ευρωπαϊκά] συστήματα … αλλά δεν μπορούν να παρέχουν πλήρη προστασία … Επομένως, μπορείτε να δείτε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορούν να είναι πλήρεις», τόνισε.

Σχετικά με το πάγωμα του USAID, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούμε ότι κάποια προγράμματα έχουν παγώσει, επειδή το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι η στρατιωτική βοήθεια και αυτή έχει διατηρηθεί, για την οποία είμαι ευγνώμων … Εάν η αμερικανική πλευρά έχει τη δυνατότητα και την επιθυμία να συνεχίσει την ανθρωπιστική της αποστολή, είμαστε πλήρως υπέρ αυτής  κι εάν δεν το κάνει, τότε θα βρούμε μόνοι μας τον τρόπο να βγούμε από αυτή την κατάσταση».

Οι δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ για την Ουκρανία μέχρι στιγμής είναι αποσπασματικές και συχνά αντιφατικές, αλλά ένα θέμα που έχει επικρατήσει είναι ότι, ενώ θέλει να κάνει μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ειρήνης μετά. Σε απάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει διατυπώσει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία κάποια στιγμή μετά από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια τέτοια αποστολή θα λειτουργούσε μόνο εάν αναπτυσσόταν σε κλίμακα.

«Όσον αφορά την ιδέα του Μακρόν, αν είναι μέρος της εγγύησης ασφαλείας, τότε ναι, αν θα υπάρχουν 100-150.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμη και τότε, δε θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο στρατευμάτων με τον ρωσικό στρατό», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ευρώπη απέχει ακόμη πολύ από το να συμφωνήσει να αναπτύξει ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στην Ουκρανία, μια κίνηση στην οποία ο Πούτιν θα ήταν απίθανο να συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια πιο ήπια ειρηνευτική αποστολή θα ήταν απίθανο να λειτουργήσει, εκτός εάν συνοδεύεται από εγγυήσεις ότι θα σταθεί απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση που η Μόσχα επαναλάβει τις εχθροπραξίες.

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν νομίζω ότι τα στρατεύματα του ΟΗΕ ή οτιδήποτε παρόμοιο έχει βοηθήσει πραγματικά κανέναν στην ιστορία. Δεν μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε αυτή την ιδέα σήμερα. Είμαστε υπέρ ενός ειρηνευτικού αποσπάσματος εάν αυτό αποτελεί μέρος μιας εγγύησης ασφαλείας και θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», επανέλαβε.