Φάβα παραδοσιακή
Μια παραδοσιακή συνταγή για φάβα.

Μια παραδοσιακή συνταγή για φάβα.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
50λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 300 γρ. φάβα
- 1 μέτριο καρότο σε λεπτές ροδέλες
- 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
χοντροκομμένο - 1 μέτρια πατάτα σε ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές ροδέλες
- 1.700 γρ. εμφιαλωμένο νερό ή ζωμό
λαχανικών - 7 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ με νερό, κατά προτίμηση ζεστό ή καυτό, και την ξεπλένουμε μέχρι το υγρό να γίνει σκούρο. Τη σουρώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι, την πατάτα και το σκόρδο μέχρι να ιδρώσουν, για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη φάβα και πολύ γρήγορα ανακατεύουμε τα υλικά και σβήνουμε με το νερό ή το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μαλακώσει η φάβα.
Πολτοποιούμε τη βρασμένη φάβα και τα λαχανικά στον πολυκόφτη ή με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε σε πιάτο γαρνίροντας με κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (εμινσέ) και ωμό ελαιόλαδο.